sobota 10. prosince 2016

Pomerančový dort

Dort s pomerančovým želéRecept na tento dort vznikl pod vlivem mých posledních výtvorů, kdy mi z výroby pomerančového likéru a kandované kůry zbylo několik pomerančů. Pomeranče mám sice ráda, ale tolik se mi jich sníst opravdu nechtělo, takže jsem přemýšlela, jak s nimi nejlépe naložit. Inspirací mi byla knížka Je libo kousek dortu, ze které jsem dala dohromady dva různé recepty a přesně to vyšlo tak, abych zužitkovala všechny pomeranče. Výsledek byl dobrý, ale příště bych klidně ještě pokladla korpus měsíčky pomeranče, aby byla chuť ještě výraznější.

Korpus: (na formu o průměru 18 cm)
2 vejce
35 g hladké mouky
15 g kakaa
15 g oleje

Pomerančová pěna:
250 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
60 g cukru
12 g mleté želatiny
200 ml smetany ke šlehání

Pomerančové želé:

200 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
30 g cukru
6 g mleté želatiny

Nejprve si přirpavíme korpus. Do větší mísy si oddělíme bílky od žloutků. K bílkům přidáme cukr a šleháme elektrickým šlehačem do tuhého sněhu, dokud na metlách po vyndání a otočení vzhůru nezůstanou stát špičky (trvá to asi pět minut). Poté po jednom zašleháme žloutky a pak olej. Nakonec metlou nebo vařečkou opatrně vmícháme prosátou mouku s kakaem. Těsto přesuneme do formy vyložené pečícím papírem a dáme péct do trouby předehřáté na 170°C zhruba na 30 minut, dokud nevyjde špejle suchá.

Z pomerančů si vymačkáme 450 ml šťávy (na požadované množství by dle velikosti mělo stačit 5-6 pomerančů). Nejprve připravíme základ na pěnu. Želatinu zalijeme trochou studené vody a necháme nabobtnat. V kastrolu smícháme 250 ml šťávy s cukrem a krátce povaříme. Směs odstavíme, necháme chvilku stát a poté do ní vmícháme želatinu, která se teplem rozpustí. Za občasného míchání necháme vychladnout.

Na sestavení dortu si seřízneme korpus do roviny a upevníme ho zpět do formy. Vyšleháme smetanu a postupně do ní vmícháme pomerančovou směs. Pěnu přemístíme na korpus a zarovnáme. Dáme vychladit.

Na pomerančové želé vaříme 10 minut zbylou pomerančovou šťávu s cukrem. Během vaření sbíráme z povrchu vzniklou pěnu. Mezitím si necháme v trošce studené vody nabobtnat želatinu. Směs odstavíme z ohně a po chvilce v ní rozmícháme nabobtnalou želatinu. Želé necháme vystydnout a poté ho opatrně přelijeme na ztuhlou pěnu. Dort dáme minimálně na 4 hodiny ztuhnout do lednice.

Pomerančový dort

Tipy:
Pro snazší vyndávání hotového dortu si před kompletací můžete obvod dortové formy vyložit pruhy pečícího papíru nebo speciální folií na obvody dortů. Pomerančovou pěnu rozetřete pečlivě až k okrajům formy, aby Vám želé neproteklo dolů.

středa 30. listopadu 2016

Kandovaná pomerančová kůra

Kandovaná pomerančová kůraPo delší době jsem u nás narazila na bio pomeranče, takže jsem se rozhodla, že na Vánoce opět obdaruji své blízké domácím pomerančovým likérem. Pomeranče jsem ale nevyužila všechny, takže jsem se rozhodla zbylou kůru zpracovat kandováním. O tom, jak jsem zpracovala pomerančovou dužinu, zase příště:-)

Ingredience:
2 chemicky neošetřené pomeranče
250 ml vody
200 g cukru
cukr na obalení

Pomeranče omyjeme a odřízneme vršek a spodek. Pomeranč nožem nařízneme na čtyři stejné části a pomeranč opatrně oloupeme, tak abychom získali 4 celistvé kousky kůry. Ty nakrájíme na tenké plátky a povaříme v hrnci 15 minut. Poté kůru slijeme, propláchneme a opět slijeme. Do hrnce dáme 250 ml vody a cukr a necháme na mírném stupni rozpustit. Do cukerného roztoku přidáme pomerančovou kůra a pozvolna vaříme 45 minut. Hotovou kůru necháme co nejvíce okapat a obalujeme ji v krupicovém cukru. Kůru rozmístíme na pečící papír a necháme ji jeden až dva dny zaschnout. Kůru uchováváme v suchu.

Tipy:
Na obalení se lépe hodí cukr krupice, který má oproti krystalu jemnější strukturu. Zbylý cukerný roztok můžete použit třeba na oslazení čaje.

neděle 27. listopadu 2016

Harlekýn

Dort HarlekýnMarně přemýšlím, proč Harlekýn nepatřil k mým nejoblíbenějším zákuskům. Korpus s pořádnou dávkou šlehačky prostě nemá chybu, přesto jsme ho vlastně nikdy domů nekupovali. Naštěstí není nijak těžký na přípravu, takže si ho lze snadno připravit i doma. 

Poprvé jsem ho zkoušela před pár lety a podruhé teď podle receptu v časopise Gurmet. Ani v jednom případě se mi nepovedl korpus, takže zde uvádím můj osvědčený piškotový korpus, který udělá v zásadě stejnou službu a nikdy mě nezradil.

