úterý 28. dubna 2015

Svatební koláčky

svatební koláčky Svatební koláčky má většina lidí spojené jak jinak než se svatbou. Já osobně tyto koláčky zbožňuji, no a jelikož se v mém okolí momentálně žádná svatba nechystá, tak jsem se rozhodla upéct si je sama:-) 

Žádný osvědčený rodinný recept nemám, takže jsem vzala zavděk receptem, který měla moje mamka založený ve svém receptáři. Srovnáním s recepty kolujícími na internetu jsem došla k tomu, že jsou všechny téměř shodné a více méně se liší pouze v použitém tuku a tom, zda použijete celá vejce nebo jen žloutky. Náplně jsem zvolila klasické - tvarohovou, makovou a povidlovou. Ráda mám i jablečnou a ořechovou, ale s těmi už se mi popravdě nechtělo dělat, tak třeba příště.

Těsto: (na cca 5 plechů)
250 g polohrubé mouky
125 g sádla
15 g droždí
15 g cukru
50 ml mléka
1 vejce

Droždí si rozdrobíme do menší misky, přisypeme k němu cukr a zalijeme vlažným mlékem. Misku přikryjeme a necháme vzejít kvásek. Sádlo si nastrouháme nahrubo, přidáme polohrubou mouku, kvásek a vejce a vypracujeme vláčné těsto. Těsto nenecháme kynout, ale ihned ho na pomoučeném vále vyválíme na placku tenkou zhruba 2 mm. Z těsta vykrajujeme kolečka o průměru 3,5 - 4 cm, na která pomocí cukrářského sáčku stříkáme jednotlivé náplně. Koláčky dozdobujeme rozinkami, mandlovými plátky případně drobenkou Pečeme v předehřáté troubě na 180°C zhruba 15 minut, dokud nebudou spodky koláčků zlatohnědé. Čerstvě upečené koláčky pocukrujeme moučkovým cukrem.

Tvarohová náplň:
150 g polotučného tvarohu
1 žloutek
3 lžíce moučkového cukru
1 lžička citronové šťávy

Všechny suroviny smícháme v hladkou směs.

Maková náplň:
100 g mletého máku
125 ml mléka
2 lžíce moučkového cukru

Mák s cukrem a mlékem svaříme, čímž odstraníme připadnou hořkou chuť máku. Náplň necháme před použitím vystydnout.

Povidlová náplň:
100 g povidel
1 lžíce tuzemáku
1 lžíce moučkového cukru

Všechny suroviny smícháme dohromady. Pokud by byla povidla příliš tekutá můžeme je zahustit strouhaným perníkem nebo drcenými piškoty. V opačném případě tj. pokud jsou povidla příliš hustá rozředíme trochou vody.

svatební koláčky

Tipy:
Ihned po upečení bylo v chuti cítit sádlo, jakmile ale koláčky řádně vystydly, sádlo v nich poznat nebylo, takže se nemusíte bát ho použít. Z tohoto množství jsem upekla 5 velkých plechů, ale jelikož jsme ve čtyřech lidech měli druhý den snědeno, rozhodně doporučuji upéct větší množství.

pondělí 20. dubna 2015

Zmrzlinování III

Po zimní odmlce jsem opět dostala chuť na domácí zmrzlinu. Tentokrát padla volba na jahodovou a makovou. Obě se vyvedly na jedničku, takže vřele doporučuji. Množství ingrediencí je uzpůsobeno mému zmrzlinovači, který má objem 600 ml.

jahodová (smetanová) zmrzlinaJahodová (smetanová)

150 g jahod
50 ml vody
40 g třtinového cukru
150 ml smetany ke šlehání

Cukr si smícháme s vodou a vaříme dokud se cukr nerozpustí. Omyté jahody si nakrájíme na menší kousky a přidáme je do cukrového rozvaru. Vaříme zhruba 2 minuty a poté celou směs rozmixujeme. Dáme vychladit do lednice na 24 hodin. Do jahodové směsi přimícháme dobře vychlazenou smetanu a připravíme ve zmrzlinovači dle návodu.

maková zmrzlinaMaková

150 g smetany ke šlehání
150 g salka
30 g mletého máku

Všechny suroviny smícháme a dáme vychladit to lednice alespoň na 24 hodin. Poté připravujeme zmrzlinu podle návodu ke zmrzlinovači

sobota 11. dubna 2015

Medový trojboj

Letos se mi nechtělo péct klasické velikonoční perníčky respektive se mi je nechtělo zdobit, protože to mi zabere mnohem víc času než samotné pečení. Místo toho jsem se rozhodla vyzkoušet tři různé recepty, které obsahují med - perníčky plněné povidly, medové koláčky a medové trubičky. Všechny recepty jsou jednoduché a příprava nezabere příliš času. Perníčky jsou měkké hned po upečení, koláčky i trubičky potřebují několik dní, aby se rozležely. S tím jsem nepočítala, takže jsme si při jejich konzumaci trochu zakřupali:-)

Vítězem tohoto receptového trojboje pro mě byly koláčky, v těsném závěsu perníčků. Nejméně mě zaujaly trubičky, u kterých na můj vkus v chuti příliš převládala čokoláda, takže jí příště asi úplně vynechám.

