středa 28. února 2018

Čokoládový dort s citronovým krémem (bezlepkový)

Čokoládový dort s citronovým krémemCitronový krém u nás frčí, hlavně moje mamka ho zbožňuje. Volba na její narozeninový dort, byla tedy jasná. Čistě citronový dort jsem dělala nedávno, takže jsem se rozhodla pro jinou variantu a citronový krém zkombinovat s mým oblíbeným bezlepkovým čokoládovým korpusem. Kombinace čokoláda-citron je léty prověřená klasika, takže šlo jen o to dobře odhadnout poměr těsta a krému, aby se chutě navzájem nepřebíjely ale doplňovaly, což se mi snad povedlo:-)

Těsto: (forma o průměru 17,5 cm)
135 g másla
300 g čokolády s vysokým obsahem kakaa
1 lžička instantní kávy
2 lžičky vanilkové esence
6 vajec
špetka soli
60 g cukru

Citronový krém:
3 vejce
80 ml citronové šťávy (množství zhruba ze dvou kusů)
4 g kůry z bio citronů (množství zhruba ze dvou kusů)
150 g cukru
50 g másla
5 g mleté želatiny
100 ml smetany ke šlehání

Na dokončení:
100 ml smetany ke šlehání

Ve větším míse si ve vodní lázni rozpustíme máslo s čokoládou a instantní kávou. Směs necháme lehce vychladnout a mezitím si vyšleháme bílky s cukrem do tuhého sněhu. Do čokoládové směsi vmícháme žloutky a vanilkový extrakt. Nakonec po částech opatrně, aby těsto zůstalo nadýchané, vmícháme sníh. Těsto rozdělíme do 3 forem vyložených pečícím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 175°C zhruba 20 minut. Těsto se během pečení hodně nafoukne a po vychladnutí se propadne, tak to má být.

Bio citrony si omyjeme a osušíme. Na jemném struhadle nastrouháme žlutou část kůry. Poté vymačkáme z citronu šťávu. Do mísy si odvážíme potřebné množství citronové kůry, citronovou šťávu, cukr a vejce a vaříme do zhoustnutí nad vodní lázní. Do hotové krému vmícháme máslo nakrájené na menší kousky a necháme rozpustit. Mletou želatinu zalijeme troškou studené vody a necháme nabobtnat. Poté jí vmícháme do horkého krému a mícháme do rozpuštění. Na krém položíme potravinářskou folii a necháme vychladnout. 

Vychladlý krém prošleháme šlehačem a vmícháme ušlehanou smetanu. Korpusy si seřízneme do roviny. Na první plát namažeme zhruba 75 g krému, na něj položíme druhý plát a pomažeme stejným množstvím krému. Přiklopíme třetím plátem a vršek opět pomažeme krémem. Dort dáme do chladu, aby zpevnil. Zbylý krém smícháme s dalšími 100 ml ušlehané smetany a boky dortu obmažeme nejprve tenkou vrstvou, abychom je začistili a poté silnější vrstvou. 

Čokoládový dort s citronovým krémem


Tipy: 
Těsto je velice křehké, proto je lepší si upéct korpusy den dopředu, aby se s nimi lépe pracovalo. Pokud Vám zbude citronová kůra, smíchejte jí s krupicovým cukrem, vzniklý citronový cukr využijete při jiném pečení třeba do těsta nebo do tvarohové náplně.

Žádné komentáře:

Okomentovat