úterý 18. listopadu 2014

Jedlé dárky (příprava na Vánoce)

Pokud se Vám také stává, že nevíte čím byste obdarovali své blízké a známé, pak mám pro Vás několik tipů na jedlé dárky (nejen k Vánocům), které mě ještě nezklamaly. Výroba jedlých dárku zabere pouze pár minut, ale tekuté dárky se musí nechat několik týdnů uležet, takže pokud chcete někoho obdarovat na Vánoce, tak není času nazbyt.

Likéry

Základem pro výrobu likérů je mít doma dostatek alkoholu:-) Většinou se nejlépe hodí náš český tuzemák, který má nezaměnitelné aroma, v některých případech však toto aroma není žádoucí a je lepší použít alkohol neutrální chuti nejlépe vodku nebo bílý rum.

čokoládový likérČokoládový likér

250 ml smetany ke šlehání
250 ml mléka
200 g cukr krystal
2 vrchovaté lžíce kakaa
200 g hořké čokolády
250 ml tuzemáku

V hrnci necháme projít varem smetanu, mléko, cukr a prosáte kakao. Do horké směsi nalámeme čokoládu a necháme na mírném plameni za stálého míchání rozpustit. Směs necháme vychladnout a vmícháme rum. Likér slijeme přes sítko do lahví a necháme zhruba  týden v lednici odstát, aby se chutě propojili.

Kořeněný pomerančový likér

Kořeněný pomerančový likér

3 chemicky neošetřené pomeranče
1 svitek skořice
1 tobolka kardamomu
1 vanilkový lusk
400 ml vodky
250 ml vody
300 g cukru krupice

Pomeranče si nejprve omyjeme a osušíme a poté pomocí škrabky na brambory oloupeme kůru tak, aby na ní nebyla bílá hořká část. Vanilku si rozkrojíme a spolu s kůrou, skořicí a kardamomem dáme do uzaviratelné sklenice. Zalijeme vodkou a dáme na týden do lednice. Několikrát denně chodíme protřepávat.

Po týdnu si povaříme vodu s cukrem na cukerný sirup, necháme zchladnout a přilijeme ho k vodkové směsi. Směs necháme další týden uležet v lednici a opět průběžně protřepáváme. Pak už jen stačí přecedit likér do ozdobných lahví.

Extrakty

Pro výrobu extraktů je potřeba opět alkohol, tentokrát ale čistý bez příchuti, aby chuť extraktu zůstala autentická.

Vanilkový extrakt

vanilkový extrakt1 masitý vanilkový lusk
100 ml vodky

Vanilkový lusk podělné rozřízneme, zalijeme vodkou. Lusk by měl být ponořený celý, takže podle toho volíme vhodnou skleničku. Lahvičku dáme do lednice a několikrát denně chodíme protřepáváme. Po týdnu stačí protřepávat už jen jednou denně. Extrakt by se měl louhovat minimálně 4 týdny, ale čím déle tím lépe. Pokud chcete extrakt silnější zachovejte množství vodky a přidejte lusk navíc.

Tipy: Masité lusky se dají sehnat v internetových obchodech, pokud používáte lusky koupené v obchodě doporučuji použít jich dvojnásobné množství.

Levandulový extrakt

1 lžíce levandulových kvítků (sušených nebo čerstvých)
100 ml vodky

Levandulové kvítky naložíme do vodky a dáme do lednice. Průběžně po dobu čtyř týdnů chodíme protřepávat. Poté scedíme květy. Levandulový extrakt je velmi silný, takže jej používáme ve velmi malém množství.

Mátový extrakt

5 větších stonků máty
100 ml vodky

Mátu si omyjeme a otrháme lístky. Lístky natrháme nadrobno, aby se vonné silice co nejvíce uvolnily a zalijeme vodkou. V uzavřené nadobě dáme do lednice a průběžně protřepáváme. Po 4 týdnech extrakt zcedíme.


Ostatní


Domácí ledová čokoláda

100 g mléčné čokolády
40 g kokosového oleje

Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu a poté k ní přimícháme kokosový olej, tak aby vznikla hladká směs. Čokoládu nalijeme do silikonových formiček a dáme ztuhnout do lednice případně do mrazáku.

