čtvrtek 30. srpna 2018

Limetkový koláč "Key Lime Pie"

Limetkový koláč "Key Lime Pie"Další z řady koláčů, k jejichž vyzkoušení jsem se odhodlávala poměrně dlouho. Náplň z limetek a salka ve mně vzbuzovala obavy, zda nebude příliš ostrá svou kyselostí příp. sladkostí. Proto jsem raději upekla jen menší koláč, aby případné ztráty nebyly tak výrazné. Kupodivu se nenaplnila ani jedna má obava a koláč byl naprosto vyvážený. Podle toho, jak rychle zmizel, jsem nebyla jediná, kdo si to myslel:-)

Jediný problém jsem tak měla s tím, že se do koláče dává limetková kůra, ale v obchodě jsem na limety bez chemického ošetření ještě nenatrefila. Chtě nechtě jsem tedy musela použít ty jediné dostupné. Pro lepší pocit jsem limety přelila na 3x vroucí vodou, jak jsem kdysi někde četla. Voskování kůry jsem se ani tak nezbavila, takže to asi nebude ten správný recept, jak se zbavit i ostatních chemikálií. Při druhém pečení jsem kůru vynechala a použila jen šťávu. Chuť nebyla už výrazně limetková, spíše citrusová (i tak ale vynikající), pokud se chcete vyhnout chemii, tak je to určitě cesta. 

Těsto: (forma o průměru 17,5 cm)
150 g kakaových sušenek (např. Bebe rodinné)
75 g másla

Náplň:
200 g slazeného kondenzovaného mléka
2 limetky
2 žloutky

Sušenky si nadrtíme válečkem a spojíme s rozpuštěným máslem. Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem. Vsypeme sušenkovou směs, kterou dobře upěchujeme na dno a boky formy. Boky by měly být vyloženy sušenkami zhruba do výšky 1,5 - 2 cm. Korpus dáme zapéct do trouby vyhřáté na 170°C zhruba na 10 minut.

Z omytých limetek si nastrouháme kůru (pouze zelenou část, ta bílá je hořká). Poté vymačkáme šťávu, abychom dostali zhruba 55-60 ml limetkové šťávy. V míse prošleháme žloutky a postupně přišleháváme mléko. Šleháme zhruba 2 minuty, dokud směs lehce nenabude. Nakonec vmícháme kůru a šťávu z limetek  Náplň nalijeme na předpečený a vychladlý korpus a pečeme v troubě vyhřáté na 170°C zhruba 15-20 minut, dokud náplň lehce nezpevní. Po upečení necháme vystydnout a podáváme vychlazené.

Limetkový koláč "Key Lime Pie"


Tipy:
Dvojnásobné množství vystačí na formu o průměru 23 cm.Při druhém pečení jsem použila kakaové věnečky, které jsou podstatně mastnější než Bebe sušenky. Přidané máslo se tak zcela do sušenek nevsáklo a během pečení by vytékalo spodkem formy. Proto jsem pod formu dala plech, který přebytečné máslo zachytil.

sobota 14. července 2018

Kynutý koláč s meruňkami

Kynutý koláč s meruňkamiNebudu zastírat, že recept na tento kynutý koláč tu už na blogu je. Jelikož je ale můj opravdu oblíbený a opakování je matka moudrosti, tak ho přidávám znovu, tentokrát ve verzi s meruňkami a poupravenou drobenkou. Zjistila jsem totiž, že drobenka z hrubé mouky mi moc křupe mezi zuby a raději jí teď dělám z mouky polohrubé. Ačkoliv se jedná o kynutý koláč, tak proces kynutí trvá pouze po dobu než se rozehřeje trouba (zhruba tedy 15 minut). Žádné zdlouhavé čekání a hlídání toho správného bodu nakynutí tady nehledejte:-)

Těsto: (plech 20 x 30 cm)
125 ml plnotučného mléka
40 g cukru krupice
250 g hladké mouky
17 g droždí
1 žloutek
špetka soli
60 g másla

650 g meruněk

Drobenka:
100 g polohrubé mouky
75 g másla
75 g cukru

Nejprve si zaděláme kvásek. Polovinu mléka lehce ohřejeme (mléko nesmí být horké, jinak droždí nevzejde), rozdrobíme do něj droždí, přisypeme lžičku cukru, špetku soli a poprášíme moukou. Kvásek překryjeme čistou utěrkou a dáme do tepla vzejít, což trvá zhruba 15 minut.

Mezitím si do velké mísy prosejeme mouku, přidáme žloutek, zbytek cukru a mléka a rozpuštěné a zchladlé máslo. Jakmile máme hotový kvásek přidáme i ten a těsto promícháme vařečkou, aby se spojilo. Poté ho přendáme na vál a hněteme, dokud nevznikne vláčné nelepivé těsto. Plech si vyložíme pečícím papírem, přendáme do něj těsto a rukama ho vytaháme na potřebnou velikost.

