čtvrtek 31. ledna 2019

Cheesecake se skořicovým mramorováním

Skořicový cheesecakeNový recept na cheesecake jsem nějakou dobu nezkoušela. Původní recept na tvarohové řezy se jednoduchou záměnou tvarohu za krémový sýr a zakysanou smetanu stal cheesecakem. Jelikož jsme doma milovníci skořice úplně všichni, tak u nás tenhle cheesecake zabodoval na plné čáře. Skořice i přes značné množství není chuťově až tak dominantní (někdo by jí snesl i více), a její chuť mi přijde krásně vyvážená.

Korpus: (forma o průměru 17,5 cm)
125 g sušenek Lotus
40 g másla

Náplň:
400 g krémového sýra
100 g zakysané smetany
60 g cukru
1 vejce

Skořicová poleva:
50 g másla
100 g třtinového cukru
2 lžičky skořice
1 lžíce hladké mouky

Dno dortové formy si vyložíme pečícím papírem. Sušenky nadrtíme na malé kousky a smícháme s rozpuštěným máslem. Směs přesuneme do formy a rovnoměrně ji upěchujeme na dno. Dáme zapéct do trouby předehřáté na 175°C zhruba na 10 minut. Poté vyndáme, teplotu zvýšíme na 200°C a na dno trouby dáme nádobu s horkou vodou.

Mezitím si připravíme skořicovou polevu. Do kastrolku dáme máslo, třtinový cukr a skořici a na mírném ohni mícháme, dokud se máslo nerozpustí. Odstavíme z plotny a vmícháme hladkou mouku.

V míse smícháme všechny suroviny na náplň na hladký krém a nalijeme ho na vychladlý sušenkový základ. Na náplň klademe po celé ploše lžičkou skořicovou polevu. Efekt mramorování vytvoříme tak, že si vezmeme špejli a libovolnými tahy projedeme náplní. Dortovou formu položíme na plech nebo na dno větší dortové formy a dáme péct.

Pečeme na 200°C 15 minut. Poté teplotu snížíme na 125°C a pečeme dalších zhruba 30-40 minut. Upečený cheesecake se na středu ještě lehce třese. Troubu vypneme a necháme v ní cheesecake "dojít".

Cheesecake se skořicovým mramorováním


Žádné komentáře:

Okomentovat