Už několik týdnů mám neodolatelnou chuť na tvarohové meruňkové knedlíky. Ještěže sklizeň na naší zahradě začala, takže hurá na knedle:-) Z ovocných knedlíků jsou tyto mé nejoblíbenější. Jejich výhodou je rychlá příprava, kdy se i s vařením hravě vejdete do hodinky (a pokud jste super rychlý, tak i do půl hodiny). U tvarohového těsta mi vyhovuje hlavně to, že na rozdíl od toho kynutého, zde hraje prim ovoce. Těsta je tenká vrstva a šťavnaté ovoce tak může naplno vyniknout. Nezbytným doplňkem je pak moučkový cukr, tvaroh (příp. zakysanka) a to vše zalité rozpuštěným máslem (čím více, tím lépe). Prostě prázdninová klasika, jak si jí pamatuji z dětských let.
Ingredience: (cca na 12 ks)
50 g másla
250 g měkkého tvarohu v kostce
200–250 g hrubé mouky
1 vejce
½ lžičky bezfosfátového prášku do pečiva
meruňky
kostkový cukr
Na dokončení:
rozpuštěné máslo
moučkový cukr
tvaroh, zakysaná smetana atp.
Změklé máslo smícháme s ostatními surovinami na těsto a vypracujeme kompaktní těsto. Mouku přidáváme podle potřeby. Omyté a osušené meruňky nařízneme, vyndáme pecku a místo ní dáme dovnitř kostku cukru. Kousek těsta si roztáhneme na tenčí placku a meruňku do něj pečlivě zabalíme. Knedlíky vaříme ve vroucí osolené vodě zhruba 10 minut.
Změklé máslo smícháme s ostatními surovinami na těsto a vypracujeme kompaktní těsto. Mouku přidáváme podle potřeby. Omyté a osušené meruňky nařízneme, vyndáme pecku a místo ní dáme dovnitř kostku cukru. Kousek těsta si roztáhneme na tenčí placku a meruňku do něj pečlivě zabalíme. Knedlíky vaříme ve vroucí osolené vodě zhruba 10 minut.
Tipy:
Díky prášku do pečiva jsou knedlíky nadýchanější, ale můžete ho klidně vynechat. Stejně tak můžete vynechat i kostkový cukr vkládaný do středu meruňky a prostě si knedlíky víc přisladit na talíři.
Žádné komentáře:
Okomentovat