středa 21. ledna 2015

Mrkvový dort

Mrkvový dort asi není třeba představovat, jelikož za posledních pár let v českých luzích a hájích zdomácněl. Dort je díky mrkvi šťavnatý a svou chutí tak trochu připomíná litý perník, což přikládám použité skořici. Receptů existuje celá řada, ale v zásadě se dají rozdělit na dvě kategorie - jemnější  a rustikálnější (většinou s ořechy a hrozinkami). Já jsem jasným zastáncem druhé verze, hrozinky a ořechy jsou příjemným oživením chuti a dodají dortu ještě větší šťavnatost.

Mrkový dortTěsto: (forma o průměru 18 cm)
250 g mrkve
100 g vlašských ořechů
125 g polohrubé mouky
100 g třtinového cukru
50 g hrozinek
2 vejce
125 ml rostlinného oleje
1 lžička jedlé sody
1 lžička skořice

Krém:
200 g čerstvého sýru (typu lučina)
100 g másla
60 g moučkového cukru
1 balíček vanilkového cukru

marcipán na ozdobu



Vejce vyšleháme v misce do pěny a postupně do nich zašleháme olej. Mrkev oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle a vmícháme do vaječné pěny. Přidáme cukr, mouku, jedlou sodu, skořici a hrozinky. Ořechy si nasekáme na menší kousky a také vmícháme. Těsto přelijeme do formy vyložené pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté formě na 180°C asi 50 minut, dokud nevyjde zapíchnutá špejle suchá.

Změklé máslo vyšleháme a smícháme s čerstvým sýrem pokojové teploty a oběma cukry. V případě potřeby ještě prošleháme. Dort rozkrojíme na poloviny, spodní potřeme krémem, přikryjeme ji druhým plátem a ten rovněž potřeme krémem. Dozdobíme marcipánovými mrkvičkami.
   
Mrkvový dort

Tipy: 
Část mrkve strouhám na hrubém struhadle, je to rychlejší a na chuti se to nijak neprojeví. Dort je chuťově dobrý i s polovičním množstvím krému potřený jen na povrchu, mně se ale více vzhledově líbí, když je namazán i uvnitř:-) Marcipánové mrkvičky mají tendenci po delší době na dortu vlhnout a začít se rozpouštět, proto jimi ozdobte dort těsně před podáváním.

neděle 18. ledna 2015

Datlový dortík s karamelovou omáčkou

Datlový dortík s karamelovou omáčkouPoslední dobou se moje chuťové pohárky nemůžou nasytit karamelu, takže tady je další recept na extra
nálož cukru:-) Datlový dortík neboli sticky toffee pudink jsem poprvé ochutnala v pražské restauraci Sansho a od té doby jsem mu propadla. Recept je velice jednoduchý, a pokud Vám také po Vánocích zbyly datle, tady je skvěle zužitkujete. 

Těsto: (množství na cca 12 dortíků)
250 g vypeckovaných datlí
100 g tmavého třtinového cukru
100 g hladké mouky
50 g másla 
2 vejce
lžička prášku do pečiva

Karamelová omáčka:
175 g tmavého třtinového cukru
225 ml smetany ke šlehání
100 g másla
1 lžíce golden syrupu
1 lžíce melasy

Datle zalijeme horkou vodou, aby byly ponořené. Směs necháme vychladnout a poté rozmixujeme na pyré. V míse utřeme máslo s cukrem, přimícháme vejce a datlové pyré. Přidáme mouku s kypřícím práškem a vzniklé těsto dáme do formiček na muffiny vymazaných máslem. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C zhruba 20 minut.

Třtinový cukr, máslo a polovinu šlehačky dáme do hlubší pánvičky a vaříme za stálého míchání, dokud se cukr úplně nerozpustí. Poté přidáme golden syrup a melasu a necháme povařit na mírném ohni zhruba 5 minut, dokud nezíská omáčka tmavě karamelovou barvu. Omáčku odstavíme, přilijeme zbytek šlehačky a promícháme. Dortík s omáčkou můžeme servírovat teplý i studený.
Datlový dortík s karamelovou omáčkou

Tipy:
Pokud nemáte výkonný mixér, nakrájejte si datle před mixováním na menší kousky. Golden syrup můžete nahradit jiným sirupem neutrální chuti např. pšeničným či kukuřičným popř. medem. Melasa dodá omáčce výraznější chuť, ale můžete ji vynechat. Dortík můžete doplnit ještě o vanilkovou zmrzlinu (takto ho podávají v Sanshu).

pátek 9. ledna 2015

Cheesecake s arašídovým máslem


Dlouho jsem přemýšlela, jakým receptem vstoupit do nového roku. Po zvážení důležitosti události a nedostatku času u mě nakonec vyhrál cheesecake s arašídovým máslem, který jsem si chtěla vyzkoušet už od léta, a stále nebyla vhodná příležitost.

Arašídové máslo je specifické svojí sladko-slanou chutí, takže jsem byla zvědavá, jak se jeho chuť prodá právě v cheesecaku. Výsledek dopadl velice dobře a cheesecake všem chutnal. Doporučuji ho konzumovat po malých kouscích, je velice hutný, tak, aby se Vám nezajedl:-)

Cheesecake s arašídovým máslemKorpus: (forma o průměru 17,5 cm)
100 g světlých sušenek (např. BEBE)
50 g másla

Náplň:
400 g krémového sýra
100 g zakysané smetany
120 g třtinového cukru
2 vejce
200 g arašídového másla

Poleva
50 g hořké čokolády
4 lžíce smetany ke šlehání
hrst pražených nesolených arašídů

Postup:
Troubu předehřejeme na 180°C a spodek dortové formy si vyložíme pečícím papírem. V mixeru nebo ručně nadrtíme sušenky a smícháme je s rozpuštěným máslem. Vzniklou sypkou směs přesuneme do formy a přitlačíme ke dnu. Dáme péct zhruba na 10 minut, poté korpus vyndáme, snížíme teplotu na 150°C a na dno trouby dáme nádobu s horkou vodou.

