pátek 30. března 2018

Brownies

BrowniesJe to až s podivem, že můj první pokus o brownies proběhl až teď, ale je to tak. Od jeho vyzkoušení mě vždy odrazovalo množství cukru uváděné v receptech. Jenže jak jsem při různých ochutnávkách zjistila, bez toho dostatečného množství cukru není brownies ono. Já jsem si v receptu množství cukru přeci jenom trošku snížila, ale i tak je to kalorická bomba. Naštěstí je brownies tak syté, že ho nelze sníst moc, takže směle do toho:)

Ingredience: (forma 19x25 cm)
175 g hořké čokolády (obsah kakaa min. 50%)
125 g másla
2 vejce L
100 g cukru
40 g hladké mouky
1/2 prášku do pečiva

Čokoládu si spolu s máslem rozpustíme nad vodní párou nebo v mikrovlnce. Vejce vyšleháme do světlé pěny, poté přisypeme cukr a šleháme dalších několik minut do husté pěny. Vaječnou směs opatrně vmícháme k čokoládě a nakonec zlehka vmícháme prosátou mouku s práškem do pečiva. Těsto přelijeme do pekáčku vyloženého pečícím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 160°C zhruba 25-30 minut. Správně upečené brownies má na povrchu pevnou krustu a pod ní zůstane mazlavé. Brownies necháme vystydnout a poté nakrájíme na malé čtverečky.

Brownies
Tipy:
Klasický test se špejlí, zde tedy nefunguje resp. pokud Vám vyjde špejle suchá, máte bohužel přepečeno. Brownies můžete doplnit šlehačkou příp. vanilkovou zmrzlinou a ovocem.

úterý 20. března 2018

Višňovo-smetanový dort

VIšňovo-smetanový dortVišňovo smetanový dort mi připomíná odlehčenou verzi schwarzwaldského dortu. Je v něm podstatně méně šlehačky, takže je určitě méně tučný a na mě působí i jemnějším dojmem. Příprava dortu není nijak složitá, ale doporučuji rozložit si jí do 2 dnů. S odleželým korpusem se vždy lépe pracuje a se svařenými višněmi se také lépe nakládá, když jsou vychladlé. K době nutné pro přípravu nezapomeňte ještě připočítat, že smetanová náplň je se želatinou a musí tedy nějakou dobu tuhnout. Samotná práce je ale rychlovka.

Korpus: (forma o průměru 23 cm)
4 vejce L
80 g cukru
65 g hladké mouky
35 g kakaa
35 g oleje

Višňová náplň:
1 velký višňový kompot bez pecek
25 g škrobu
20 g cukru

Smetanová náplň:
200 g krémového sýra cream cheese
250 g odtučněného tvarohu
250 ml smetany ke šlehání
70 g cukru
20 g vanilkového cukru
12 g mleté želatiny

Do větší mísy si oddělíme bílky od žloutků. K bílkům přidáme cukr a šleháme elektrickým šlehačem do tuhého sněhu zhruba 5-7 minut. Poté po jednom na nejnižší otáčky zašleháme žloutky a pak po troškách olej. Nakonec metlou nebo vařečkou opatrně vmícháme prosátou mouku s kakaem. Těsto přesuneme do formy vyložené pečícím papírem a dáme péct do trouby předehřáté na 170°C zhruba na 30 minut, dokud nevyjde špejle suchá. Vychladlý korpus zabalíme a dáme uležet do chladu.

Višňový kompot si scedíme a ze slité šťávy si odměříme 300 ml. Do šťávy vmícháme cukr a škrob a za stálého míchání přivedeme k varu, aby směs zhoustla. Poté vmícháme višně a ještě krátce povaříme. Necháme vystydnout.

Dortový korpus uvolníme z formy a seřízneme do roviny zhruba na výšku 2,5-3 cm. Korpus upevníme zpátky do formy, kterou jsme si po obvodu vyložili cukrářskou folií nebo pruhy pečícího papíru. Na korpus naneseme višňovou náplň.

Krémový sýr smícháme spolu s tvarohem a oběma cukry. Želatinu zalijeme troškou studené vody a necháme nabobtnat. Mezitím si vyšleháme šlehačku. Želatinu dáme na pár vteřin do mikrovlnné trouby, aby se zcela rozpustila a vmícháme jí do sýrové směsi. Nakonec vmícháme šlehačku. Náplň nejprve naneseme lžící po obvodu višní a poté opatrně nanášíme na zbytek dortu, aby byly zcela zakryté. Hotovým dortem lehce zatřeseme, aby se smetanová vrstva zarovnala. Dort dáme ztuhnout zhruba na 4 hodiny do lednice.

