sobota 14. února 2015

Lemon Curd


CItronový krém lemon curdLemon curd je něco mezi krémem a hustou citronovou omáčku. Má širokou škálu využití od ujídání jen tak, přes namazání na pečivo, jako náplň do tartalek, po vyšlehání s máslem ho můžete použít jako klasický krém do dortu nebo třeba do makronek:-) Recepty se různí především podle toho, zda využívají celá vejce nebo jen žloutky a podle množství cukru. Já mám vyzkoušený recept z celých vajec (bílků mám doma už tak nadbytek) a s větší dávkou cukru.

Ingredience: (na 400 g)
3 vejce
80 ml citronové šťávy (množství zhruba ze dvou citronů)
4 g kůry z chemicky neošetřených citronů
150 g cukru
50 g másla

Citrony omyjeme a osušíme. Nastrouháme si kůru, kterou spolu s vymačkanou šťávou, cukrem a vejci vaříme nad párou do zhoustnutí. Během vaření mícháme, aby se nám krém nesrazil. Po uvaření přidáme máslo, které necháme rozpustit a promícháme. Na krém položíme potravinářskou folii, aby se nám nevytvořil škraloup a dáme do chladu vystydnout. 

Tipy:
Biocitrony seženete za dobrou cenu v Lidlu, mají je ovšem jen někdy (třeba teď:-), takže je potřeba to hlídat. Při strouhání kůry dávejte pozor, abyste nestrouhali bílou část, která je hořká a zkazila by chuť krému. Lemon curd můžete skladovat zhruba 2 týdny v lednici, lze ho také zamrazit a použit později. Do dortu ho používám zhruba v poměru 3 díly lemon curd a 2 díly másla

.

Žádné komentáře:

Okomentovat