neděle 3. ledna 2016

Meruňkové müsli tyčinky

Meruňkové müsli tyčinkyDo nového roku si spousta lidí dává předsevzetí. Já k nim nepatřím, protože podle mě může člověk udělat stejnou změnu kdykoliv během roku. Pokud ale někomu ke změně pomůže přelom roku, tak proč ne. 

Jedním z nejčastějších předsevzetí bývá hubnutí, taky aby ne po Vánočním hodování. Moje tělo už má těch všech kalorických dobrot taky dost, takže je čas upéct něco zdravého.

Ingredience: (na cca 6 tyčinek)
45 g quinoy
60 g ovesných vloček 
50 g sušených meruněk
1 menší zralý banán
2 lžíce chia semínek
1 lžička kokosového oleje

Do pánve si dáme kokosový olej a opražíme na něm dozlatova quinou. Meruňky zalijeme horkou vodou a necháme chvíli odstát. Vodu slijeme a změklé meruňky pokrájíme na menší kousky. V misce si vidličkou rozmačkáme banán, přidáme ovesné vločky, chia semínka, meruňky a quinou. Vše smícháme a přendáme na menší plech vyložený pečícím papírem. Směs upěchujeme do tvaru obdélníku vysokého zhruba 1 cm a pečeme v předehřáté troubě na 150°C zhruba 30 minut. Necháme vystydnout a poté krájíme na tyčinky.

Tipy:
Místo meruňek můžete použít jiné oblíbené sušené ovoce (brusinky, datle, fíky, rozinky atp.). Tyčinky neobsahují přidaný cukr, takže sladké budou podle zralosti banánu a také podle Vámi zvoleného ovoce.

středa 30. prosince 2015

Turecký med

Turecký med (soft nougat)Turecký med jsem měla ráda už jako malá. Poslední dobou, ale mám čím dál tím raději jeho zahraniční podobu, která je na rozdíl od té české, hezky měkká a nehrozí tedy vylomení zubu. Kdysi jsem se o domácí turecký med už pokoušela, ale tehdy to dopadlo tak, že celý můj výtvor skončil v koši. Tentokrát jsem sáhla po sofistikovanějším receptu vyžadujícím dodržení správných teplot, takže jsem věřila v kladný výsledek. Pro případ, že by se ale opět nezadařilo, jsem pro jistotu místo mandlí použila obyčejné arašídy, aby mě případná ztráta tolik nebolela. Med se povedl, ale ukázalo se, že je k rychlé spotřebě, neb po delším pobytu se při pokojové teplotě začal roztékat.Takže pokud recept vyzkoušíte, uchovávejte med zavřený v chladu a suchu a nebo ho prostě hned snězte:-)

Ingredience:
50 g vody
175 g cukru krupice
80 g glukózového sirupu
80 g medu
1 bílek
50 g arašídů
50 g lískových ořechů
25 g sušených brusinek

Vodu, 150 g cukru a glukózu přivedeme k varu a necháme vařit, dokud směs nedosáhne 145°C. Poté ji odstavíme, vmícháme med a opět přivedeme na teplotu 145°C. Mezitím si ušleháme do tuha bílek s 25 g cukru a opatrně do něj za stálého šlehání vléváme svařený cukr s medem. Směs šleháme asi minutu, poté vyměníme metly za hnětací a hněteme asi pět minut. Nakonec vmícháme ořechy a brusinky a promícháme. Hmotu přesuneme na pečící papír posypaný moučkovým cukrem a dáme do chladu ztuhnout. Med krájíme ostrým nožem na kostky a obalujeme v moučkovém cukru.

Tipy:
Do medu můžete přidat jakékoliv oblíbené oříšky nebo sušené ovoce. Já mám nejraději kombinaci mandlí a brusinek, které sladkému medu přidají ten správný nakyslý šmrnc.

neděle 27. prosince 2015

Kolečka s cukrovou polevou (Rousquilles)

Rok od roku peču na Vánoce méně a méně cukroví. Ne snad, že by mě to nebavilo, ale nejsou strávníci. Proto peču všechny druhy v polovičních dávkách a k dispozici je dávám ještě před Vánocemi. Takže z toho mála zbude tak akorát na svátky (dnes jsem dojedli poslední kousky) a nehrozí žádné přejídání.

Letos jsem po dlouhé době vyzkoušela nový recept, který se z osvědčil. Recept je z kuchařky Dezerty jedna báseň a sama jsem byla zvědavá, co vzejde z věnečků s tajemným názvem Rosquilles. Výsledek bych chuťově připodobnila k francouzským mléčným houstičkám. Věnečky mají ovšem oproti nadýchaným kynutým houskám tužší konzistenci, ale i tak jsou moc dobré. 


 RosquillesTěsto: 
300 g hladké mouky
90 g másla
90 g moučkového cukru
3 žloutky 
30 g medu
125 ml mléka
1 lžička prášku do pečiva
1 lžíce vanilkového extraktu

Poleva:
170 g moučkového cukru
1/2 bílku
2 lžíce rumu 

Mouku s práškem do pečiva si prosijeme a smícháme s ostatními surovinami. Vypracujeme na hladké nelepivé těsto. Pokud by těsto lepilo, přidáme trochu mouky. Těsto dáme zhruba na hodinu odpočinout od lednice.

