neděle 27. listopadu 2016

Harlekýn

Dort HarlekýnMarně přemýšlím, proč Harlekýn nepatřil k mým nejoblíbenějším zákuskům. Korpus s pořádnou dávkou šlehačky prostě nemá chybu, přesto jsme ho vlastně nikdy domů nekupovali. Naštěstí není nijak těžký na přípravu, takže si ho lze snadno připravit i doma. 

Poprvé jsem ho zkoušela před pár lety a podruhé teď podle receptu v časopise Gurmet. Ani v jednom případě se mi nepovedl korpus, takže zde uvádím můj osvědčený piškotový korpus, který udělá v zásadě stejnou službu a nikdy mě nezradil.

Korpus: (forma o průměru 17,5 cm)
3 vejce
75 g cukru
50 g hladké mouky
25 g kakaa
25 g oleje

Pařížská šlehačka:
300 ml smetany ke šlehání
20 g cukr krupice
30 g kakao
50 g hořká čokoláda

Na dokončení:
150 ml smetany ke šlehání
hoblinky z hořké čokolády

Den předem si připravíme korpus i pařížskou šlehačku. V kastrolku smícháme smetanu, cukr a kakao a necháme projít varem. Poté do směsi zamícháme čokoládu nalámanou na menší kousky a mícháme, dokud se nerozpustí (už nevaříme). Směs dáme vychladit.

Na korpus si do větší mísy oddělíme bílky od žloutků. K bílkům přidáme cukr a šleháme elektrickým šlehačem minimálně 5 minut do tuhého sněhu, dokud na metlách po vyndání a otočení vzhůru nezůstanou stát špičky. Poté na nejnižší otáčky po jednom zašleháme žloutky a pak olej. Nakonec ručně metlou nebo vařečkou opatrně vmícháme prosátou mouku s kakaem. Těsto přesuneme do formy vyložené pečícím papírem a dáme péct do trouby předehřáté na 170°C zhruba na 35 minut (dokud nevyjde zapíchnutá špejle suchá). Korpus necháme vychladnout, vyndáme ho z formy a uložíme do chladu.

V den sestavení si korpus seřízneme do roviny a pak ho prořízneme na dva díly. Pařížskou šlehačku si ušleháme do tuha a zhruba třetinu naneseme na spodní korpus. Přiklopíme druhým korpusem a šlehačkou obmažeme povrch i boky dortu. Zbytek si přendáme do sáčku s cukrářskou špičkou.

Na dokončení si ušleháme smetanu do tuha a přendáme ji do druhého sáčku s cukrářskou špičkou. Dle fantazie ozdobíme povrch dortu oběma šlehačkami. Dozdobíme hoblinkami hořké čokolády.

Harlekýn

Žádné komentáře:

Okomentovat