pátek 15. září 2017

Baumkuchen

BaumkuchenTentokrát jeden koláč, u něhož tvoří jeho podstatu vzhled. Pokud nevládnete němčinou, pak vězte, že Baumkuchen znamená ve volném překladu stromový koláč. Název tedy odkazuje na vzhled připomínající letokruhy na stromech. V domácích podmínkách je příprava koláče poměrně časově náročná, protože vzhledu letokruhů docílíte tak, že na upečenou tenkou vrstvu přidáte trochu těsta a dáte znovu péct. Pečení se tak protáhne více jak na hodinu a o nějakém delším odbíhání nemůže být ani řeč, jinak si koláč spálíte. Co se chuti týká, tak ta je příjemně marcipánová a koláč je navíc krásně vláčný. Přes to všechno se jedná o koláč vhodný spíše k odpolední kávě než o nějaký majstrštyk. Za ten wow efekt při rozříznutí ta trocha práce ale určitě stojí.

Ingredience: (forma o průměru 18 cm)
4 vejce
80 g cukru krystal
100 g marcipánu s obsahem mandlí alespoň 50%
125 g másla
65 g moučkového cukru
65 g hladké mouky
1 lžička vanilkového extraktu

Na dokončení:
75 g meruňkové marmelády
100 g hořké čokolády
100 g smetany ke šlehání

Změklé máslo si utřeme s marcipánem a moučkovým cukrem, postupně přišleháme žloutky, abychom měli hladkou směs. Bílky vyšleháme s krupicovým cukrem do tuhého sněhu a po částech ho opatrně spolu s moukou přimícháme k marcipánové směsi. Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem. Boky formy lehce vymažeme máslem a vyložíme je pruhy pečícího papíru. Na dno formy naneseme 2 lžíce těsta a rovnoměrně ho rozetřeme. Pečeme na horní příčce v troubě předehřáté na 220°C zhruba 5 minut, dokud povrch nebude zlatavě hnědý. Poté vyndáme z trouby, naneseme další 2 lžíce těsta a dáme opět péct. Při nanášení těsta dáváme pozor, abychom jím neušpinili boky formy, protože během pečení dalších vrstev se těsto připaluje a opadává na již upečený korpus. Takto postupuje, dokud nespotřebujeme všechno těsto. Upečený koláč necháme chvilku vychladnout a poté ho vyndáme z formy a necháme na mřížce zcela vychladnout. Připálené okraje

Marmeládu si nahřejeme a propasírujeme přes sítko. Marmeládou potřeme celý koláč a necháme alespoň 15 minut zaschnout. Koláč přemístíme na mřížku, pod kterou si dáme tác většího průměru než je koláč, na který budeme zachytávat stékající polevu.

Na polevu si svaříme smetanu a zalijeme s ní nasekanou čokoládu. Necháme minutku stát a promícháme do hladka. Polevou přelijeme celý koláč. Počkáme, než poleva přestane stékat a dáme ztuhnout do lednice. Podáváme při pokojové teplotě.

Tipy:
Abyste předešli připalování ze spoda, je dobré dát na spodní příčku prázdný plech, který částečně zamezí přístupu tepla ke spodním vrstvám koláče. Pokud upečete jednotlivé vrstvy příliš světlé, nebudou na řezu téměř vidět.


Marcipánový koláč Baumkuchen

pátek 25. srpna 2017

Borůvkový dort

Pěnový borůvkový dortTak nějak jsem si myslela, že recept na borůvkový dort tu už na blogu dávno mám, ale chyba lávky. Tímto tedy doplňuji u nás velice oblíbený lehký (nejen) letní dortík. Tenký piškotový korpus s pořádnou porcí borůvkové pěny a borůvkovým želé snad mluví sám za sebe a nepotřebuje další slova chvály.

Korpus: (průměr 17,5 cm)
2 vejce
40 g cukru
50 g hladké mouky
2 lžíce oleje

Borůvková pěna:
250 g borůvek
70 g cukru
12 g mleté želatiny
350 g zakysané smetany
30 g moučkového cukru
150 ml šlehačky

Borůvkové želé:
50g borůvek
100 ml vody
6 g mleté želatiny
2 lžíce cukru

Nejprve si oddělíme bílky od žloutků. Bílky ušleháme s cukrem do tuhého sněhu, trvá to minimálně 5 minut. Poté zašleháme po jednom žloutky a olej. Mouku si prosijeme a opatrně zamícháme do vaječné směsi, aby nám těsto nespadlo. Přemístíme do formy vyložené pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 175°C asi 20 minut. Necháme vychladnout.

