Jak název napovídá, tak tato dobrota má původ v Rakousku-Uhersku. Jedná se o nadýchanou palačinku se skaramelizovaným cukrem. Základní verze se skládá ze stejných surovin jako palačinky, některé recepty jsou však ještě obohacené o rozinky naložené v rumu. Oproti palačinkám je podle mě trhanec jednodušší a rychlejší na přípravu. Jedinou nevýhodou je, že našpiníte o kousek víc nádobí. Na druhou stranu nemusíte řešit, zda se Vám trhanec podaří na pánvi dobře otočit, protože při servírování to stejně nikdo nepozná:-)
Ingredience: (na 2 porce)
75 ml mléka
50 g hladké mouky
1 vejce velikost L
1 lžička vanilkového cukru
10 g másla
2 lžíce cukru
V misce smícháme žloutek, mléko, vanilkový cukr a mouku na hlaké těsto. Bílek ušleháme do tuha a opatrně ho vmícháme do těsta. Na střední pánvi rozpustíme máslo a opečeme na něm z oboustran těsto do světle hněda. Těsto v pánvi roztrháme na menší kousky a zasypeme cukrem. Mícháme, dokud cukr nezkaramelizuje. Trhanec podáváme teplý nejlépe doplněný rozvařeným ovocem.
Tipy:
K trhanci se skvěle hodí rozvařené maliny nebo jiné nakyslé bobulové ovoce. Skvěle poslouží ovšem i domácí marmeláda.
Žádné komentáře:
Okomentovat