úterý 11. června 2019

Eton mess

Eton mess - pusinky s jahodami a šlehačkouPrvní zralé jahody ze zahrádky si zaslouží jen tu nejlepší péči:-) Dezert Eton mess, který pochází z Anglie je toho zářným příkladem. Základ tvoří sněhové pusinky, jahody a šlehačka a to je vše. Tři skvělé suroviny vykouzlí absolutní jahodové blaho.

Ingredience: (na cca 6 porcí)
2 bílky
120 g cukru krupice
500 g jahod
300 ml smetany ke šlehání

Nejprve si připravíme pusinky. Bílky začneme šlehat, a jakmile začnou pěnit přisypáváme po lžících cukr. Další cukr zapracujeme teprve až je předchozí řádně zašlehaný. Takto vyšleháme hustý lesklý sníh, který drží tvar. Pomocí cukrářského sáčku nastříkáme na plech vyložený pečícím papírem pusinky. Pečeme v troubě předehřáté na 110°C zhruba hodinu až hodinu a půl (záleží na troubě a velikosti pusinek). Upečené pusinky uchováváme ve vzduchotěsné nádobě.

Polovinu očištěných jahod si rozmixujeme na pyré. Druhou polovinu nakrájíme na menší kousky. Na dno pohárku rozdrobíme několik pusinek. Polijeme několika lžičkami jahodového pyré a a zasypeme trochou jahod. Na jahody naklademe vyšlehanou smetanu. Postup zopakujeme, abychom zaplnili pohár až k okraji. Ihned podáváme. 

Tipy:
Bílky šlehejte dlouho, aby se cukr dobře rozpustil a sníh byl opravdu lesklý a tuhý. Čím menší pusinky nastříkáte, tím rychleji budou upečené. Sněhové pečivo si můžete koupit už hotové, ale to není ono:-)

Žádné komentáře:

Okomentovat