Tipy: Kokosový olej se dá koupit v drogerii DM nebo v prodejnách zdravé výživy.

úterý 11. listopadu 2014

Obrácený jablkový koláč

Jako každý rok máme na pozim doma tolik jablek, že nevíme co s nimi. Část se vždy zpracuje na marmeládu a letos proběhla nově zkouška moštu, ale i tak se zásoby netenčí, takže je třeba přistoupit k plánu B:-) Štrúdly už nás omrzely, takže jsem jablečný repertoár rozšířila o obrácený koláč, který si se štrúdlem nezadá v rychlosti a jednoduchosti přípravy.

Obrácený jablkový koláčTěsto:
120 g hladké mouky
60 g cukru krupice
1 vejce
2 žloutky
200 ml smetany ke šlehání
půl prášku do pečiva

Jablečná vrstva:
1/2 kg jablek
30 g másla
60 g rozinek
1/2 lžičky skořice


Nejprve si oloupeme jablka a nakrájíme je na malé kousky. Do velké pánve dáme máslo a krátce (1-2 minuty) smažíme jablka. Poté přidáme rozinky a skořici a opatrně promícháme. Jablečnou směs necháme vystydnout.

Troubu si předehřejeme na 180°C. Než se nahřeje tak si v míse lehce našleháme vejce, žloutky a cukr, přidáme hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec přilijeme smetanu ke šlehání a celou směs promícháme. Formu o průměru 23 cm si vymažeme máslem. Dno opatrně poklademe jablky, tak aby bylo celé pokryté, zalijeme těstem a dáme péct do trouby zhruba na 30-40 minut. Zda je těsto upečené můžeme vyzkoušet pomocí špejle.

Koláč můžeme podávat ihned po upečení ve formě nebo ho necháme vychladnout a opatrně ho vyklopíme na servírovací talíř a poprášíme cukrem moučka.

Tipy:
Pokud používáte rozevírací formu, doporučuji dát si pod ní ještě plech, abyste si neušpinili troubu od šťávy z jablek.

středa 5. listopadu 2014

Bezlepkový dýňový koláč

Po dlouhé době jsem vyzkoušela recept podle časopisu, i když nerada, protože s nimi mám spíše špatnou zkušenost. Receptů na dýňový koláč není ale zase tolik, takže jsem si nemohla moc vyskakovat. Výsledek nedopadl špatně, ale chyběla mi nějaká výraznější chuť, a to jsem přitom oproti původnímu rozpisu přidala poměrně hodně koření. Příště budu muset recept asi vylepšit ještě o hrozinky a určitě přidám i více koření.
 
bezlepkový dýňový koláčIngredience: (forma o průměru 23 cm)
400 g dýňového pyré (postup viz níže)
100 g másla
100 g cukru krupice
200 g mletých mandlí
2 vejce
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička skořice
1 lžička perníkového koření
1/2 lžičky mletého kardamomu
1/2 lžičky mletého zázvoru

Dýni omyjeme, rozřízneme na půl a odstraníme vnitřní část se semínky. Očištěnou dýni nakrájíme na menší kousky a dáme péct do trouby vyhřáté na 180°C zhruba na 20-30 minut do změknutí. Po vychladnutí odřízneme slupku a dýni rozmělníme na kaši (vidličkou nebo mixerem).

Máslo si necháme změknout a vyšleháme spolu s cukrem do pěny. Vmícháme po jednom vajíčka a potom všechny ostatní ingredience. Vzniklé těsto přesuneme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 45 minut.

bezlepkový dýňový koláč

pátek 31. října 2014

Sezóna hrušek

Jak to dopadne, když se doma zeptáte, jaký koláč máte upéct z hrušek? Pokud jste takové měkoty a chcete vyhovět všem jako já, tak máte o zábavu postaráno a pečete koláče dva:-) Část rodiny si totiž přála klasický kynutý koláč s drobenkou a část (včetně mě) byla pro křehký hruškový koláč.

Hruškové koláče z křehkého těsta 

Tento recept mám moc ráda, těsto je hotové raz dva a koláč chutná úžasně po másle.

