sobota 24. srpna 2019

Koláč s piniovými oříšky

Koláč s piniovými oříškyPo několika letech jsem se rozhodla vytřídit si časopisy o vaření a vzala jsem to radikálně. Všechny jsem poctivě prošla a všechny potenciálně zajímavé sladké recepty jsem si vytrhala. Vše ostatní putovalo do kontejneru k recyklaci. Pořadek jsem si dělala také ve špajzu, kde mi už delší čas leží piniové oříšky. Výsledkem těchto dvou úklidových akcí je tento koláč:-) Žádné velké očekávání jsem vzhledem k použitým surovinám neměla a výsledek splnil přesně to, co recept sliboval. Máslová chuť koláče doplněná borovicovou chutí piniových oříšků. Za mě nenadchne, neurazí, ale něco tomu chybělo. Doplnila jsem si tedy koláč ještě o pikantní marmeládu.

Ingredience: (forma cca 20x30)
300 g hladké mouky
175 g cukru
125 g másla
125 ml smetany ke šlehání
125 ml mléka
2 vejce
1 prášek do pečiva (bezfosfátový)
60 g piniových oříšků

Změklé máslo prošleháme s cukrem. Poté vetřeme žloutky, mouku s práškem do pečiva a mléko. Nakonec si vyšleháme bílky a opatrně je vetřeme do těsta. Směs přesuneme do formy vyložené pečícím papírem a posypeme pinovými oříšky. Pečeme v troubě předehřáté na 175°C zhruba 45 minut, dokud nevyjde špejle suchá. 

Koláč s piniovými oříšky


Tipy:
V původním receptu bylo použito 100 g piniových oříšků, takže pokud je máte, tak s nimi šetřit nemusíte. Pro chuť mi stačilo i těch mých 60 g. 


pondělí 29. července 2019

Dort s meruňkovou pěnou a zrcadlovou polevou

Dort s meruňkovou pěnou a zrcadlovou polevouPo loňském chudším roce se letos opět urodila spousta meruněk. Moje mamka proto uvařila snad tisíc skleniček marmelády. Abych jí v tom nenechala samotnou, tak jsem se snažila poctivě péct meruňkové koláče a tvarohových knedlíků jsme také snědli nespočet. Abych repertoár trošku osvěžila, zkusila jsem vytvořit pěnový dort a poprvé jsem také vyzkoušela zrcadlovou polevu. Tedy první zrcadlovou polevu jsem zkoušela před pár dny, ale nepodařila se mi tak, jak jsem si představovala. Je možné, že to bylo receptem, ale spíš bych to viděla, že jsem polevu nenechala dostatečně vystydnout, takže mi z dortu stekla. Raději jsem ale pro tento dort zvolila recept podle Cakes StepByStep, u kterého se ale neobejdete bez cukrářského teploměru. I když na fotkách se poleva neleskne tolik jako ve skutečnosti, tak se s ní pracovalo dobře a s výsledkem jsem byla spokojená

Korpus: (forma o průmeru 23 cm)
3 vejce
60 g cukru krupice
50 g hladké mouky
25 g holandského kakaa
25 ml oleje

Pěna:
500 g meruňkového pyré
125 g cukru
435 g smetany ke šlehání
60 g jogurtu
20 g mleté želatiny

Zrcadlová poleva:
225 g cukru krupice
125 ml vody
150 g hořké čokolády min. 50%
30 g kakaa
65 g smetany ke šlehání
10 g mleté želatiny

Nejprve si připravíme korpus. Troubu předehřejeme na 170°C. Do větší mísy si oddělíme bílky od žloutků. K bílkům přidáme cukr a šleháme elektrickým šlehačem do tuhého sněhu, dokud na metlách po vyndání a otočení vzhůru nezůstanou stát špičky (trvá to asi 5-7 minut). Poté po jednom zašleháme žloutky a pak postupně olej. Nakonec metlou nebo vařečkou opatrně vmícháme prosátou mouku s kakaem. Těsto přesuneme do formy vyložené pečícím papírem a dáme péct zhruba na 25-30 minut, dokud nevyjde špejle suchá. Korpus necháme vystydnout.