Na pěnu si rozmixujeme borůvky a povaříme je spolu s krupicovým cukrem.  Želatinu zalijeme trochou studené vody a necháme nabobtnat. Následně ji přidáme do ještě teplých borůvek a mícháme, dokud se zcela nerozpustí. Borůvky necháme zchladnout. Zakysanou smetanu si promícháme s moučkovým cukrem a nejprve vmícháme k borůvkám zhruba třetinu a poté zbytek. Vyšleháme si šlehačku a opatrně ji vmícháme k borůvkové směsi. Pokud je vzniklá směs příliš tekutá, dáme jí zhruba na půl hodiny do lednice.

Piškotový korpus si uvolníme a vyndáme z ráfku a zarovnáme ho na výšku zhruba 1-1,5 cm. Korpus dáme zpět do ráfku, boky vyložíme dortovou folií (příp. pruhy pečícího papíru či potravinářskou fólií) a ráfek pevně utáhneme. Na korpus nalijeme tolik borůvkové pěny, aby zbylo ve formě alespoň půl centimetru místa na želé a dáme zhruba na 2 hodiny do lednice ztuhnout.

Jakmile dort zatuhne, připravíme si želé. Želatinu necháme nabobtnat ve 100 ml vody. Mezitím si rozmixujeme borůvky a spolu s cukrem je krátce povaříme. Přidáme želatinu s vodou a mícháme, dokud se zcela nerozpustí. Želé nalijeme na dort a necháme v lednici ztuhnout minimálně 2 hodiny. Ztuhlý dort vyndáme z ráfku a odstraníme z boku fólii.

Tipy:
Pokud, chcete korpus opravdu hodně nízký, postačí Vám těsto z poloviční dávky. Dortovou folii seženete v obchodech s cukrářskými potřebami. Koupit lze v různé šířce a délce. Mletou želatinu jsem dříve kupovala v Lidlu, nedávno ji ale vyřadili ze sortimentu, takže teď použivám želatinu v malém modrém sáčku z Kauflandu. Použít můžete jakoukoli jinou, tato je ovšem cenově nejdostupnější.

pondělí 21. srpna 2017

Tvarohovo-jablečné lívanečky

Tvarohovo-jablečné lívanceTyto tvarohovo-jablečné lívanečky mám neodmyslitelně spjaté s dětskými léty, kdy nám je mamka čas od času dělávala k večeři. Pak jsme je nějakou dobu nedělaly, až jsme na ně skoro zapomněly. Naštěstí jen skoro. Lívanečky jsou díky tvarohu odlehčené a jablka jim dodávají svěží nakyslou chuť, takže jsou až nebezpečně jedlé:-) Samy o sobě nejsou lívanečky nijak výrazně sladké (záleží hlavně na druhu jablek). Pokud byste si tak chtěli život osladit, doporučuji si je hotové přelít javorovým nebo zlatým sirupem.

Ingredience: (na cca 16 ks)
250 g plnotučného tvarohu
60 g sádla
2 vejce
4 jablka
150 g polohrubé mouky
špetka soli
mléko

Omytá jablka oloupeme a nastrouháme na hrubo. Přidáme tvaroh, vejce, rozpuštěné sádlo a promícháme. Nakonec přidáme mouku a sůl s vymícháme těsto. Pokud je těsto příliš husté přilijeme trošku mléka. Na pánev lehce vytřenou olejem klademe lžící hromádky těsta, která vytvarujeme na lívanečky. Pečeme z každé strany dozlatova. 

Jablečné lívanečky s tvarohem
 
Tipy:
Místo sádla můžete do těsta použít jakýkoli jiný tuk. Mléko přidávejte opatrně po lžících, aby těsto nebylo moc řídké.

pátek 11. srpna 2017

Sacherův dort

Sacherův dortSachrův dort patří k dortům, které bych vlastně ani dortem nenazvala. Nejde o to, že by nebyl dobrý, to vůbec. Jen je pro mě svým vzhledem natolik nenápadný, že ho jako dort nejsem schopna vnímat. Nemluvě o absenci krému, který mám s dorty také neodmyslitelně spjatý. Buď jak buď, jeho název je dán jako dort, takže to respektuji:-) Recept na ten pravý vídeňský Sacher je opředen tajemstvím a jelikož nevlastním křišťálovou kouli, tak ani zde ho nenajdete. Popravdě se většina mnou srovnávaných receptů dost podobala, takže šlo jen o to, čí recept si vyberu. Kdysi jsem pekla Sacher podle Apetitu a nebyl špatný, ale myslím, že Sacher má na víc, takže jsem ještě zkusila recept podle blogu Florentýny.
 