Těsto: (cca na 4 koláčky o průměru 8 cm)
150 g polohrubé mouky
80 g třtinového cukru
110 g másla
1 lžička mleté skořice 

0,5 kg hrušek

Do větší mísy dáme studené máslo pokrájené na menší kousky spolu s ostatními surovinami a pomocí prstů vytvoříme drobenkovou směs. Zhruba dvě třetiny směsi natlačíme na dno a boky formiček. Hrušky si oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, které rozdělíme do jednotlivých formiček a posypeme zbylou drobenkou. Dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C zhruba na 30 minut.
hruškový koláč z křehkého těsta

Tipy:
Do tohoto koláče se skvěle hodí také jablka. Aby vám jablka nezhnědla a také pro lepší chuť můžete je smíchat s trochou citronové šťávy.
Toto množství těsta by také mělo vystačit na jeden koláč o průměru 18 cm. Z dvojnásobné dávky můžete upéct velký koláč o průměru 22 cm. Doba pečení se tomu úměrně prodlouží zhruba na hodinku, ale raději troubu hlídejte.


Kynutý koláč s hruškami

Kynuté těsto nemám obecně moc ráda a to z několika důvodů. Za prvé mě nebaví zadělávání kvásku a čekání na vykynutí, které se navíc v mém bytě obzvláště v chladných měsících často nezdaří. Málokdy se mi také povede, aby droždí nebylo v těstě cítit. No a aby toho nebylo málo, tak mívám problém s tím, že je těsto příliš vysoké. S tímto receptem mám ale zatím ty nejlepší zkušenosti a pokud se nezdařilo, tak to bylo mojí chybou.

kynutý koláč s hruškami a drobenkouTěsto: (plech 20 x 30 cm)
125 ml plnotučného mléka
30 g cukru krupice
250 g hladké mouky
17 g droždí
1 žloutek
špetka soli
60 g másla

Náplň:
0,5 kg hrušek
skořice dle chuti

Drobenka:
75 g hrubé mouky
75 g cukru krupice
65 g másla

Nejprve si zaděláme kvásek. Část mléka ohřejeme, rozdrobíme do něj droždí, přisypeme lžičku cukru, špetku soli a poprášíme moukou. Kvásek překryjeme čistou utěrkou a dáme do tepla vzejít, což trvá zhruba 15 minut.

Mezitím si do velké mísy prosejeme mouku, přidáme žloutek, zbytek cukru a mléka a rozpuštěné a zchladlé máslo. Jakmile máme hotový kvásek přidáme i ten a těsto promícháme vařečkou, aby se spojilo. Poté ho přendáme na vál a hněteme, dokud nevznikne vláčné nelepivé těsto. Plech si vyložíme pečícím papírem a přendáme do něj vyválené těsto odpvídající velikosti.

Nyní připravíme drobenku. Máslo si pokrájíme na menší kousky a spojíme spolu s moukou a cukrem do konzistence drobenky. Hrušky si oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a poklademe jimi rovnoměrně celý povrch těsta. Nakonec zasypeme drobenkou.

Troubu si dáme předehřát na 170°C a mezitím necháme koláč ještě kynout. Pečeme zhruba 40 minut.

Tipy:
Nejčastěji peču tento koláč s borůvkami, rybízem nebo švestkami, Kyselejší druhy ovoce je třeba dosladit cukrem.

čtvrtek 23. října 2014

"Zdravé" koláčky s čokoládou

Tyto koláčky jsou velice jednoduché na přípravu a potvrzují tak pravidlo, že jednoduché věci bývají nejlepší. S přimhouřeným okem se o nich dá říct, že jsou zdravé, tedy pokud je nesníte všechny na posezení. Na jejich přípravu navíc potřebujete minimum času (nejdéle trvá přehřátí trouby), takže opět jeden recept značka ideál:-)

"Zdravé" koláčky s čokoládou
Ingredience: (cca 10-12 kusů)
30 g arašídového másla
30 g třtinového cukru
80 g ovesných vloček
60 g hořké čokolády
1 vejce

Troubu si předehřejeme na 180°C. Čokoládu si nakrájíme na malé kousky a smícháme se všemi ostatními surovinami. Vzniklou směs dáme do formiček na muffiny zhruba do výšky 1 cm nebo pomocí lžíce klademe hromádky na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme asi 10 minut.

Tipy:
Koláčky jsou ideální jako vydatná snídaně nebo svačina.