Nestává se to moc často, ale tyhle tartaletky
nás rozdělily na dva tábory. Jedněm moc chutnaly a druhým přišly příliš sladké.
Já jsem se zařadila k těm, na které byl příval cukru až moc, ale recept
přidávám a nechám na posouzení, zda to snesete:-) Kombinace karamelu a čokolády
mi hodně připomněla vánoční cukroví, což se v tomto období hodí a vlastně
si tyto tartaletky (ovšem v menším provedení) dovedu přestavit i na vánočním
stole. Na 24 tartaletek potřebujeme pouze 3/4 těsta. Zbytek můžete zamrazit nebo upéct a naplnit třeba mým oblíbeným citronový krémem lemon curd.
Těsto: (24 mini tartaletek)
250 g hladké mouky
150 g másla
95 cukru moučka
30 g mletých mandlí
1 vejce
Karamelová náplň:
220 g cukru krupice
85 g másla
125 ml smetany ke šlehání
Čokoládová poleva:
200 g mléčné čokolády
150 g smetany ke šlehání
Karamelová poleva:
25 g cukru krupice
25 g smetany ke šlehání
V robotu připravíme těsto. Nejdříve promixujeme
změklé máslo pokrájené na menší kousky s cukrem a mandlemi. Postupně přidáváme
mouku a nakonec vejce a mixujeme, dokud se nezačne tvořit kompaktní těsto.
Těsto krátce dopracujeme ručně, zabalíme ho do folie a dáme minimálně na hodinu
do chladu.
Těsto vyválíme na pomoučeném vále zhruba na tloušťku 3 mm a vykrojíme kruhy zhruba o 1,5 cm větší, než je průměr dna formiček na muffiny. Do každé formičky vložíme kolečko těsta a lehce přitlačíme, aby těsto všude doléhalo. Případné přebytečně těsto odstraníme. Takto připravené tartaletky dáme zhruba na hodinu do lednice. Troubu si předehřejeme na 175°C. Tartaletky vyndáme z lednice a na každou si položíme kousek pečícího papíru a vysypeme suchým hrachem (fazolemi atp.), abychom těsto zatížili. Pečeme 10 minut, poté pečící papír se zátěží sundáme a pečeme ještě zhruba 5 minut do zlatova. Hotové tartaletky vyndáme z formy a necháme je vychladnout.
Na karamelovou náplň si dáme cukr do pánve a na
mírném ohni necháme rozpustit na karamel. Poté postupně přimícháme máslo
nakrájené na malé kousky. Nakonec pomalu přiléváme horkou smetanu. Krátce
provaříme, dokud nevznikne hladká směs. Hotový karamel v případě potřeby
přecedíme přes sítko, abychom se zbavily ztvrdlých kousků cukru. Necháme lehce
vychladnout a plníme jednotlivé tartaletky zhruba do 2/3. Naplněnými tartaletkami lehce zatřeseme, aby se karamel zarovnal a dáme do chladu.
Čokoládu si nalámeme na malé kousky a přelijeme
ji horkou smetanou. Necháme chvilku odstát a vymícháme hladkou polevu, kterou
lijeme do tartaletek tak, aby byla karamelová náplň zakrytá. Dáme do chladu
ztuhnout.
Nakonec si připravíme karamelovou polevu. Postupujeme
stejně, jako u karamelové náplně, jen vynecháme máslo. Hotovou polevu necháme vychladnout a pomocí lžičky poléváme tartaletky.
Tipy:
Těsto můžete zpracovat také ručně, smíchejte všechny suroviny a vypracujte hladké těsto. Zbylou karamelovou polevu můžete uchovat v lednici
na další použití, stačí jí nahřát a bude opět tekutá.