Už to vypadalo, že letošní mírnou zimu přežiju ve zdraví a bez úhony. Bohužel se mi nakonec nachlazení nevyhnulo a poslední týden jsem bojovala se silným kašlem. Obecně nejsem velkým příznivcem zázvoru, ale jelikož mi na kašel nic nezabíralo, zkusila jsem kandovaný zázvor a ejhle on zabral. Takže hned, jak to šlo, jsem se vrhla na jeho domácí výrobu. Ta trvá tři dny, ale určitě se vyplatí, oproti kupovanému zázvoru je ten domácí krásně měkký. Navíc jako vedlejší produkt vyrobíte vynikající zázvorový sirup.
Ingredience:
250 g zázvoru
250 ml vody
250 g cukru
bio citron
Zázvor si oloupeme a nakrájíme na 0,5 cm kolečka, která překrojíme podle velikosti zázvoru na dva až čtyři díly. Zázvor dáme do vody, přidáme cukr a vaříme na mírném ohni 20 minut. Poté odstavíme, přikryjeme pokličkou a necháme stát. Druhý den přivedeme směs opět k varu a vaříme 20 minut, odstavíme a přidáme kolečko citronu (bez pecek) a přikryjeme. Třetí den vyndáme citron a opět vaříme 20 minut na mírném ohni, poté přecedíme a okapaný zázvor obalíme v krupicovém cukru. Zázvor necháme na pečícím papíře řádné oschnout.
Tipy:
Vzniklým sirupem si můžete osladit čaj nebo třeba přelít palačinky. Sirup i kandovaný zázvor se hodí také jako jedlý dárek.
Žádné komentáře:
Okomentovat