Meruňky omyjeme rozkrojíme na polovinu a odstraníme pecku. Klademe je řeznou stranou nahoru na těsto a lehce pocukrujeme krystalovým cukrem (podle zralosti meruněk)..

Na drobenku si máslo pokrájíme na menší kousky a spojíme spolu s moukou a cukrem do konzistence drobenky a zasypeme meruňky do zlatohněda.

Troubu si zapneme na 175°C a než se rozehřeje necháme koláč kynout. Pečeme zhruba 30-40 minut.

Tipy:
Pokud máte malý ruční váleček, můžete jím těsto vyválet přímo na plechu.

pátek 6. července 2018

Tvarohové knedlíky s meruňkami

Tvarohové knedlíky s meruňkamiUž několik týdnů mám neodolatelnou chuť na tvarohové meruňkové knedlíky. Ještěže sklizeň na naší zahradě začala, takže hurá na knedle:-) Z ovocných knedlíků jsou tyto mé nejoblíbenější. Jejich výhodou je rychlá příprava, kdy se i s vařením hravě vejdete do hodinky (a pokud jste super rychlý, tak i do půl hodiny). U tvarohového těsta mi vyhovuje hlavně to, že na rozdíl od toho kynutého, zde hraje prim ovoce. Těsta je tenká vrstva a šťavnaté ovoce tak může naplno vyniknout. Nezbytným doplňkem je pak moučkový cukr, tvaroh (příp. zakysanka) a to vše zalité rozpuštěným máslem (čím více, tím lépe). Prostě prázdninová klasika, jak si jí pamatuji z dětských let.

Ingredience: (cca na 12 ks)
50 g másla
250 g měkkého tvarohu v kostce
200–250 g hrubé mouky
1 vejce
½ lžičky bezfosfátového prášku do pečiva

meruňky
kostkový cukr

Na dokončení:
rozpuštěné máslo
moučkový cukr
tvaroh, zakysaná smetana atp.

Změklé máslo smícháme s ostatními surovinami na těsto a vypracujeme kompaktní těsto. Mouku přidáváme podle potřeby. Omyté a osušené meruňky nařízneme, vyndáme pecku a místo ní dáme dovnitř kostku cukru. Kousek těsta si roztáhneme na tenčí placku a meruňku do něj pečlivě zabalíme. Knedlíky vaříme ve vroucí osolené vodě zhruba 10 minut.

Meruňkové knedlíky

Tipy:
Díky prášku do pečiva jsou knedlíky nadýchanější, ale můžete ho klidně vynechat. Stejně tak můžete vynechat i kostkový cukr vkládaný do středu meruňky a prostě si knedlíky víc přisladit na talíři.

sobota 30. června 2018

Štafetky

Štafetky
Po upečení věnečků se žloutkovým krémem jsem musela řešit Nerudovskou otázku: Kam s ním? resp. s nimi. Řeč je o bílcích, které mi zbyly z přípravy krému. Naštěstí mi nalezení odpovědi netrvalo dlouho a vzpomněla jsem si, že je to už nějaký ten pátek, co jsem naposledy pekla štafetky. Ty jsou k využití bílků naprosto ideální. (Dalšími možnostmi jsou laskonky, makronky a nebo třeba dezert Pavlova (ten zde na blogu zatím nenajdete). Štafetky jsem dříve vůbec nejedla, ale jakmile jsem ochutnala domácí variantu, okamžitě u mě stouply na ceně. Příprava je až překvapivě rychlá, jen je potřeba si ji rozložit do několika částí.

Těsto: (na 12 ks)
3 bílky (cca 110 g)
80 g cukru moučka
40 g hladké mouky
30 g mletých lískových oříšků

Krém:
130 ml mléka
2 lžíce kukuřičného škrobu
1 žloutek
2 lžíce cukru
1 lžička instantní kávy
100 g másla

Poleva:
75 g čokolády na vaření
1 lžíce oleje

Bílky začneme šlehat a pomalu po částech přisypáváme cukr. Vyšleháme do na tuhý sníh a opatrně vmícháme mouku a oříšky. Vzniklé těsto přesuneme na plech o rozměrech 30 x 30 cm vyložený pečícím papírem a rozetřeme na tenkou vrstvu. Pečeme v troubě předehřáté na 160°C zhruba 15 minut. Těsto nesmí začít hnědnout, jinak by se lámalo.

Všechny suroviny na krém kromě másla si dáme do kastrolku a za stálého míchání svaříme na hustou kaši. Na základ krému položíme potravinářskou folii, aby se nevytvořil škraloup a dáme vystydnout. Máslo si vyšleháme a postupně k němu přišleháváme kávový základ.

Upečené těsto si sundáme z pečícího papíru a rozřízneme ho podélně na 2 poloviny. Každou část těsta potřeme polovinou krému a opatrně stočíme podélně do rolády. Dáme do lednice zhruba na hodinku zatuhnout. Poté krájíme ostrým nožem na menší kousky.

