Nejvíce času na pečení mám přes Vánoce, jenže to je jediné období roku, kdy o moje výtvory nikdo nestojí. Každý má doma tolik sladkého a dobrého jídla, že žádné další není třeba. V novém roce se ale zase mohu pustit směle do práce:-)
Konečně tedy došlo na slibovaný recept na laskonky s griliášovým krémem. V cukrárně jsem tuto kombinaci krému s laskonkami nikdy neviděla, ale podle je více než dobrá. Pod téměř tajemným názvem griliáš se skrývají pomleté pražené ořechy v karamelu, takže žádná vělká věda. Je tedy pravda, že příprava griliáše je maličko časově náročnější, protože s výrobou karamelu se nevyplatí příliš pospíchat, ale výsledek stojí za tu trošku námahy.
Konečně tedy došlo na slibovaný recept na laskonky s griliášovým krémem. V cukrárně jsem tuto kombinaci krému s laskonkami nikdy neviděla, ale podle je více než dobrá. Pod téměř tajemným názvem griliáš se skrývají pomleté pražené ořechy v karamelu, takže žádná vělká věda. Je tedy pravda, že příprava griliáše je maličko časově náročnější, protože s výrobou karamelu se nevyplatí příliš pospíchat, ale výsledek stojí za tu trošku námahy.
Těsto:
3 bílky
150 g cukru krupice
70 g cukru moučka
100 g strouhaného kokosu
Krém:
250 ml mléka
40 g cukru
1 vanilkový pudink
200 g másla
60 g cukru
40 g lískových ořechů
Bílky si vyšleháme s cukrem krupice do tuhého sněhu, do kterého pak zamícháme cukr moučku a kokos. Na plech vyložený pečícím papírem nanášíme v tenké vrstvě těsto do požadovaného tvaru. Sušíme v troubě předehřáté na 100°C asi hodinu (záleží na velikosti). Upečené laskonky poznáte tak, že půjsou lehce sloupnout z papíru. Správně by také měly zůstat sněhově bílé.
Na pánvi si na sucho opražíme lískové ořechy. Průběžně je prohazujeme a hlídáme, aby se nespálily. Jakmile začnou vonět a začne jim praskat slupka, odstavíme je z ohně a necháme lehce vychladnout. Pomocí čisté utěrky nebo ručně mneme ořechy, abychom se zbavili slupky. V tlustostěnném kastrolu nebo na pánvi si na mírném ohni pomalu a za stálého dohledu roztavíme cukr na zlatavě hnědý karamel, do kterého přidáme ořechy a promícháme. Karamel s ořechy opatrně přelijeme na pečící papír a necháme vystydnout. Poté rozmixujeme nebo umeleme a griliáš.
Z mléka, cukru a pudinku si uvaříme klasickým způsobem hustý pudink, který přikryjeme potravinářskou fólií a necháme vychladnout. Pudink si prošleháme a postupně do nZměklé máslo si vyšleháme a postupně do něj zašleháváme pudink, kte (Pokud by se krém srazil, nahřejeme ho nad párou a řádně prošleháme.) Do krému vmícháme připravený griliáš.
Laskonky plníme krémem a necháme několik hodin uležet v chladu.
Tipy:
Karamel se nejlépe připravuje v hrnci/pánvi s velkým průměrem, aby byl cukr v co nejtenčí vrstvě a mohl rovnoměrně karamelizovat. Snažte se karamel nemíchat vařečkou, ale pouze krouživými pohyby hrncem.
3 bílky
150 g cukru krupice
70 g cukru moučka
100 g strouhaného kokosu
Krém:
250 ml mléka
40 g cukru
1 vanilkový pudink
200 g másla
60 g cukru
40 g lískových ořechů
Bílky si vyšleháme s cukrem krupice do tuhého sněhu, do kterého pak zamícháme cukr moučku a kokos. Na plech vyložený pečícím papírem nanášíme v tenké vrstvě těsto do požadovaného tvaru. Sušíme v troubě předehřáté na 100°C asi hodinu (záleží na velikosti). Upečené laskonky poznáte tak, že půjsou lehce sloupnout z papíru. Správně by také měly zůstat sněhově bílé.
Na pánvi si na sucho opražíme lískové ořechy. Průběžně je prohazujeme a hlídáme, aby se nespálily. Jakmile začnou vonět a začne jim praskat slupka, odstavíme je z ohně a necháme lehce vychladnout. Pomocí čisté utěrky nebo ručně mneme ořechy, abychom se zbavili slupky. V tlustostěnném kastrolu nebo na pánvi si na mírném ohni pomalu a za stálého dohledu roztavíme cukr na zlatavě hnědý karamel, do kterého přidáme ořechy a promícháme. Karamel s ořechy opatrně přelijeme na pečící papír a necháme vystydnout. Poté rozmixujeme nebo umeleme a griliáš.
Z mléka, cukru a pudinku si uvaříme klasickým způsobem hustý pudink, který přikryjeme potravinářskou fólií a necháme vychladnout. Pudink si prošleháme a postupně do nZměklé máslo si vyšleháme a postupně do něj zašleháváme pudink, kte (Pokud by se krém srazil, nahřejeme ho nad párou a řádně prošleháme.) Do krému vmícháme připravený griliáš.
Laskonky plníme krémem a necháme několik hodin uležet v chladu.
Tipy:
Karamel se nejlépe připravuje v hrnci/pánvi s velkým průměrem, aby byl cukr v co nejtenčí vrstvě a mohl rovnoměrně karamelizovat. Snažte se karamel nemíchat vařečkou, ale pouze krouživými pohyby hrncem.