Na pěnu si propasírujeme meruňky, abychom získali 500 g meruňkového pyré. Želatinu zalijeme zhruba 100 ml studené vody a necháme několik minut nabobtnat. Pyré dáme do kastrolu spolu s cukrem a přivedeme k varu, aby se cukr rozpustil. Necháme chvilku vychladnout a poté do něj vmícháme želatinu a necháme ji rozpustit. Směs necháme chladnout.

Korpus vyndáme z formy a seřízneme ho do roviny zhruba do výšky 1,5 cm. Formu omyjeme, dno vyložíme pečícím papírem a boky dortovou folií nebo pruhy pečícího papíru. Korpus upneme zpět do formy a doděláme pěnu. K pyré pokojové teploty vmícháme jogurt. Smetanu si ušleháme do polotuha a po částech k ní opatrně vmícháme meruňkové pyré. Pěnu nalijeme na korpus a necháme v lednici ztuhnout. Poté dort přemístíme do mrazáku a necháme ideálně 12 hodin mrazit.

Na zrcadlovou polevu si zalijeme želatinu 50 ml studené vody a necháme nabobtnat. V kastrolku přivedeme k varu cukr s vodou. Jakmile směs dosáhne teploty 104°C, tak jí odstavíme a vmícháme čokoládou. Jakmile je čokoláda rozpuštěná přimícháme prosáté kakao a smetanu. Směs necháme vychladnout na 60°C a dáme rozpustit želatinu. Polevu přelijeme přes sítko a krátce promixujeme tyčovým mixérem. Poté znovu přelijeme přes sítko a na její povrch položíme potravinářskou fólii a necháme vychladit. Před použitím teplotu opatrně ohřejeme na teplotu 29°C a přelijeme do nádobky s nálevkou.

Na polévání dortu si připravíme plech, na který budeme zachytávat steklou polevu. Na něj postavíme ráfek menšího průměru než má dort. Dort vyndáme z mrazáku, odstraníme ráfek a postranní folii a dort postavíme na ráfek. Polevu začneme nalévat do středu dortu, jakmile začne stékat k okrajům, začneme pomalu polévat přes okraj. Politý dort necháme chvilku odstát a odřízneme nestečené kapičky ze spodu korpusu. Pomocí dortové lopatky přesuneme dort na tác a dáme ztuhnout do lednice, poté můžeme dozdobit. Dort krájíme nožem namočeným v horkém vodě, který si osušíme.

Dort s meruňkovou pěnou a zrcadlovou polevou


Tipy:
Množství cukru v pěně záleží na zralosti meruněk, já jsem použila hezky vyzrálé, takže množství cukru stačilo. 

pondělí 22. července 2019

"Snickers" koláč s arašídy a karamelem

Snickers koláč s arašídy a karamelemPokusů o převedení tyčinek snickers do podoby jiných sladkostí už u mě proběhlo několik. Za nejvícepovedený považuji ovšem tento koláč. Až na pár drobných úprav je recept převzatý ze stránky sally´s baking addiction, takže třeba přijde vhod těm, kteří neovládají angličtinu. Koláč je hodně sladký, takže ho doporučuji konzumovat po malých kouskách. Komu by přišel i tak příliš sladký, může mléčnou čokoládou z části (nebo zcela, ale pak už asi nepůjde o variaci na snickers) nahradit čokoládou hořkou.

Korpus: (forma o průměru 23-25 cm)
125 g hladké mouky
110 g solených arašídů
115 g másla
25 g třtinového cukru
50 ml studené vody

Karamelová náplň:
200 g třtinového cukru
90 g másla
120 g smetany ke šlehání
1/4 lžičky soli
125 g solených arašídů

Čokoládová vrstva:
200 g mléčné čokolády
50 g arašídového másla

Korpus si připravíme pomocí food processoru s ostrými noži, do kterého dáme mouku, arašídy a cukr a promixujeme na jemno. Přidáme na kousky nakrájené studené máslo a promixujeme, dokud nevznikne směs podobná drobence. Nakonec přidáme po troškách vodu a krátce promixujeme. Těsto přemístíme do koláčové formy a upěchujeme na dno a okraje formy. Dno propícháme vidličkou a na těsto dáme pečící papír, který zatížíme hrachem. Dáme péct do trouby předehřáté na 175°C na 15 minut, poté odstraníme papír se zátěží a pečeme dalších zhruba 10 minut do zlatova. Upečený korpus necháme vystydnout.