Na pomoučeném vále si vyválíme silnější těsto (cca 4-5 mm vysoké) a vykrajujeme z něj kolečka. Každému kolečku ještě vykrojíme střed, aby nám vznikl tvar věnečku. Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem v předehřáté troubě na 160°C zhruba 15 minut.

Bílek s cukrem vyšleháme do konzistence trochu řidšího sněhu a vmícháme rum. Upečená a vychladlá kolečka namáčíme ze shora v polevě a dáme dosušit do trouby na 50°C zhruba na 20 minut, dokud nebude poleva suchá.
 
Tipy: 
Už několikrát jsem zde zmiňovala, že nejsem příznivcem používání syrových vajec, proto i v tomto případě používám na polevu sušené pasterizované bílky.

sobota 28. listopadu 2015

Koláč se zázvorem, jablky a sušenými švestkami

Předem upozorňuji, že tento koláč není pro každého:-) Osobně ho řadím do kategorie zdravé pečení, což může být pro mnohé samo o sobě dostatečnou překážkou ke konzumaci a výrazná chuť zázvoru tomu určitě nepřidá. Mně ale tento koláč chutná a s menším vylepšením v podobě čokoládové polevy ho překvapivě bez výhrad konzumovalo i mužské osazenstvo naší rodiny.

Zázvorový koláčTěsto: (na formu 17x25cm)
100 g másla
2 vejce
3 menší jablka
100 g celozrnné mouky
100 g hladké mouky 
150 g třtinového cukru
100 g sušených švestek
1 lžička prášku do pečiva
30 g čerstvého zázvoru
1 lžíce sušeného zázvoru

Poleva:
60 g mléčné čokolády
45 g másla

Švestky si zalijeme horkou vodou a necháme je nabobtnat. Jablka si nakrájíme na malé kousky a dáme do mísy. Švestky si slijeme, nakrájíme na malé kousky a přidáme k jablkům. Přidáme vejce, rozpuštěné máslo, nastrouhaný zázvor, všechnu mouku s práškem do pečiva a mletý zázvor a důkladně promícháme. Pečeme v troubě předehřáté na 160°C zhruba 45 minut dokud zapíchnutá špejle nezůstane suchá. 

Čokoládu a máslo si pomalu rozpustíme a umícháme do hladka. Polevou nalijeme na studený koláč a necháme zatuhnout.

Tipy:
Jablka můžete do těsta nastrouhat, koláč pak bude ještě vláčnější. Těsto můžete péct také v kulaté formě o průměru 23 cm.


neděle 22. listopadu 2015

Medovníkový dort se smetanovou náplní a hruškami

Na tomto dortu mi nejdéle trvalo vymyslet pro něj vhodné jméno. V původním receptu byl nazván jako hruškový cheesecake v medovníku. Jenže když jsem ho upekla, tak jsem zjistila, že s cheesecakem nemá chuťově až tak moc společného a název medovník je také moc zavádějící. Nakonec jsem tedy zvolila ultra dlouhé pojmenování, které ale snad dostatečně vystihuje výsledný produkt:-) Bez ohledu na název je to každopádně hodně povedená záležitost, kterou doporučuji vyzkoušet.

Medovníkový dort se smetanovou náplní a hruškamiTěsto: (na formu o průměru 23 cm)
170 g másla
2 vejce
150 g cukru krupice
270 g hladké mouky
2 lžíce medu
1 lžíce kakaa
1 lžička jedlé sody

Náplň:
400 g krémového sýra
250 ml smetany ke šlehání
200 g zakysané smetany
100 g cukru krupice
12 g mleté želatiny
4 kompotované hrušky
50 ml šťávy z hruškového kompotu nebo vody

Nejprve si připravíme vodní lázeň, ve které budeme připravovat těsto. Do kastrolu dáme trochu vody, kterou přivedeme k varu a nad ní postavíme misku nebo další hrnec, do kterého dáme máslo a necháme ho rozpustit. Poté přidáme vejce a postupně med a všechny ostatní ingredience. Těsto šleháme pomocí šlehače s hnětacími metlami, dokud nebude hladké. Těsto přemístíme do dvou forem o průměru 23 cm vyložených pečícím papírem a pečeme na 170°C zhruba 12-15 minut do zlatova. Upečený korpus necháme vychladnout.

Želatinu zalijeme šťávou z kompotu a necháme nabobtnat. V míse si prošleháme krémový sýr se zakysanou smetanou a cukrem. Šlehačku si ušleháme do polotuha a opatrně ji vmícháme k náplni. Přidáme hrušky nakrájené kousky. Nabobtnalou želatinu si rozehřejeme na mírném ohni (nesmí se vařit) a vmícháme ke smetanové směsi. 

Vychladlé korpusy si uvolníme z ráfku a seřízneme případné nerovnosti. Jeden korpus dáme zpět do ráfku a opatrně na něj nalijeme smetanovou náplň. Přikryjeme druhým plátem a dáme zatuhnout do lednice minimálně na 4 hodiny.

Medovník ala cheesecake
Tipy:
Pokud nemáte dvě formy stejného průměru a pečete těsto na dvakrát, doporučuji neupečené těsto udržovat teplé, aby se pak dobře dávalo do formy.