Po delší době jsem oprášila recept na klasický francouzský čokoládový koláč "Gâteau au chocolat". Vysoce návykový koláč ocení hlavně opravdoví čokoholici, pokud ho doplníte o šlehačku a ovoce, tak určitě neurazíte nikoho:-)
Ingredience: (forma o prlměru 23 cm)
175 g hořké čokolády
120 g másla
125 g cukru
3 vejce
80 g hladké mouky
Na dokončení
125 ml smetany ke šlehání
maliny
Čokoládu s máslem si rozpustíme ve vodní lázni a necháme vychladnout. Vejce s cukrem šleháme do husté pěny alespoň 5 minut. Poté opatrně vmícháme prosátou hladkou mouku a nakonec i rozpuštěnou čokoládu s máslem. Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem a boky vymažeme másle. Těsto přesuneme do formy a dáme péct do trouby předehřáté trouby na 200°C zhruba na 20-25 minut. Ke konci pečení hlídáme, aby se koláč nespálil. Koláč necháme vychladnout a dozdobíme ho vyšlehanou smetanou a malinami.
Žádné komentáře:
Okomentovat