Těsto:
5 vajec
5 vajec
80 g cukru krupice
120 g hladké mouky
20 g kakaa
50 ml oleje
50 ml vody
Krém:
6 g želatiny
200 g bíle čokolády
250 g mascarpone
250 g smetany ke šlehání
čokoládové hobliny
Vajička důkladně ušleháme s cukrem do světlé
pěny, trvá to minimálně 20 minut. Opatrně vmícháme prosátou moukou s kakaem
a poté přimícháme vodu a olej. Výsledné těsto by mělo být bez hrudek. Těsto
vylijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na
180°C zhruba 8 minut. Necháme vychladnout.
Želatinu necháme nabobtat s trochou studené
vody. Mezitím si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a vmícháme do ní
nabobtnalou želatinu a po částech mascarpone. Necháme vychladnout. Šlehačku
vyšleháme dotuha a opatrně vmícháme do čokoládového krému.
Krémem potřeme plát těsta a dáme ho vychladit do
lednice. Zhruba třetinu krému si necháme na konečné dohotovení. Vychlazené těsto
rozkrojíme na 3 – 4 stejné díly, které zarovnáme. Počet plátů zvolíme podle
toho, jak chceme mít výsledný dort vysoký.
Dort sestavujeme tak, že začneme rolovat jeden plát
nastojato. Na konec srolovaného plátu, napojíme další plát a rolujeme dále.
Takto postupujeme, než spotřebujeme všechny pláty. Konec posledního plátu
připíchneme špejlí, aby dort držel pohromadě. Krémem potřeme boky a vršek dortu
a zarovnáme tak nerovnosti. Vyndáme špejli, zamaskujeme dirku a bohatě obsypeme hoblinami
z bílé čokolády.
Tipy:
Při pečení těsta dáváme pozor, abychom ho
nepřepekli, při sestavování by se pak lámalo. Pro představu dort na fotce je
dělán pouze ze tří plátů, takže je hodně vysoký, ale malého průměru (cca 16 cm).
Žádné komentáře:
Okomentovat