středa 30. prosince 2015

Turecký med

Turecký med (soft nougat)Turecký med jsem měla ráda už jako malá. Poslední dobou, ale mám čím dál tím raději jeho zahraniční podobu, která je na rozdíl od té české, hezky měkká a nehrozí tedy vylomení zubu. Kdysi jsem se o domácí turecký med už pokoušela, ale tehdy to dopadlo tak, že celý můj výtvor skončil v koši. Tentokrát jsem sáhla po sofistikovanějším receptu vyžadujícím dodržení správných teplot, takže jsem věřila v kladný výsledek. Pro případ, že by se ale opět nezadařilo, jsem pro jistotu místo mandlí použila obyčejné arašídy, aby mě případná ztráta tolik nebolela. Med se povedl, ale ukázalo se, že je k rychlé spotřebě, neb po delším pobytu se při pokojové teplotě začal roztékat.Takže pokud recept vyzkoušíte, uchovávejte med zavřený v chladu a suchu a nebo ho prostě hned snězte:-)

Ingredience:
50 g vody
175 g cukru krupice
80 g glukózového sirupu
80 g medu
1 bílek
50 g arašídů
50 g lískových ořechů
25 g sušených brusinek

Vodu, 150 g cukru a glukózu přivedeme k varu a necháme vařit, dokud směs nedosáhne 145°C. Poté ji odstavíme, vmícháme med a opět přivedeme na teplotu 145°C. Mezitím si ušleháme do tuha bílek s 25 g cukru a opatrně do něj za stálého šlehání vléváme svařený cukr s medem. Směs šleháme asi minutu, poté vyměníme metly za hnětací a hněteme asi pět minut. Nakonec vmícháme ořechy a brusinky a promícháme. Hmotu přesuneme na pečící papír posypaný moučkovým cukrem a dáme do chladu ztuhnout. Med krájíme ostrým nožem na kostky a obalujeme v moučkovém cukru.

Tipy:
Do medu můžete přidat jakékoliv oblíbené oříšky nebo sušené ovoce. Já mám nejraději kombinaci mandlí a brusinek, které sladkému medu přidají ten správný nakyslý šmrnc.

Žádné komentáře:

Okomentovat