středa 13. února 2019

Dort s pěnou z hořké a bílé čokolády (Triple chocolate mousse cake)

Dort s pěnou z hořké a bílé čokolády V týdnu jsem potřebovala, upéct něco rychlého, ale přesto slavnostního taťkovi k narozeninám. Když jsem přemýšlela, co by to tak mohla být, tak jsem přišla na to, že mi zde na blogu chybí téměř přelomový recept na dort s pěnou z hořké a bílé čokolády. Přelomový recept je to tedy asi jen pro mě, ale kdysi před lety nastartoval mojí pečící mánii, která se mě drží dodnes;-) Jedná se o naprosto jednoduchý recept s dokonalým výsledkem a neznám nikoho, komu by tento dort nechutnal. Pro celiaky je navíc přirozeně bezlepkový, takže další malé plus. 

Těsto: (forma o průměru 18 cm)
100 g čokolády min. 67%
45 g másla
2 vejce
1/2 lžičky instantní kávy
20 g cukru

Pěna z hořké čokolády:
175 ml smetany ke šlehání
100 g hořké čokolády 

Pěna z bílé čokolády:
175 ml smetany ke šlehání
100 g bílé čokolády
1/2 lžičky práškové želatiny

Na těsto si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem a instantní kávou. Necháme vychladnout a vmícháme žloutky. Bílky vyšleháme spolu s cukrem a solí do tuhého sněhu a postupně opatrně vmícháme k čokoládové směsi. Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem a přelijeme do ní těsto. Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C zhruba 15-20 minut. 

Upečený korpus necháme vychladnout a poté ho opatrně uvolníme z formy. Korpus upevníme zpět do formy jejíž boky jsme si vyložili pečícím papírem nebo dortovou fólií.

Hořkou čokoládu si ve větší misce rozpustíme ve vodní lázni a necháme zchladnout. Šlehačku si vyšleháme do tuha a postupně jí vmícháváme k čokoládě. Řádně promícháme a rovnoměrně naneseme na korpus. 

Práškovou želatinu zalijeme trochou studené vody a necháme nabobtnat. Bílou čokoládu si opět rozehřejeme nad vodní lázní. V kastrolku ohřejeme 50 ml smetany a smícháme s nabobtnalou želatinou, čímž se želatina rozpustí. Směs přimícháme k rozehřáté bílé čokoládě a necháme zchladnout. Zbytek smetany vyšleháme do tuha a smícháme s čokoládou. Naneseme na korpus a necháme v lednici několik hodin ztuhnout.

Dort s pěnou z hořké a bílé čokolády
Tipy:
Korpus se během pečení hodně nafoukne, ale po vyndání hodně klesne, což je normální. Korpus je hodně křehký, takže se s ním lépe pracuje, pokud ho necháte 1 den uležet. Pokud obvod dortové formy před sestavením nevyložíte fólií nic se nestane, jen Vám půjde finální dort trošku hůř vyndat a nebude mít tak hezké okraje. Ušlehanou smetanu vmíchávejte vždy k čokoládě, pokud byste postupovali opačně, riskujete, že čokoláda začně ihned tuhnout a budete mít v pěně hrudky. Na pěnu používám šlehačku s min. 33% procenty tuku (to je ta v krabičce se stříškou:-)

1 komentář:

  1. Dort vyzkouším, jsem závislák na hořké i bílé čokoládě. Verča

    OdpovědětVymazat