neděle 18. ledna 2015

Datlový dortík s karamelovou omáčkou

Datlový dortík s karamelovou omáčkouPoslední dobou se moje chuťové pohárky nemůžou nasytit karamelu, takže tady je další recept na extra
nálož cukru:-) Datlový dortík neboli sticky toffee pudink jsem poprvé ochutnala v pražské restauraci Sansho a od té doby jsem mu propadla. Recept je velice jednoduchý, a pokud Vám také po Vánocích zbyly datle, tady je skvěle zužitkujete. 

Těsto: (množství na cca 12 dortíků)
250 g vypeckovaných datlí
100 g tmavého třtinového cukru
100 g hladké mouky
50 g másla 
2 vejce
lžička prášku do pečiva

Karamelová omáčka:
175 g tmavého třtinového cukru
225 ml smetany ke šlehání
100 g másla
1 lžíce golden syrupu
1 lžíce melasy

Datle zalijeme horkou vodou, aby byly ponořené. Směs necháme vychladnout a poté rozmixujeme na pyré. V míse utřeme máslo s cukrem, přimícháme vejce a datlové pyré. Přidáme mouku s kypřícím práškem a vzniklé těsto dáme do formiček na muffiny vymazaných máslem. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C zhruba 20 minut.

Třtinový cukr, máslo a polovinu šlehačky dáme do hlubší pánvičky a vaříme za stálého míchání, dokud se cukr úplně nerozpustí. Poté přidáme golden syrup a melasu a necháme povařit na mírném ohni zhruba 5 minut, dokud nezíská omáčka tmavě karamelovou barvu. Omáčku odstavíme, přilijeme zbytek šlehačky a promícháme. Dortík s omáčkou můžeme servírovat teplý i studený.
Datlový dortík s karamelovou omáčkou

Tipy:
Pokud nemáte výkonný mixér, nakrájejte si datle před mixováním na menší kousky. Golden syrup můžete nahradit jiným sirupem neutrální chuti např. pšeničným či kukuřičným popř. medem. Melasa dodá omáčce výraznější chuť, ale můžete ji vynechat. Dortík můžete doplnit ještě o vanilkovou zmrzlinu (takto ho podávají v Sanshu).

Žádné komentáře:

Okomentovat