pondělí 28. ledna 2019

Celozrnný chléb bez hnětení

Celozrnný chléb bez hněteníPrimárně je tento blog zaměřený na sladké pečení, ale tento recept na chléb u mě natolik zabodoval, že jsem se rozhodla jej sem také přidat. Obecně mi pečení chleba moc nejde a tento recept je snad jediný, který se mi povedl vždy. Jeho nespornou výhodou je to, že těsto není třeba nijak hníst a stačí suroviny jen smíchat a nechat kynout.

Ingredience: (chlebíčková forma o rozměrech 10x25 cm)
375 g vody
5 g sušeného droždí
5 g cukru
5 g slunečnicového oleje
5 g octa
190 g špaldové mouky
175 g celozrnné mouky
6 g soli
40 g slunečnicových semínek
20 g lněných semínek

Do větší mísy nalijeme teplou vodu a přisypeme sušené droždí a cukr. Promícháme a počkáme než začne být droždí aktivní a na povrchu se začnou objevovat bublinky. Přidáme polovinu špaldové mouky a dobře promícháme. Přidáme zbytek špaldové mouky a opět promícháme. Stejně postupujeme i s celozrnnou moukou. S poslední dávkou mouky přidáme sůl a semínka a promícháme. Těsto by mělo mít řidší kašovitou konzistenci. Podle potřeby přidáme celozrnnou mouku nebo vodu.

Mísu s těstem přikryjeme čistou utěrkou a dáme na teplé místo kynout zhruba na 45 minut, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Troubu předehřejeme na 190°C. Chlebovou formu vyložíme pečícím papírem a těsto do ní přesuneme a dáme péct do trouby na 50 minut. Upečený chléb zní při poklepání dutě.

Celozrnný chléb bez hnětení
Tipy:
Těsto nechávám kynout ve vypnuté troubě předehřáté na 50°C. Semínka můžete přidávat podle chuti. Pro lepší chuť přidávám ještě chlebové koření, které kupuji v Koření od Antonína. Pokud chcete mít chléb hezky opečený ze všech stran, doporučuji ho po 40 minutách z formy vyndat, otočit a péct jen na plechu. Místo špaldové mouky můžete použít obyčejnou hladkou.



Žádné komentáře:

Okomentovat