pátek 11. ledna 2019

Horká čokoláda

Horká čokoládaA je tu leden a konečně také ta pravá zima. Za oknem chumelí jako o život, tak hurá ven:) Pobyt venku má svoje specifické kouzlo, kromě nádherně bílé krajiny to jsou návraty domů do tepla, kdy se těším na zasloužený šálek něčeho horkého. Momentálně u mě vyhrává horká čokoláda. Nejlepší je samozřejmě ta domácí, protože si jí uděláte přesně tak, jak máte rádi. Já preferuji hustější variantu a výraznou chuť hořké čokolády. Pokud se chci opravdu odměnit, přidám ještě kopec šlehačky (to ale jen po opravdu dlouhé procházce:-).

Ingredience: (na 2 menší šálky)
200 ml mléka
50 g hořké čokolády (ideálně 55%)
2 zarovnané lžičky kakaa
2 zarovnané lžičky škrobu

Na dokončení:
100 ml smetany ke šlehání

Mléko dáme do kastrolku a rozmícháme v něm škrob a kakao. Za stálého míchání povaříme do zhoustnutí. Směs odstavíme z ohně a vmícháme do ní čokoládu nalámanou na malé kousky. Mícháme, dokud se všechna čokoláda nerozpustí. Nalijeme do hrníčku a ozdobíme ušlehanou smetanou.

Tipy:
Kdo má raději sladší čokoládu může přidat lžičku cukru. 

sobota 22. prosince 2018

Pražené ořechy v karamelu

Pražené ořechy v karameluVánoce jsou za dveřmi a já se musím přiznat, že jsem ještě neupekla ani jeden druh cukroví. Z cukroví toho už asi moc nedoženu, tak jsem se alespoň vrhla na výrobu jedlých dárků. Mimo již osvědčených jsem poprvé zkusila pražené ořechy v karamelu. Výroba je až překvapivě jednoduchá, ale jako každá práce s karamelem vyžaduje dostatek pozornosti, aby karamel nezhořkl. Na výrobu se dají použít veškeré druhy ořechů. Já jsem zkoušela vlašáky, protože těch jsem měla zrovna při ruce nejvíce:-)

Ingredience:
100 g ořechů
75 g cukru
50 g vody
1/2 lžičky skořice

Všechny ingredience dáme do pánve a za občasného míchání vaříme. Jakmile se začne voda odpařovat, směs začne být suchá a ořechy jsou obalené v cukru. Zintenzivníme míchání a ořechy obracíme, aby cukr karamelizoval rovnoměrně. Hotové ořechy přesuneme na pečící papír a snažíme se je pomocí vařečky co nejvíce rozdělit. Necháme vychladnout a skladujeme ve vzduchotěsné nádobě.

Tipy:
Pokud se obáváte, že by se Vám karamel připálil, můžete ořechy nechat "nedodělané" jen obalené v cukru (na fotce jsou to ty světlejší ořechy vzadu). Ořechy mají tendenci se rychle připalovat, proto ke konci mícháme opravdu intenzivně. V domácích podmínkách je téměř nemožné, aby zkaramelizoval všechen cukr rovnoměrmě. Zde platí, že méně je více a raději ořechy neopékejte příliš dlouho.

středa 5. prosince 2018

Medové řezy s ořechy

Medové řezy s ořechyO víkendu mě čekala velká rodinná návštěva, tak jsem přemýšlela, co upéct, aby to dostatečně nasytilo 12 krků:-) Zároveň jsem věděla, že na nějaké velké pečení nebudu mít moc času, takže jsem zapátrala ve svém receptáři a (znovu)objevila tyto medové řezy. Většina je zná asi spíše pod názvem "nebe v hubě". Já ale tento typ nicneříkajících názvu nemám ráda, protože si pod takovým názvem nic nepředstavím. Pro mě jsou to tedy medové řezy s ořechy. Řezy jsou rychlé na přípravu, ale musíte počítat s tím, že je potřeba je nechat několik dní uležet. 
Těsto: (plech 37x28 cm)
500 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
200 g másla
2 vejce
50 g medu
2 lžičky jedlé sody

Karamelovo-ořechová vrstva:
80 g cukru
120 g másla
75 g medu
300 g vlašských ořechů

Krém:
300 ml mléka
100 g cukru
15 g hladké mouky
15 g škrobu
250 g másla
1 citron

Ze všech surovin na těsto vypracujete hladké těsto. Těsto rozdělíme na 2 poloviny a z každé půlky vyválíme placku o rozměru plechu zhruba 37x28 cm. První placku dáme na plech vyložený pečícím papírem a dáme péct zhruba na 15 minut do trouby předehřáté na 175°C do zlatohněda.

