Tyto tvarohovo-jablečné lívanečky mám
neodmyslitelně spjaté s dětskými léty, kdy nám je mamka čas od času dělávala
k večeři. Pak jsme je nějakou dobu nedělaly, až jsme na ně skoro zapomněly.
Naštěstí jen skoro. Lívanečky jsou díky tvarohu odlehčené a jablka jim dodávají
svěží nakyslou chuť, takže jsou až nebezpečně jedlé:-) Samy o sobě nejsou
lívanečky nijak výrazně sladké (záleží hlavně na druhu jablek). Pokud byste si tak
chtěli život osladit, doporučuji si je hotové přelít javorovým nebo zlatým
sirupem.
Ingredience: (na cca 16 ks)
250 g plnotučného tvarohu
60 g sádla
2 vejce
4 jablka
150 g polohrubé mouky
špetka soli
mléko
Omytá jablka oloupeme a nastrouháme na hrubo. Přidáme
tvaroh, vejce, rozpuštěné sádlo a promícháme. Nakonec přidáme mouku a sůl s vymícháme těsto. Pokud je těsto příliš husté přilijeme trošku mléka. Na pánev
lehce vytřenou olejem klademe lžící hromádky těsta, která vytvarujeme na
lívanečky. Pečeme z každé strany dozlatova.
Tipy:
Místo sádla můžete do těsta použít jakýkoli jiný
tuk. Mléko přidávejte opatrně po lžících, aby těsto nebylo moc řídké.
Žádné komentáře:
Okomentovat