pondělí 11. června 2018

Tartaletky s karamelovou čokoládou

Tartaletky s karamelovou čokoládouTartaletky peču nejraději na různé rodinné oslavy. Jsou tak akorát do ruky, většinou nepotřebují být nutně v chladu a variace náplní a chutí je nepřeberná. Tentokrát přidávám recept na náplň z mléčné čokolády a karamelu. Podobné tartaletky tu už mám, ale tyto jsou více čokoládové a mně chutnají více. Do náplně je dobré použít co nejkvalitnější mléčnou čokoládu. Já používám s 36% kakaa, ale dá se sehnat i s 40%. Sehnat tyto druhy není až tak jednoduché, takže když bude nejhůř službu Vám samozřejmě udělá i obyčejná mléčná čokoláda, ale co si budeme povídat, nebude to úplně ono:-)

Těsto: (na cca 32 ks)
250 g hladké mouky
150 g másla
95 g cukru moučka
30 g mletých mandlí
1 vejce

Náplň:
340 g smetany ke šlehání
2 lžíce medu
170 g kvalitní mléčné čokolády
170 g cukru krupice
65 g másla

V robotu připravíme těsto. Nejdříve promixujeme změklé máslo pokrájené na menší kousky s cukrem a mandlemi. Postupně přidáváme mouku a nakonec vejce a mixujeme, dokud se nezačne tvořit kompaktní těsto. Těsto krátce dopracujeme ručně, zabalíme ho do folie a dáme minimálně na hodinu do chladu.
 
Těsto vyválíme na pomoučeném vále zhruba na tloušťku 3 mm a vykrojíme kruhy zhruba o 1,5 cm větší, než je průměr dna formiček na muffiny. Do každé formičky vložíme kolečko těsta a lehce přitlačíme, aby těsto všude doléhalo. Případné přebytečně těsto odstraníme. Takto připravené tartaletky dáme zhruba na hodinu do lednice. Troubu si předehřejeme na 175°C. Tartaletky vyndáme z lednice a na každou si položíme kousek pečícího papíru a vysypeme suchým hrachem (fazolemi atp.), abychom těsto zatížili. Pečeme 10 minut, poté pečící papír se zátěží sundáme a pečeme ještě zhruba 5 minut do zlatova. Hotové tartaletky vyndáme z formy a necháme je vychladnout.

Na čokoládovou náplň si dáme cukr do pánve a na mírném ohni necháme rozpustit na karamel. Poté postupně přimícháme máslo nakrájené na malé kousky. Smetanu svaříme s medem a pomalu (zpočátku po lžičkách) přiléváme ke karamelu s máslem a krátce provaříme, dokud nevznikne hladká směs. Mezitím si rozpustíme mléčnou čokoládu, kterou zalijeme částí karamelu a promícháme do hladké konzistence. Přilijeme zbytek karamelu a opět opatrně promícháme. Náplň necháme zchladnout a poté plníme jednotlivé tartaletky. 

Tartaletky s karamelovou čokoládou

Tipy:
Tartaletky můžete dozdobit ořechy v čokoládě, dobře se také hodí třeba arašídy nebo griliáš.

Žádné komentáře:

Okomentovat