Nad vodní lázní si rozehřejeme čokoládu s olejem a každou štafetku do ní z obou stran namočíme. Necháme zatuhnout na pečícím papíře. Skladujeme v lednici.

Štafetky

Tipy:
Pokud byste chtěli štafetky ve formě řezů, pak stačí těsto na šířku rozříznout na 3 stejné pruhy, Dva pomažte krémem a položte na sebe. 

úterý 26. června 2018

Věnečky se žloutkovým krémem a malinami

Věnečky se žloutkovým krémem a malinamiVěnečky a větrníky patří ke klasice českých cukráren. Jen málokterá cukrárna je ale ještě bohužel dělá poctivě, abych si na nich pochutnala, takže si je vlastně nikdy nedávám. Jediná možnost, jak si je vychutnat je tedy upéct si je doma. S krémy si poradit umím, ale odpalované těsto mi dosud vzdorovalo. Samotná příprava těsta není nijak složitá, ale vždy jsem ztroskotala na pečení. Buď se mi věnečky nenafoukly nebo jsem je měla vevnitř nedopečené. Poslední recept, který jsem vyzkoušela mě (konečně) dovedl k úspěšnému cíli.

Recepty na odpalované těsto se příliš neliší, rozdíl najdete v počtu použitých vajec a také v tom zda použijete olej, margarín nebo máslo. (U mě samozřejmě vyhrává máslo). Větší rozdíly jsem našla v samotném procesu pečení, kde se už recepty poměrně rozcházejí. Mě zachránil návod z kuchařky „Vůně francouzského pečení“, kterou jsem dostala k svátku a díky ní jsem poprvé vytvořila odpalované těsto, za které jsem se nemusela stydět;-)

Odpalované těsto: (na cca 16 věnečků)
125 ml vody
125 ml plnotučného mléka
100 g másla
špetka soli
150 g hladké mouky
3 vejce

Vanilkový krém:
500 ml mléka
100 g krupicové cukru
6 žloutků
70 g kukuřičného škrobu
vanilkový lusk/extrakt/mletá vanilka
100 g másla

Na dokončení:

maliny

Vodu, mléko, máslo a sůl dáme do kastrolku a na středním ohni promícháváme, dokud se máslo nerozpustí. Plamen zvýšíme na maximum, nasypeme prosátou mouku a promícháme dřevěnou vařečkou. Mícháme ještě zhruba 2 minuty až se na dně vytvoří bílý povlak a těsto se začne oddělovat od stěn. Odendáme ze sporáku a za občasného míchání necháme vychladnout. Pomocí hnětacích metel vmícháme 1 vejce, až se dobře zapracuje přidáme druhé a pak i třetí.

Na plech vyložený pečícím papírem nastříkáme pomocí cukrářského sáčku s řezanou špičkou věnečky zhruba o průměru 8 cm. Během pečení těsto nabude, takže necháváme dostatečné rozestupy. Nejprve pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 180°C, během této doby nesmíme troubu otevřít, jinak věnečky spadnou. Pak teplotu stáhneme na 170°C a pečeme dalších 10 minut, poté lehce pootevřeme dvířka trouby, aby mohla unikat vzniklá pára a těsto se vysušilo. Takto pečeme dalších 20 minut..

Na krém si odlijeme část mléka odlijeme do hrnku a rozmícháme v něm kukuřičný škrob a rozšleháme žloutky. Zbytek mléka s cukrem a trochou vanilky přiveďte na mírném ohni k varu. Část horkého mléka přilijte postupně do hrnečku se škrobem a žloutky a promíchejte. Pak vlijte zpět do hrnce a za stálého míchaní nechte chvilku povařit. Odstavíme a vmícháme kousky másla, aby se rozpustilo. Horký krém přikryjeme potravinářskou folii, kterou položíme přímo na povrch pudinku (díky tomu se nevytvoří škraloup) a dáme vychladit. Vychlazený vanilkový krém vyšleháme na hladký krém. Ze začátku šlehání je krém cuckovatý a nesoudržný, ale po chvilce se krásně vyšlehá.

Věnečky rozřízneme vroubkovaným nožem na půl a na spodní půlku naneseme krém. Do krému lehce zamáčkneme maliny a přiklopíme vrchní půlkou. Věnečky skladujeme volně v lednici (v uzavřené nádobě či krabici rychleji navlhnou). Před podáváním pocukrujeme moučkovým cukrem.

Věnečky se žloutkovým krémem a malinami


Tipy:
Správně husté těsto by po nabrání lžičkou mělo stát vzpříma špička by se měla jen lehce ohýbat. Pokud se těsto odlomí nebo zůstane stát úplně, je potřeba přidat ještě trochu prošlehaného vejce. Věněčky jsem pekla na dvou plechách, každý samostatně.