Sachrův dort patří k dortům, které bych
vlastně ani dortem nenazvala. Nejde o to, že by nebyl dobrý, to vůbec. Jen je
pro mě svým vzhledem natolik nenápadný, že ho jako dort nejsem schopna vnímat.
Nemluvě o absenci krému, který mám s dorty také neodmyslitelně spjatý. Buď
jak buď, jeho název je dán jako dort, takže to respektuji:-) Recept na ten
pravý vídeňský Sacher je opředen tajemstvím a jelikož nevlastním křišťálovou
kouli, tak ani zde ho nenajdete. Popravdě se většina mnou srovnávaných receptů
dost podobala, takže šlo jen o to, čí recept si vyberu. Kdysi jsem pekla Sacher
podle Apetitu a nebyl špatný, ale myslím, že Sacher má na víc, takže jsem ještě
zkusila recept podle blogu Florentýny.
Tento recept mě zaujal mnohem více, ačkoliv při
jeho realizaci se mi zrovna moc nedařilo. Nutno dodat, že to ale bylo mou
vinou. Při prvním pokusu jsem trošku podcenila uvedenou dobu šlehání a na
výsledku to bylo znát. Druhý pokus měl skvělé těsto, ale pro změnu se mi
nepovedla poleva, která začala tuhnout téměř ihned po nanesení na dort. Původně
jsem myslela, že to je kvůli tomu, že jsem použila čokoládu s 67%, ale tím
to zřejmě nebylo. Po prvním neúspěchu jsem polevu z dortu seškrábla a
udělala jsem novou z čokolády 55% a výsledek byl ještě horší, naštěstí jen
vzhledově a všem moc chutnalo. Chtěla jsem té čokoládové polevě přijít na kloub.
Takže do třetice všeho dobrého jsem si dala opravdu záležet, abych dodržela
postup do puntíku. Nevím, kde se stala chyba ale ani do třetice jsem na polevu
úplně nevyzrála. Po přečtení diskuze jsem zjistila, že jsem nebyla sama a
údajně by mělo pomoci přidat do polevy trošku horké vody, aby netuhla tak
rychle. Vyzkoušeno to ale nemám. Abych to tedy shrnula, normálně se při pečení
dogmaticky nedržím postupu, ale v Sachera to byl jediný způsob, dojít
zdárně do cíle. Výsledek pak ale stojí za to.
Korpus:(forma o průměru 17,5 cm)
75 g másla pokojové teploty
40 g cukru moučka
3 vejce
75 g čokolády s obsahem kakaa 60-70 %
40 g cukru krupice
75 g hladké mouky
Máslo a polohrubá mouka na vymazání a vysypání
formy
Na polevu a dokončení:
200 g meruňkové marmelády
90 g cukru krupice
60 ml vody
66 g čokolády s obsahem kakaa 60-70 %
Čokoládu na těsto si rozehřejeme nad vodní
párou a necháme zchladnout. Máslo s moučkovým cukrem šleháme 10 minut do
nadýchané pěny. Žloutky si oddělíme od bílků. Žloutky po jednom zašleháme
k máslu a po zašlehání všech žloutků ještě 2 minuty šleháme. Postupně a za
stálého míchání přiléváme vychladlou čokoládu. Opatrně promícháme. Bílky
šleháme s cukrem do tuhého sněhu zhruba 5-7 minut. Polovinu bílků a
polovinu prosáté mouky opatrně přimícháme k těstu. Poté přimícháme zbytek
bílků a mouky. Těsto nalijeme do formy vymazané máslem a vysypané moukou.
Prvních 15 minut pečeme dort s pootevřenou troubou, pote troubu zavřeme a
pečeme dalších 30-40 minut, dokud nezpevní na omak.
Upečený korpus necháme 15 minut chladnout, poté
korpus vyndáme z formy, obrátíme ho a necháme zcela vychladnout. Korpus
otočíme zpět, seřízneme ho do roviny a poté prořízneme na dva stejné díly. Marmeládu
si trošku nahřejeme, aby šla dobře mazat. Pomažeme oba korpusy, které sesadíme
na sebe a poté pomažeme i boky dortu. Necháme při pokojové teplotě alespoň půl
hodiny zaschnout.
Do kastrolku si dáme vodu s cukrem,
přivedeme k varu a vaříme zhruba 5 minut. Poté odstavíme a necháme lehce
vychladnout. Přidáme čokoládu nalámanou na malé kousky a mícháme, dokud
nevznikne hladká poleva. Dort si
položíme na mřížku, pod kterou si dáme plech nebo velký tác, na který budeme
zachytávat steklou polevu. Polevu nechte vychladnout a poté s ní dort
rovnoměrně polijte. Pokud by byla poleva moc tuhá, naředíme si jí trochou horké
vody. Polevu necháme zatuhnout lednici. Dort před podáváním vyndáme, aby získal
pokojovou teplotu
Žádné komentáře:
Okomentovat