Mezitím si připravíme karamelovou vrstvu. Do středně velkého kastrolku dáme cukr, máslo a med a ohříváme, dokud se cukr neroztaví a směs nezačne hnědnout. Přidáme nahrubo nasekané ořechy a promícháme. Směs rovnoměrně rozmístíme na druhou placku a dáme upéct. Upečené pláty necháme vychladnout.

V kastrolku smícháme mléko s cukrem. Pomocí metličky vmícháme mouku a škrob a za stálého míchání uvaříme na hustou kaši. Na povrch kaše položíme potravinářskou folii a necháme vystydnout.

Na dokončení krému si v jedné míse prošleháme moučnou kaši a v druhé míse změklé máslo. K máslu postupně přišleháváme kaší.

První plát potřeme rovnoměrně krémem a pokapeme ho citronovou šťávou. Na krém položíme ořechový plát a lehce přitlačíme. Řezy dáme do chladu minimálně na 2-3 rozležet. 

Medové řezy s ořechy


Tipy:
Karamelovo-ořechovou směs před nanesením na těsto udržjte stále teplou, jinak ztuhne a nepůjde na těsto rozetřít.

úterý 27. listopadu 2018

Císařský trhanec Kaiserschmarren

Císařský trhanecJak název napovídá, tak tato dobrota má původ v Rakousku-Uhersku. Jedná se o nadýchanou palačinku se skaramelizovaným cukrem. Základní verze se skládá ze stejných surovin jako palačinky, některé recepty jsou však ještě obohacené o rozinky naložené v rumu. Oproti palačinkám je podle mě trhanec jednodušší a rychlejší na přípravu. Jedinou nevýhodou je, že našpiníte o kousek víc nádobí. Na druhou stranu nemusíte řešit, zda se Vám trhanec podaří na pánvi dobře otočit, protože při servírování to stejně nikdo nepozná:-)

Ingredience: (na 2 porce)
75 ml mléka
50 g hladké mouky
1 vejce velikost L
1 lžička vanilkového cukru
10 g másla
2 lžíce cukru

V misce smícháme žloutek, mléko, vanilkový cukr a mouku na hlaké těsto. Bílek ušleháme do tuha a opatrně ho vmícháme do těsta. Na střední pánvi rozpustíme máslo a opečeme na něm z oboustran těsto do světle hněda. Těsto v pánvi roztrháme na menší kousky a zasypeme cukrem. Mícháme, dokud cukr nezkaramelizuje. Trhanec podáváme teplý nejlépe doplněný rozvařeným ovocem.

Císařský trhanec Kaiserschmarren
Tipy:
K trhanci se skvěle hodí rozvařené maliny nebo jiné nakyslé bobulové ovoce. Skvěle poslouží ovšem i domácí marmeláda.


středa 21. listopadu 2018

Karobový krém

Karobový krémDalší recept s karobem je neuvěřitelně jednoduchý na přípravu. Skládá se jen ze tří ingrediencí a skvěle chutná v kombinaci s borůvkami, jahodami nebo třeba malinami. Čerstvě udělaný krém mi chutově připomínal čokoládu, po uležení již více převládala specifická chuť karobu.

Ingredience: (2-3 porce)
2 zralé banány 
2 lžíce sezamové pasty tahini
25 g karobového prášku

Všechny suroviny dáme do mixéru a umixujeme na hladký krém.

Tipy:
Sezamovou pastu tahini seženete v obchodech se zdravou výživou popř. v supermarketech v rámci nabídky řeckých potravin.