Korpus: (forma o průměru 17,5 cm)
3 vejce
75 g cukru
50 g hladké mouky
25 g kakaa
25 g oleje

Pařížská šlehačka:
300 ml smetany ke šlehání
20 g cukr krupice
30 g kakao
50 g hořká čokoláda

Na dokončení:
150 ml smetany ke šlehání
hoblinky z hořké čokolády

Den předem si připravíme korpus i pařížskou šlehačku. V kastrolku smícháme smetanu, cukr a kakao a necháme projít varem. Poté do směsi zamícháme čokoládu nalámanou na menší kousky a mícháme, dokud se nerozpustí (už nevaříme). Směs dáme vychladit.

Na korpus si do větší mísy oddělíme bílky od žloutků. K bílkům přidáme cukr a šleháme elektrickým šlehačem minimálně 5 minut do tuhého sněhu, dokud na metlách po vyndání a otočení vzhůru nezůstanou stát špičky. Poté na nejnižší otáčky po jednom zašleháme žloutky a pak olej. Nakonec ručně metlou nebo vařečkou opatrně vmícháme prosátou mouku s kakaem. Těsto přesuneme do formy vyložené pečícím papírem a dáme péct do trouby předehřáté na 170°C zhruba na 35 minut (dokud nevyjde zapíchnutá špejle suchá). Korpus necháme vychladnout, vyndáme ho z formy a uložíme do chladu.

V den sestavení si korpus seřízneme do roviny a pak ho prořízneme na dva díly. Pařížskou šlehačku si ušleháme do tuha a zhruba třetinu naneseme na spodní korpus. Přiklopíme druhým korpusem a šlehačkou obmažeme povrch i boky dortu. Zbytek si přendáme do sáčku s cukrářskou špičkou.

Na dokončení si ušleháme smetanu do tuha a přendáme ji do druhého sáčku s cukrářskou špičkou. Dle fantazie ozdobíme povrch dortu oběma šlehačkami. Dozdobíme hoblinkami hořké čokolády.

Harlekýn

neděle 20. listopadu 2016

Rumové perníčky s marcipánem

Ruměnky s marcipánemJako malá jsem zbožňovala perníčky zvané ruměnky. V obchodech jsem na ně dlouho nenarazila, takže jsem je také hodně dlouho neměla. Tento recept mi je připomněl, takže jsem byla zvědavá na výsledek. Perníčky jsou moc dobré, ale nebudu lhát, že jsou na mě až moc sladké. Příště bych je tedy možná vyzkoušela bez marcipánu.

Ingredience: (na cca 60 ks)
200 g hladké mouky
50 g cukru moučka
1 vejce
30 g másla
60 g medu
5 g kakaa
1/2 lžičky jedlé soudy
1/2 kypřícího prášku do perníku
1/2 lžičky koření do perníku
cca 100 g marcipánu

Na dokončení:
cca 300 g moučkového cukru
cca 100 ml rumu

Máslo a med si rozehřejeme a necháme trochu zchladnout. Přimícháme prosátou mouku s kakaem a všechny ostatní suroviny a vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladu uležet alespoň hodinu. Těsto vyválíme na tloušťku 5 mm a vykrajujeme z něj kolečka o průměru 3 cm. Doprostřed kolečka vložíme kousek marcipánu, zabalíme ho a vytvarujeme kuličky. Perníčky vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 175°C zhruba 12 minut. Upečené perníčky necháme lehce zchladnout a poté je namáčíme v rumu a obalujeme v moučkovém cukru. Namáčení v rumu a obalení v cukru ještě jednou zopakujeme a perníčky necháme zaschnout.

Tipy:
Perníčky namáčejte v rumu až budou vlažné, první várku jsem namáčela, když byly perníčky ještě trošku teplé a v rumu se mi skoro rozmočily.

sobota 5. listopadu 2016

Karamelový cheesecake

Karamelový cheesecake
Cheesecake se u mě v kuchyni poslední dobou dost zabydlel. Důvod je prostý, příprava v zásadě jakékoli příchuti je téměř bez práce a zároveň je to sázka na jistotu, že bude všem chutnat. Naposledy jsem vyzkoušela tuto karamelovou verzi. Tak trochu ale nevím, jak tento recept vyhodnotit. Výsledný cheesecake byl sám o sobě dobrý, ale chuťově mi moc karamelu podobný nepřišel. Základ totiž tvoří karamelizované salko, které mi popravdě ani vlastně moc karamel nepřipomíná. Chuťově nebylo ani moc výrazné a to jsem oproti původnímu receptu jeho množství o polovinu navýšila. Pokud Vám tedy nejde o výraznou karamelovou chuť a nechcete trávit v kuchyni mládí, pak je tento recept dobrou volbou. Já si na svůj "to do list" ale připisuji honbu za opravdu karamelovým cheesecakem.

Korpus (forma o průměru 17,5 cm)
100 g sušenek Lotus
40 g másla

Náplň:
200 g krémového sýra
300 g karamelizovaného salka
2 vejce

Sušenky si nadrtíme a smícháme je s rozpuštěným máslem. Směs upěchujeme na dno formy vyložené pečícím papírem a dáme zapéct do trouby předehřáté na 175°C zhruba na 10 minut. Poté vyndáme a teplotu trouby zvýšíme na 200°C a na dno trouby dáme nádobu s horkou vodou.

V míse smícháme všechny suroviny na náplň na hladkou směs a přelijeme ji na předpečený sušenkový základ. Pečeme v troubě 15 minut na 200°C, poté stáhneme na 125°C a pečeme dalších 45 minut. Správně upečený cheesecake se na středu ještě lehce třese. Cheesecake necháme vychladnout a až poté ho vyjmeme z formy.

Tipy:
Cheesecake můžete dozdobit nadrobenými sušenkami lotus.