středa 28. února 2018

Čokoládový dort s citronovým krémem (bezlepkový)

Čokoládový dort s citronovým krémemCitronový krém u nás frčí, hlavně moje mamka ho zbožňuje. Volba na její narozeninový dort, byla tedy jasná. Čistě citronový dort jsem dělala nedávno, takže jsem se rozhodla pro jinou variantu a citronový krém zkombinovat s mým oblíbeným bezlepkovým čokoládovým korpusem. Kombinace čokoláda-citron je léty prověřená klasika, takže šlo jen o to dobře odhadnout poměr těsta a krému, aby se chutě navzájem nepřebíjely ale doplňovaly, což se mi snad povedlo:-)

Těsto: (forma o průměru 17,5 cm)
135 g másla
300 g čokolády s vysokým obsahem kakaa
1 lžička instantní kávy
2 lžičky vanilkové esence
6 vajec
špetka soli
60 g cukru

Citronový krém:
3 vejce
80 ml citronové šťávy (množství zhruba ze dvou kusů)
4 g kůry z bio citronů (množství zhruba ze dvou kusů)
150 g cukru
50 g másla
5 g mleté želatiny
100 ml smetany ke šlehání

Na dokončení:
100 ml smetany ke šlehání

Ve větším míse si ve vodní lázni rozpustíme máslo s čokoládou a instantní kávou. Směs necháme lehce vychladnout a mezitím si vyšleháme bílky s cukrem do tuhého sněhu. Do čokoládové směsi vmícháme žloutky a vanilkový extrakt. Nakonec po částech opatrně, aby těsto zůstalo nadýchané, vmícháme sníh. Těsto rozdělíme do 3 forem vyložených pečícím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 175°C zhruba 20 minut. Těsto se během pečení hodně nafoukne a po vychladnutí se propadne, tak to má být.

Bio citrony si omyjeme a osušíme. Na jemném struhadle nastrouháme žlutou část kůry. Poté vymačkáme z citronu šťávu. Do mísy si odvážíme potřebné množství citronové kůry, citronovou šťávu, cukr a vejce a vaříme do zhoustnutí nad vodní lázní. Do hotové krému vmícháme máslo nakrájené na menší kousky a necháme rozpustit. Mletou želatinu zalijeme troškou studené vody a necháme nabobtnat. Poté jí vmícháme do horkého krému a mícháme do rozpuštění. Na krém položíme potravinářskou folii a necháme vychladnout. 

Vychladlý krém prošleháme šlehačem a vmícháme ušlehanou smetanu. Korpusy si seřízneme do roviny. Na první plát namažeme zhruba 75 g krému, na něj položíme druhý plát a pomažeme stejným množstvím krému. Přiklopíme třetím plátem a vršek opět pomažeme krémem. Dort dáme do chladu, aby zpevnil. Zbylý krém smícháme s dalšími 100 ml ušlehané smetany a boky dortu obmažeme nejprve tenkou vrstvou, abychom je začistili a poté silnější vrstvou. 

Čokoládový dort s citronovým krémem


Tipy: 
Těsto je velice křehké, proto je lepší si upéct korpusy den dopředu, aby se s nimi lépe pracovalo. Pokud Vám zbude citronová kůra, smíchejte jí s krupicovým cukrem, vzniklý citronový cukr využijete při jiném pečení třeba do těsta nebo do tvarohové náplně.

neděle 11. února 2018

Citronový dort

Citronové zákusky mám spíše spojené s létem, ale když mě přepadne chuť na citronový dort v únoru, tak přece nebudu čekat tak dlouho:-) Trošku tu chuť na citrony přikládám všude přítomným nemocem, se kterými se teď v mém okolí roztrhl pytel a prevence v podobě citronů je základ. Tento dort není úplně přehnaně citronový, spíš takový osvěžující a lehce nakyslý, i když to asi záleží na chuťových buňkách jednotlivých strávníků. Mně doma prošel i u mužské části, která si normálně v nakyslých dezertech nelibuje. V každém případě je dort krásně vláčný a lehký, za což vděčí mému oblíbenému lemon curd a krému z mascarpone.

Těsto: (forma o průměru 17,5 cm)
4 vejce velikosti L
100 g cukru
100 g hladké mouky
4 lžíce oleje

Nejprve si oddělíme bílky od žloutků. Bílky ušleháme s cukrem do tuhého sněhu, trvá to minimálně 5-7 minut. Poté zašleháme na nízké otáčky po jednom žloutky a po lžících olej. Mouku si prosijeme a opatrně zamícháme do vaječné směsi, aby nám těsto nespadlo. Přemístíme do formy vyložené pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 160°C asi 30 minut. Upečený korpus necháme vychladnout.