Medové koláčky Medové koláčky

těsto: (na cca 25 koláčků)
90 g hladké mouky
50 g moučkového cukru
20 g medu
1 lžička mléka
1/4 lžičky jedné sody
1 menší vejce

krém:
150 g másla
150 g zkaramelizovaného salka

čokoláda na ozdobu

Mouku s cukrem prosiju do mísy, přidám ostatní ingredience a vypracují vláčné těsto. Těsto necháme v chladu odležet nejlépe do druhého dne. Na pomoučeném vále si vyválíme placku, ze kterého vykrajujeme kolečka o průměru 4 cm. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C zhruba 10 minut.

Vyšleháme si máslo a postupně vešleháváme zkaramelizované salko. Hotovým krémem plníme vychladlé koláčky. Slepené koláčky můžeme dle fantazie dozdobit čokoládou. Před konzumací necháme uležet v chladu zhruba týden.

Perníčky plněné povidlyPerníčky plněné povidly

těsto: (na cca 50 perníčků)
150 g hladké mouky
40g moučkového cukru
30g másla
1,5 lžíce medu
1 vejce
1 lžičku koření do perníku
1/2 lžičky jedlé sody
3 vrchovaté lžíce povidel

Mouku a moučkový cukr si prosijeme do mísy. Přidáme změklé máslo a ostatní ingredience a vypracujeme  těsto, které má není úplně tuhé.Z těsta vykrajujeme kolečka o průměru 4 cm. Na jedno kolečko dáme trochu povidel, přikryjeme druhým a po stranách těsto přitlačíme k sobě, aby povidla během pečení nevytekla. Perníčky před pečením můžeme  potřít rozšlehaným vajíčkem, aby se hezky leskly. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C zhruba 10 minut. Perníčky jsou ihned měkké a nepotřebují se nechat uležet.


Medové trubičky s karamelovým krémem Medové trubičky s karamelovým krémem

těsto: (na cca 30 trubiček)
125 g hladké mouky
40 g moučkového cukru
25 g másla
1 lžíce medu

1 lžíce mléka
1 žloutek

krém:
150 g másla
150 g zkaramelizovaného salka

čokoláda na ozdobu
 
Mouku a moučkový cukr si prosijeme do mísy. Přidáme změklé máslo a ostatní ingredience a vypracujeme  těsto, které necháme uležet nejlépe do druhého dne. Těsto si vyválíme a vykrajujeme z něj kolečka o průměru 6 cm které natáčíme na kovové trubičky. Trubičky klademe spojem na plech a pečeme v předehřáté troubě na 180°C do růžova cca 15 minut. Trubičky necháme vychladnout a opatrně je stahujeme z formiček. Konce trubiček namáčíme v rozpuštěné čokoládě a necháme zaschnout

Na krém si vyšleháme máslo a postupně vešlháváme zkaramelizované salko. Hotovým krémem plníme trubičky.





úterý 31. března 2015

Tvarohový koláč s brusinkami

tvarohový koláč s brusinkamiTento jednoduchý tvarohový koláč neboli "tvarožník" patří u nás k oblíbeným stálicím. Na rozdíl od klasických tvarohových koláčů zde nenajdete žádné těsto a jde tu opravdu jen o tvaroh.  

Těsto: (forma 25x25 cm)
3 vejce
125 g třtinového cukru
75 g změklého másla
500 g tvarohu
3 lžíce hrubé mouky
50 g sušených brusinek
1/2 prášku do pečiva

Drobenka:
80 g polohrubé mouky
40 g třtinového cukru
50 g másla

Vajíčka s cukrem ušleháme do světlé pěny, přidáme změklé máslo, tvaroh, mouku a prášek do pečiva a řádně promícháme. Formu si vymažeme máslem a vysypeme hrubou mouku. Na drobenku smícháme studené máslo nakrájené na menší kousky s ostatními ingrediencemi a mneme mezi prsty, dokud nám nevznikne požadovaná konzistence drobenky. Těsto nalijeme do formy, posypeme brusinkami a drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C zhruba 40 minut.

tvarohový koláč s brusinkami

 
Tipy:
Tvaroh můžete použit jak ve vaničce tak měkký v obalu. Pokud všechnu drobenku nevyužijete můžete ji zamrazit a použít příště. Brusinky můžete vynechat příp. je nahradit rozinkami, bez nich mi ale koláč přijde takový planý a nijaký.

pátek 20. března 2015

Citronový koláč s polevou


Moje momentální posedlost vším citronovým pokračuje. Jako další přišel na řadu vlastně obyčejný citronový koláč. Obyčejný je ale jen v uvozovkách, díky použitím surovinám je velmi vláčný a ve výsledné chuti se skvěle snoubí máslo s citronem.
Citronový koláč s polevou

Těsto: (forma o průměru 18 cm)
125 g změklého másla
3 vejce
100 g cukru krupice
75 g hladké mouky
75 g polohrubé mouky
125 ml podmáslí
½  prášku do pečiva
1 bio citron

Poleva:
1 a ½ lžíce citronové šťávy
75 g moučkového cukru

Změklé máslo si ušleháme spolu s cukrem do pěny. Po jednom postupně zašleháme všechna vejce. Do směsi vmícháme nastrouhanou kůru a šťávu z jednoho citronu. Přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva a nakonec podmáslí. Dno formy si vyložíme pečícím papírem a obvod vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C zhruba 50 minut.

Ingredience na polevu smícháme a třeme, dokud nám nevznikne hladká směs. Vychladlý korpus vyjmeme z formy a povrch polijeme připravenou polevou.

Tipy:
Pro intenzivnější citronovou chuť můžete čerstvě upečený koláč hustě propíchat párátkem a polít několika lžícemi citronové šťávy.