VIšňovo-smetanový dort


Tipy:
Korpus můžete před nanesením višní pokapat rumem nebo griotkou. Cream cheese můžete nahradit lučinou. Dort na fotkách je dělaný z poloviční dávky ve formě o průměru 17,5 cm.

pondělí 12. března 2018

Karamelový cheesecake II

Karamelový cheesecakeJeden recept na karamelový cheesecake už na blogu mám, ale jak jsem kdysi psala, nebyla jsem s jeho výslednou chutí příliš spokojená. Snažila jsem se tedy najít jinou verzi receptu, ale moc úspěšná jsem nebyla, jelikož téměř všechny mají základ v karamelizovaném kondenzovaném mléku, které podle mě chuť karamelu připomíná jen vzdáleně. Zkoušela jsem tedy ještě recept na klasický cheesecake, který byl po upečený politý karamelem, ale ani s touto verzí jsem nebyla spokojená. Zapátrala jsem tedy mezi svými recepty a do cheesecaku jsem použila základ na karamelový krém. Příprava je sice trošku složitější než u prvního receptu, ale chuť je určitě o třídu lepší.


Korpus: (forma o průměru 17,5 cm)
100 g sušenek Lotus
40 g másla

Náplň:
200 g krémového sýra
130 g cukru
120 g smetany ke šlehání
30 g másla
1 vejce

Sušenky si nadrtíme a smícháme je s rozpuštěným máslem. Směs upěchujeme na dno formy vyložené pečícím papírem a dáme zapéct do trouby předehřáté na 175°C zhruba na 10 minut. Poté vyndáme a na dno trouby dáme nádobu s horkou vodou.

Do pánve nasypeme cukr a necháme pomalu zkaramelizovat do zlatohnědé barvy. Mezitím si ohřejeme smetanu. Za stálého míchání přidáme ke karamelu kousky másla a vymícháme hladkou směs. Nakonec pomalu přiléváme horkou smetanu a neustále mícháme. Směs necháme chvilku povařit, aby se rozpustily případné karamelové hrudky.

Karamelový základ přelijeme do mísy, přidáme krémový sýr a vejce a umícháme na hladkou směs. Směs nalijeme na předpečený korpus a dáme péct do trouby na 15 minut na 175°C. Poté stáhneme na 125°C a pečeme dalších zhruba 20-25 minut. Správně upečený cheesecake se na středu ještě lehce třese. Cheesecake necháme vychladnout v troubě a až poté ho vyjmeme z formy.

Tipy:
Při výrobě karamelové směsi postupujte opravdu pomalu, pokud máslo nebo smetanu přidáte v příliš velkém množství najednou, tak se z karamelu stane jedna hrouda a o to déle jí budete muset vařit, aby se rozpustila. Pokud Vám přeci jenom zůstanou v karamelu nějaké nerozpuštěné kousky cukru, směs jednoduše přeceďte přes sítko.





středa 28. února 2018

Čokoládový dort s citronovým krémem (bezlepkový)

Čokoládový dort s citronovým krémemCitronový krém u nás frčí, hlavně moje mamka ho zbožňuje. Volba na její narozeninový dort, byla tedy jasná. Čistě citronový dort jsem dělala nedávno, takže jsem se rozhodla pro jinou variantu a citronový krém zkombinovat s mým oblíbeným bezlepkovým čokoládovým korpusem. Kombinace čokoláda-citron je léty prověřená klasika, takže šlo jen o to dobře odhadnout poměr těsta a krému, aby se chutě navzájem nepřebíjely ale doplňovaly, což se mi snad povedlo:-)

Těsto: (forma o průměru 17,5 cm)
135 g másla
300 g čokolády s vysokým obsahem kakaa
1 lžička instantní kávy
2 lžičky vanilkové esence
6 vajec
špetka soli
60 g cukru

Citronový krém:
3 vejce
80 ml citronové šťávy (množství zhruba ze dvou kusů)
4 g kůry z bio citronů (množství zhruba ze dvou kusů)
150 g cukru
50 g másla
5 g mleté želatiny
100 ml smetany ke šlehání

Na dokončení:
100 ml smetany ke šlehání

Ve větším míse si ve vodní lázni rozpustíme máslo s čokoládou a instantní kávou. Směs necháme lehce vychladnout a mezitím si vyšleháme bílky s cukrem do tuhého sněhu. Do čokoládové směsi vmícháme žloutky a vanilkový extrakt. Nakonec po částech opatrně, aby těsto zůstalo nadýchané, vmícháme sníh. Těsto rozdělíme do 3 forem vyložených pečícím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 175°C zhruba 20 minut. Těsto se během pečení hodně nafoukne a po vychladnutí se propadne, tak to má být.

