Schwarzwaldský dort patří k velmi oblíbeným. Spojení višní, šlehačky a kakaového korpusu prostě bez výhrad funguje. Kupodivu je tento dort velmi jednoduchý na přípravu, takže se určitě nebojte a zkuste si ho upéct taky, výsledek stojí za to.
3 vejce
60 g cukru krupice
50 g hladké mouky
25 g kvalitního holandského kakaa
25 ml oleje
25 ml oleje
Náplň:
500 ml šlehačky
2 lžičky práškové želatiny
1 malý višňový kompot
1 lžíce kukuřičného škrobu
1 lžíce cukru krupice
1 lžíce kukuřičného škrobu
1 lžíce cukru krupice
čokoládové hobliny na ozdobu
Tipy:
Do těsta používám holandské kakao s obsahem tuku 22% a mohu ho jen doporučit. Stačit by mělo však i kakao holandského typu s 11%.
Šlehačka se dá ztužit i klasickým ztužovačem. Já ho ovšem nepoužívám, jelikož pro mě má pak šlehačka umělou pachuť a navíc jí ztužovač i trochu osladí, což nemám ráda.
Čokoládové hobliny můžete buď koupit (občas je mají za dobrou cenu v Lidlu, ale určitě se dají sehnat i jinde), anebo si je můžete udělat doma. Stačí rozehřát hořkou čokoládu vylít v tenké vrstvě na pečící papír, počkat až zatuhne a pak nalámat. Pokud máte drobné čokoládové hobliny můžete je přidat i do šlehačky.
Nejprve si připravíme korpus. Troubu předehřejeme na 170°C. Do větší mísy si oddělíme bílky od žloutků. K bílkům přidáme cukr a šleháme elektrickým šlehačem do tuhého sněhu, dokud na metlách po vyndání a otočení vzhůru nezůstanou stát špičky (trvá to asi pět minut). Poté po jednom zašleháme žloutky a pak olej. Nakonec metlou nebo vařečkou opatrně vmícháme prosátou mouku s kakaem. Těsto přesuneme do formy vyložené pečícím papírem a dáme péct zhruba na 40 minut, dokud nevyjde špejle suchá.
Kompot si scedíme, několik hezkých višní si odložíme stranou na konečné dozdobení (v mém případě jich bylo 12) a ze slité šťávy si odměříme 150 ml (pokud je jí méně doplníme množství vodou). Do šťávy vmícháme lžíci cukru a kukuřičného škrobu a za stálého míchání přivedeme k varu, aby směs zhoustla. Nakonec vmícháme vypeckované višně a necháme vychladnout.
Jakmile višňová směs i korpus vychladnou, můžeme se pustit do kompletace dortu. Do kastrolku si dáme želatinu, přidáme zhruba 2-3 lžíce studené vody a necháme ji chvíli nabobtnat. Mezitím si prořízneme dort na tři stejné díly. Nabobtnalou želatinu necháme pomalu na velmi mírném ohni rozpustit (želatina se nesmí vařit!), a přelijeme ji do misky a necháme chvilku zchladnout. K želatině vlijeme šlehačku a celou směs ušleháme do tuha.
Připravíme si dva cukrářské sáčky. Jeden naplníme šlehačkou a druhý višňovou směsí a odstřihneme rohy. Na první plát naneseme střídavě kruhy šlehačky a višní (viz obrázek), přiklopíme druhým plátem a postup opakujeme. Přiklopíme posledním plátem a celý dort potřeme vrstvou šlehačky a dozdobíme zbylou šlehačkou, višněmi (pokud zbyde tak i višňovou náplní) a čokoládovými hoblinami.
Tipy:
Do těsta používám holandské kakao s obsahem tuku 22% a mohu ho jen doporučit. Stačit by mělo však i kakao holandského typu s 11%.
Šlehačka se dá ztužit i klasickým ztužovačem. Já ho ovšem nepoužívám, jelikož pro mě má pak šlehačka umělou pachuť a navíc jí ztužovač i trochu osladí, což nemám ráda.
Čokoládové hobliny můžete buď koupit (občas je mají za dobrou cenu v Lidlu, ale určitě se dají sehnat i jinde), anebo si je můžete udělat doma. Stačí rozehřát hořkou čokoládu vylít v tenké vrstvě na pečící papír, počkat až zatuhne a pak nalámat. Pokud máte drobné čokoládové hobliny můžete je přidat i do šlehačky.