Tento recept mě zaujal mnohem více, ačkoliv při jeho realizaci se mi zrovna moc nedařilo. Nutno dodat, že to ale bylo mou vinou. Při prvním pokusu jsem trošku podcenila uvedenou dobu šlehání a na výsledku to bylo znát. Druhý pokus měl skvělé těsto, ale pro změnu se mi nepovedla poleva, která začala tuhnout téměř ihned po nanesení na dort. Původně jsem myslela, že to je kvůli tomu, že jsem použila čokoládu s 67%, ale tím to zřejmě nebylo. Po prvním neúspěchu jsem polevu z dortu seškrábla a udělala jsem novou z čokolády 55% a výsledek byl ještě horší, naštěstí jen vzhledově a všem moc chutnalo. Chtěla jsem té čokoládové polevě přijít na kloub. Takže do třetice všeho dobrého jsem si dala opravdu záležet, abych dodržela postup do puntíku. Nevím, kde se stala chyba ale ani do třetice jsem na polevu úplně nevyzrála. Po přečtení diskuze jsem zjistila, že jsem nebyla sama a údajně by mělo pomoci přidat do polevy trošku horké vody, aby netuhla tak rychle. Vyzkoušeno to ale nemám. Abych to tedy shrnula, normálně se při pečení dogmaticky nedržím postupu, ale v Sachera to byl jediný způsob, dojít zdárně do cíle. Výsledek pak ale stojí za to.

Korpus:(forma o průměru 17,5 cm)
75 g másla pokojové teploty
40 g cukru moučka
3 vejce
75 g čokolády s obsahem kakaa 60-70 %
40 g cukru krupice
75 g hladké mouky
Máslo a polohrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Na polevu a dokončení:
200 g meruňkové marmelády
90 g cukru krupice
60 ml vody
66 g čokolády s obsahem kakaa 60-70 %

Čokoládu na těsto si rozehřejeme nad vodní párou a necháme zchladnout. Máslo s moučkovým cukrem šleháme 10 minut do nadýchané pěny. Žloutky si oddělíme od bílků. Žloutky po jednom zašleháme k máslu a po zašlehání všech žloutků ještě 2 minuty šleháme. Postupně a za stálého míchání přiléváme vychladlou čokoládu. Opatrně promícháme. Bílky šleháme s cukrem do tuhého sněhu zhruba 5-7 minut. Polovinu bílků a polovinu prosáté mouky opatrně přimícháme k těstu. Poté přimícháme zbytek bílků a mouky. Těsto nalijeme do formy vymazané máslem a vysypané moukou. Prvních 15 minut pečeme dort s pootevřenou troubou, pote troubu zavřeme a pečeme dalších 30-40 minut, dokud nezpevní na omak.

Upečený korpus necháme 15 minut chladnout, poté korpus vyndáme z formy, obrátíme ho a necháme zcela vychladnout. Korpus otočíme zpět, seřízneme ho do roviny a poté prořízneme na dva stejné díly. Marmeládu si trošku nahřejeme, aby šla dobře mazat. Pomažeme oba korpusy, které sesadíme na sebe a poté pomažeme i boky dortu. Necháme při pokojové teplotě alespoň půl hodiny zaschnout.

Do kastrolku si dáme vodu s cukrem, přivedeme k varu a vaříme zhruba 5 minut. Poté odstavíme a necháme lehce vychladnout. Přidáme čokoládu nalámanou na malé kousky a mícháme, dokud nevznikne hladká poleva.  Dort si položíme na mřížku, pod kterou si dáme plech nebo velký tác, na který budeme zachytávat steklou polevu. Polevu nechte vychladnout a poté s ní dort rovnoměrně polijte. Pokud by byla poleva moc tuhá, naředíme si jí trochou horké vody. Polevu necháme zatuhnout lednici. Dort před podáváním vyndáme, aby získal pokojovou teplotu

Sacherův dort

pondělí 24. července 2017

Rybíz alá brusinky

Rybíz alá brusinkyDruhý a zároveň poslední letošní příspěvek plný rybízu je tu. Sklizeň červeného rybízu máme za sebou a po loňském prvním úspěšném pokusu s výrobou rybízu alá brusinky, přidávám i tento recept. Předem upozorňuji, abyste nečekali, že rybíz bude chutnat jako brusinky, ale i tak je to velká dobrota k sýrům nebo třeba ke svíčkové. Příprava je podobně jako v případě rybízového likéru snadná, ale musíte počítat s tím, že musíte rybíz otrhat z hrozínků, což je trošku nezáživná práce. Jinak je to ale hračka a hotový výtvor se ideálně hodí také k obdarovávání Vašeho okolí.

Ingredience:
1 kg kuliček červeného rybízu
500 g moučkového cukru
250 ml vody
1 lžíce vinného octa
3 hřebíčky
1 svitek skořice

Vodu s cukrem přivedeme v kastrolku k varu a přidáme ostatní suroviny. Vařime zhruba 15-20 minut. Rybízem naplníme sterilizované skleničky a ihned je zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.