Moje momentální posedlost vším citronovým pokračuje. Jako další přišel na řadu vlastně obyčejný citronový koláč. Obyčejný je ale jen v uvozovkách, díky použitím surovinám je velmi vláčný a ve výsledné chuti se skvěle snoubí máslo s citronem.
Těsto: (forma o průměru 18 cm)
Těsto: (forma o průměru 18 cm)
125 g
změklého másla
3 vejce
100 g cukru
krupice
75 g hladké
mouky
75 g
polohrubé mouky
125 ml
podmáslí
½ prášku do pečiva
1 bio citron
Poleva:
1 a ½ lžíce
citronové šťávy
75 g
moučkového cukru
Změklé máslo si ušleháme spolu s cukrem do pěny. Po jednom postupně zašleháme všechna vejce. Do směsi vmícháme nastrouhanou kůru a šťávu z jednoho citronu. Přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva a nakonec podmáslí. Dno formy si vyložíme pečícím papírem a obvod vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C zhruba 50 minut.
Ingredience na polevu smícháme a třeme, dokud nám nevznikne hladká
směs. Vychladlý korpus vyjmeme z formy a povrch polijeme připravenou polevou.
Tipy:
Pro intenzivnější citronovou chuť můžete čerstvě upečený koláč hustě propíchat párátkem a polít několika lžícemi citronové šťávy.
Žádné komentáře:
Okomentovat