Lemon Curd:
3 vejce
80 ml citronové šťávy (množství zhruba ze dvou citronů)
4 g kůry z chemicky neošetřených citronů
150 g cukru
50 g másla

Citrony omyjeme a osušíme. Nastrouháme si žlutou část kůry, kterou spolu s vymačkanou šťávou, cukrem a vejci vaříme nad párou do zhoustnutí. Během vaření mícháme, aby se nám krém nesrazil. Po uvaření přidáme máslo, které necháme rozpustit a promícháme. Na krém položíme potravinářskou folii, aby se nám nevytvořil škraloup a dáme do chladu vystydnout.

Citronový krém:
250 g mascarpone
250 g lemon curd

Mascarpone krátce vyšleháme s lemon curd do nadýchaného krému.

Korpus si prokrojíme na 4 stejně vysoké pláty. První plát potřeme 50 g lemon curd a na něj natřeme 75 g citronového krému. Přiklopíme druhým plátem a natřeme stejným způsobem, stejně postupujume i se třetím plátem. Nakonec přiklopíme čtvrtým plátem a celý dort pomažeme tenkou vrstvou krému a dáme alespoň na hodinu (raději déle) do chladu. Poté celý dort obmažeme vrstvou krému a dozdobíme.


Tipy:
S korpusem se lépe manipuluje, pokud ho necháte přes noc v chladu uležet. Zdobení dortu je na Vaši fantazii. Já jsem si nejprve krémem zarovnala vršek dortu. Zbylý krém jsem rozdělila zhruba na 3 části, 2 části jsem obarvila světlejším a tmavším odstínem žluté potravinářské barvy, třetí jsem nechala. Nejtmavším odstínem jsem nazdobila dort plochou špičkou dokola ve dvou řadách. Stejně jsem postupovala se světlejším krémem a zbytek boků jsem dozdobila nejsvětlejším krémem. Jednotlivé řady na sebe nemusí úplně přesné navazovat a nějaká ta mezírka se hravě ztratí. Nakonec jsem vzala úzkou špachtli (použít lze i čajovou lžičku) a jemným tahem od spodu nahoru jsem projela krémem. Takto jsem postupovala po celém obvodu dortu. Vršek jsem dozdobila pomocí zdobící špičky na růže.

neděle 4. února 2018

Karamelové burizony

TatramelkyKaramelové burizony se dají koupit v obchodě pod názvem tatramelky. V regálech je najdete mezi pufovanými polomáčenými rýžovými chleby. Ačkoliv se vyskytují mezi relativně zdravými potravinami, tak v tomto případě o zdravé výživě nemůže být ani řeč. Spojení cukru, másla a salka nespasí ani přítomnost burizonů:-)

Ingredience:
150 g cukru
200 g salka
75 g másla
1 balíček burizonů

Cukr si utavíme v hrnci se širokým dnem nebo v pánvi na mírném ohni na karamel. Do karamelu postupně vmícháme máslo nakrájené na malé kousky. Nakonec přilijeme za stálého mícháme salko a krátce provaříme, dokud nevznikne hladká směs. Směs odstavíme z ohně a přimícháme burizony. Necháme chvíli vychladnout. Směs upěchujeme na malý plech vyložený pečícím papírem a dáme ztuhnout. Ztuhlé burizony nakrájíme ostrým nožem a uchováváme v chladu.

Karamelové burizony tatramelky

Tipy:
Z burizonů můžete také udělat malé kuličky, které se hodí jako vánoční cukroví. Dále můžete hmotu zabalit do potravinářské fólie a uválet si "sladký salám".



pondělí 22. ledna 2018

Malá knižní recenze: Crème brûlée a panna cotta - svěží i hřejivé (Jette Sanderová)

Crème brûlée a panna cotta - svěží i hřejivé (Jette Sanderová)Loňské Vánoce mi přinesly kuchařku, u které ani nebudu zastírat, že bych si jí sama dobrovolně nekoupila. Panna cotta i crème brûlée jsou pro mě sladkosti, ve kterých jsem příliš zalíbení zatím nenašla. Se zkoušením jsem si tedy dala dost na čas, ale když už se ke mně knížka dostala, tak jsem samozřejmě některé recepty vyzkoušet musela.