Na karamelovou náplň si dáme cukr do pánve a na mírném ohni ho za občasného promíchání vařečkou nebo silikonovou stěrkou necháme rozpustit na karamel jantarové barvy. Poté postupně přimícháme máslo nakrájené na malé kousky. Smetanu ohřejeme a postupně (zpočátku po lžičkách) přiléváme ke karamelu s máslem a krátce provaříme, dokud nevznikne hladká směs.  Karamelu odebereme 300 g, smícháme s arašídy a naneseme na předpečený korpus.

Nad vodní lázní rozpustíme čokoládu. Vmícháme do ní arašídové máslo a rozetřeme na koláč. Koláč můžeme dozdobit nasekanými arašídy a necháme v lednici ztuhnout alespoň hodinu.

Snickers koláč s arašídy a karamelem
Tipy:
Na pečení se nejlépe hodí koláčová forma s vyndávacím dnem. Pokud pečete ve formě o průměru 25 cm, pak těsto nevystačí až k okrajům a koláč udělejte nižší. 
Při výrobě karamelu postupujte opatrně, abyste se nespálili, po přidání másla a smetany směs mohutně bublá a kouří.


neděle 23. června 2019

Jahodová dřeň

Jahodová dreňVšude samé jahody a vedro na padnutí = nejlepší čas na přípravu jahodové dřeně. Nejvíce se mi osvědčila varianta s cukrovým sirupem (tj. svařená voda s cukrem), díky čemuž není dřeň tak tuhá a lze jí konzumovat téměř ihned po vyndání z mrazáku. 

Ingredience: (4 porce)
250 g očištěných jahod
60 g vody
60 g cukru

Omyté a očištěné jahody rozmixujeme na hladké pyré. Vodu s cukrem provaříme, jen aby se cukr rozpustil a přimícháme k jahodám. Plníme do kelímku nebo skleniček a dáme na několik hodin zatuhnout do mrazáku.
Domácí mrož

Tipy:
Nádoby (obzvláště ty skleněné) neplňte až po okraj, aby Vám nepraskly. V mrazáku vždy objem trošku nabude, tak ať se má kam rozpínat.


úterý 11. června 2019

Eton mess

Eton mess - pusinky s jahodami a šlehačkouPrvní zralé jahody ze zahrádky si zaslouží jen tu nejlepší péči:-) Dezert Eton mess, který pochází z Anglie je toho zářným příkladem. Základ tvoří sněhové pusinky, jahody a šlehačka a to je vše. Tři skvělé suroviny vykouzlí absolutní jahodové blaho.

Ingredience: (na cca 6 porcí)
2 bílky
120 g cukru krupice
500 g jahod
300 ml smetany ke šlehání

Nejprve si připravíme pusinky. Bílky začneme šlehat, a jakmile začnou pěnit přisypáváme po lžících cukr. Další cukr zapracujeme teprve až je předchozí řádně zašlehaný. Takto vyšleháme hustý lesklý sníh, který drží tvar. Pomocí cukrářského sáčku nastříkáme na plech vyložený pečícím papírem pusinky. Pečeme v troubě předehřáté na 110°C zhruba hodinu až hodinu a půl (záleží na troubě a velikosti pusinek). Upečené pusinky uchováváme ve vzduchotěsné nádobě.

Polovinu očištěných jahod si rozmixujeme na pyré. Druhou polovinu nakrájíme na menší kousky. Na dno pohárku rozdrobíme několik pusinek. Polijeme několika lžičkami jahodového pyré a a zasypeme trochou jahod. Na jahody naklademe vyšlehanou smetanu. Postup zopakujeme, abychom zaplnili pohár až k okraji. Ihned podáváme. 

Tipy:
Bílky šlehejte dlouho, aby se cukr dobře rozpustil a sníh byl opravdu lesklý a tuhý. Čím menší pusinky nastříkáte, tím rychleji budou upečené. Sněhové pečivo si můžete koupit už hotové, ale to není ono:-)