Bio citrony si omyjeme a osušíme. Na jemném struhadle nastrouháme žlutou část kůry. Poté vymačkáme z citronu šťávu. Do mísy si odvážíme potřebné množství citronové kůry, citronovou šťávu, cukr a vejce a vaříme do zhoustnutí nad vodní lázní. Do hotové krému vmícháme máslo nakrájené na menší kousky a necháme rozpustit. Mletou želatinu zalijeme troškou studené vody a necháme nabobtnat. Poté jí vmícháme do horkého krému a mícháme do rozpuštění. Na krém položíme potravinářskou folii a necháme vychladnout. 

Vychladlý krém prošleháme šlehačem a vmícháme ušlehanou smetanu. Korpusy si seřízneme do roviny. Na první plát namažeme zhruba 75 g krému, na něj položíme druhý plát a pomažeme stejným množstvím krému. Přiklopíme třetím plátem a vršek opět pomažeme krémem. Dort dáme do chladu, aby zpevnil. Zbylý krém smícháme s dalšími 100 ml ušlehané smetany a boky dortu obmažeme nejprve tenkou vrstvou, abychom je začistili a poté silnější vrstvou. 

Čokoládový dort s citronovým krémem


Tipy: 
Těsto je velice křehké, proto je lepší si upéct korpusy den dopředu, aby se s nimi lépe pracovalo. Pokud Vám zbude citronová kůra, smíchejte jí s krupicovým cukrem, vzniklý citronový cukr využijete při jiném pečení třeba do těsta nebo do tvarohové náplně.

neděle 11. února 2018

Citronový dort

Citronové zákusky mám spíše spojené s létem, ale když mě přepadne chuť na citronový dort v únoru, tak přece nebudu čekat tak dlouho:-) Trošku tu chuť na citrony přikládám všude přítomným nemocem, se kterými se teď v mém okolí roztrhl pytel a prevence v podobě citronů je základ. Tento dort není úplně přehnaně citronový, spíš takový osvěžující a lehce nakyslý, i když to asi záleží na chuťových buňkách jednotlivých strávníků. Mně doma prošel i u mužské části, která si normálně v nakyslých dezertech nelibuje. V každém případě je dort krásně vláčný a lehký, za což vděčí mému oblíbenému lemon curd a krému z mascarpone.

Těsto: (forma o průměru 17,5 cm)
4 vejce velikosti L
100 g cukru
100 g hladké mouky
4 lžíce oleje

Nejprve si oddělíme bílky od žloutků. Bílky ušleháme s cukrem do tuhého sněhu, trvá to minimálně 5-7 minut. Poté zašleháme na nízké otáčky po jednom žloutky a po lžících olej. Mouku si prosijeme a opatrně zamícháme do vaječné směsi, aby nám těsto nespadlo. Přemístíme do formy vyložené pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 160°C asi 30 minut. Upečený korpus necháme vychladnout.

Lemon Curd:
3 vejce
80 ml citronové šťávy (množství zhruba ze dvou citronů)
4 g kůry z chemicky neošetřených citronů
150 g cukru
50 g másla

Citrony omyjeme a osušíme. Nastrouháme si žlutou část kůry, kterou spolu s vymačkanou šťávou, cukrem a vejci vaříme nad párou do zhoustnutí. Během vaření mícháme, aby se nám krém nesrazil. Po uvaření přidáme máslo, které necháme rozpustit a promícháme. Na krém položíme potravinářskou folii, aby se nám nevytvořil škraloup a dáme do chladu vystydnout.

Citronový krém:
250 g mascarpone
250 g lemon curd

Mascarpone krátce vyšleháme s lemon curd do nadýchaného krému.

Korpus si prokrojíme na 4 stejně vysoké pláty. První plát potřeme 50 g lemon curd a na něj natřeme 75 g citronového krému. Přiklopíme druhým plátem a natřeme stejným způsobem, stejně postupujume i se třetím plátem. Nakonec přiklopíme čtvrtým plátem a celý dort pomažeme tenkou vrstvou krému a dáme alespoň na hodinu (raději déle) do chladu. Poté celý dort obmažeme vrstvou krému a dozdobíme.


Tipy:
S korpusem se lépe manipuluje, pokud ho necháte přes noc v chladu uležet. Zdobení dortu je na Vaši fantazii. Já jsem si nejprve krémem zarovnala vršek dortu. Zbylý krém jsem rozdělila zhruba na 3 části, 2 části jsem obarvila světlejším a tmavším odstínem žluté potravinářské barvy, třetí jsem nechala. Nejtmavším odstínem jsem nazdobila dort plochou špičkou dokola ve dvou řadách. Stejně jsem postupovala se světlejším krémem a zbytek boků jsem dozdobila nejsvětlejším krémem. Jednotlivé řady na sebe nemusí úplně přesné navazovat a nějaká ta mezírka se hravě ztratí. Nakonec jsem vzala úzkou špachtli (použít lze i čajovou lžičku) a jemným tahem od spodu nahoru jsem projela krémem. Takto jsem postupovala po celém obvodu dortu. Vršek jsem dozdobila pomocí zdobící špičky na růže.