K mému údivu obsahuje kuchařka nejen sladké ale i slané recepty. V tomto ohledu jsem byla více než skeptická a moc se mi slané verze zkoušet nechtělo, ale co by to pak bylo za recenzi:)

Knížka je členěna do dvou částí – první část obsahuje pouze recepty na crème brûlée a druhá na panna cottu. Obě pak obsahují sladké i slané verze zhruba ve stejném poměru. Většina receptů je opatřena fotografií, což oceňuji. Na druhou stranu mi některé fotografie vzhledem k použitým ingrediencím přišly dost nepravděpodobného vzhledu, což některé mé výsledné výtvory potvrdily. Tento foodstylingový nešvar je bohužel hojně rozšířený, pro mě ale vždy velice ubírá na věrohodnosti celé kuchařky. Navíc musím podotknout, že stylizace fotek se mi ve většině případů vůbec nelíbila a působila poměrně křečovitým dojmem. Vlastně už samotný přebal knížky, na kterém se spolu nachází cuketa, čokoláda, sušená švestka, kreveta a další, ve mně příliš důvěry nevzbuzoval.

Crème brûlée a panna cotta - svěží i hřejivé (Jette Sanderová)
Ukázka z knihy "Crème brûlée a panna cotta - svěží i hřejivé" 
Samotné recepty jsou psány stručně a jasně, konec konců není zde příliš mnoho co vymýšlet. Sladké verze obsahují poměrně dostupné suroviny (tedy až na orientální kávovou sůl, jejíž existenci se mi vůbec nepodařilo vypátrat, takže předpokládám že to bude nějaký překladatelský šotek;). U crème brûlée oceňuji, že zdejší recept počítá i s celými vejci a nikoliv jen se žloutky, což mě v minulosti vždy od zkoušení odrazovalo. U slaných receptů byli již obtížnější sehnatelné a kombinace s krevetami nebo lanýžem! se mi na domácí pokusy moc nepozdávaly. 

Receptů jsem vyzkoušela několik, všechny dopadly vlastně dobře a na žádný zádrhel jsem při jejich realizaci nenarazila. Velmi mile mě překvapily sladké verze panna cotty z mléčné čokolády a jahodové crème brûlée, které se stalo mým jasným favoritem. Překvapivě nebyly špatné ani slané verze, které jsem zkoušela. Rajčatové crème brûlée, chutnalo vlastně jako taková smetanová rajčatová pomazánka a panna cotta se šunkou, česnekem a petrželkou byla opravdu dobrá.



Po této recenzi knížku asi na dlouho odložím, protože můj vztah k panna cottě a crème brûlée se příliš nezměnil. Celkově to ale kuchařka není špatná, takže pokud jste ultimátní fanoušek panna cotty či crème brûlée, tak by Vám mohla přijít vhod. Jinak si ale myslím, že si vystačíte se základními recepty a případnou další inspiraci můžete načerpat na internetu. 

pondělí 8. ledna 2018

Ořechové trojhránky

Ořechové trojhránky
Původně jsem tento příspěvek chtěla dát jako poslední předvánoční, ale jak vidno to mi nevyšlo. Trojhránky nejsou typicky vánoční cukroví, takže jsem si řekla, že se zveřejněním nebudu čekat až na příští Vánoce. Ořechové trojhránky, které jsou známé asi spíše v německy mluvících zemích. Recept jsem dostala kdysi dávno (ještě v bývalé práci) od jednoho německého praktikanta, který nám tuhle ořechovou dobrotu přinesl na ochutnání. Originální verze počítá pouze s lískovými oříšky, ale klidně si můžete ořechy namíchat podle chuti nebo podle toho, co zrovna máte při ruce.

Těsto: (na plech 36x27 cm)
225 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
100 g cukru krupice
100 g másla
1 vejce
1 vanilkový cukr
1 lžíce vody

Ořechová vrstva:
150 g másla
150 g cukru krupice
2 vanilkové cukry
3 polévkové lžíce vody
100 g mletých lískových ořechů
200 g nasekaných lískových ořechů
4 lžíce meruňkové marmelády 

Poleva:
125 g hořké čokolády 
1 lžička kokosové oleje

Máslo si nakrájíme na menší kousky, přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva, cukr, vejce a lžíci vody a rukama vypracujeme těsto. Pokud by se těsto příliš sypalo přidáme ještě kapku vody. Těsto rozválíme přímo na pečícím papíře na velikost plechu a poté ho i s papírem opatrně přeneseme na plech. Těsto potřeme marmeládou.

Máslo, vodu a oba cukry dáme do kastrolku a povaříme do rozpuštění. Necháme lehce vychladnout a přimícháme mleté i nahrubo nasekané ořechy. Ořechovou směs nalijeme na těsto a rovnoměrně rozetřeme. Dáme péct do trouby vyhřáté na 180°C na 25-30 minut do zlatohněda. Necháme vychladnout a nakrájíme na kostičky o velikosti zhruba 4 cm, které následně překrojíme na půl na trojúhelníčky. 
 
Čokoládu si rozehřejeme nad vodní lázní a vmícháme olej. Do čokolády namáčíme dva protilehlé rohy každého trojhránku a necháme zaschnout na pečícím  papíře. Uchováváme v chladu.

Ořechové trojhránky