Mezitím si smícháním všech ingrediencí připravíme náplň, kterou vylijeme na předpečený korpus. Cheesecake pečeme 15 minut a poté snížíme teplotu na 120°C a pečeme zhruba hodinu než náplň zpevní. Upečený cheesecake necháme vychladnout (nejlépe do druhého dne).

Tipy:
Do náplně jsem použila arašídové máslo s kousky arašídů „crunchy“, ale lépe se hodí jemná verze bez kousků.

neděle 28. prosince 2014

Koláč s karamelem a vlašskými ořechy

Vánoční svátky jsou úspěšně za námi. Většině asi ještě zbyla kupa cukroví, ne však nám doma, takže mám alespoň příležitost vyzkoušet nový recept. Podobný koláč jsem kdysi zkoušela s pekanovými ořechy, byl bez karamelu a moc mě neoslovil. Pro karamel mám ale slabost, takže na vyzkoušení tohoto receptu jsem si dělala zálusk dlouho.

Koláč s karamelem a vlašskými ořechy
Těsto: (forma o průměru 24 cm)
175 g hladké mouky
85 g másla
50 g cukru krupice
1 žloutek
2 lžíce studené vody

hrách na zatížení těsta při pečení

Náplň:
200 g cukru krystal
100 g másla
200 ml smetany ke šlehání
200 g vlašských jader

Studené máslo nakrájíme na menší kousky a dáme ho spolu s cukrem a moukou do robota. V krátkých intervalech mixujeme, aby nám vzniklo těsto podobné drobence. Přidáme žloutek a studenou vodu a opět krátce promixujeme, aby se těsto trochu spojilo. Ze vzniklé hmoty vypracujeme ručně těsto, které vyválíme na velikost koláčové formy. Těsto je křehké, takže nejlepší je vyválet ho mezi dvěma foliemi a poté ho přenést do formy. Těsto ve formě dáme zhruba na 15 minut do ledničky, aby ztuhlo.

Mezitím si připravíme náplň. Do kastrolku nebo pánve se zesíleným dnem dáme cukr a na velmi mírném ohni jej pomalu utavíme na karamel zlatohnšdé barvy. Do karamelu přidáme máslo a smetanu, čímž karamel ztvrdne, a proto ho dále vaříme, dokud nám nevznikne jednolitá hustá omáčka. Část karamelové omáčky (zhruba 75 ml) si odendáme stranou na pozdější použití. Do zbylé omáčky přidáme vlašské ořechy a promícháme.

Těsto překryjeme pečícím papírem, na který vsypeme suchý hrách, aby se během pečení těsto nenafouklo. Pečeme v předehřáté troubě na 190°C zhruba 10 minut, poté odstraníme papír s hrachem a pečeme dalších 5 minut, dokud těsto nezačne na středu trochu zlátnout. Koláč naplníme karamelovo-ořechovou směsí a dáme péct ještěě na 8-10 minut. Koláč můžeme podávat teplý i studený přelitý karamelovou omáčkou, kterou jsme si dali stranou.

Tipy:
Těsto můžete vypracovat i ručně bez robota, jen je to časově náročnější. Hrách, který jste použili na zatížení koláče, si můžete schovat na příště.
Koláč je dobré podávat se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou, aby se trochu zjemnila výrazná chuť ořechů a karamelu. Pokud Vám karamelová omáčka příliš ztuhne, stačí ji trochu zahřát a bude opět tekutá.

pondělí 22. prosince 2014

Zázvorové sušenky

Zázvor má velice specifickou chuť a já jsem si k němu našla cestu zatím jenom v podobě tohoto receptu. Sušenky díky použitému koření připomínají perníky, ale zázvor jim dodá na pikantnosti a zvláštnosti. Nejedná se tedy o sušenky, které by chutnali všem, ale já na ně nedám dopustit.

zázvorové sušenkyTěsto: (cca 40 sušenek)
200 g hladké mouky
75 g másla
50 g melasy
50 g cukru muscovado
1 vejce (malé)
50 g kandovaného zázvoru
1 lžička mletého zázvoru
1 lžička mleté skořice
1 lžička jedlé sody
špetka soli

50 g cukru krystal na obalení


Nejprve si nakrájíme kandovaný zázvor na co nejmenší kousky. Změklé máslo vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme vejce a melasu. Prosátou mouku smícháme s kořením, nakrájeným kandovaným zázvorem, jedlou sodou a solí, přidáme do máslové směsi a vypracujeme vláčné těsto. Z těsta tvoříme kuličky zhruba o velikosti lískového ořechu. Vrchní stranu kuliček obalujeme (namáčíme) v bílém krystalovém cukru a sušenky klademe na plech vyložený pečícím papírem ve větších rozestupech, během pečení totiž znásobí svůj objem a stanou se z nich placičky. Pečeme při 200°C zhruba 12 minut. Sušenky jsou po upečení velmi měkké (jakoby nedopečené), ale během chladnutí zpevní.

Tipy: 
Melasu seženete v obchodech se zdravou výživou, stejně tak i cukr muscovado (nahradit ho můžete klasickým třtinovým cukrem), já obojí kupuji v obchodech Marks&Spencer. Kandovaný zázvor kupuji v Kauflandu, k dostání bude i v obchodech se sušenými plody.