pondělí 2. dubna 2018

Arašídovo-čokoládová pomazánka

Tento recept jsme našla pod názvem domácí nugeta. Přiznám se, že buď si chuť originální nugety špatně pamatuji nebo tato pomazánka chutná přeci jenom trošku jinak. To ovšem neznamená, že by domácí byla špatná. V domácích podmínkách se mi sice z arašídů nepodařilo vytvořit zcela hladkou konzistenci, to mi ale nevadilo a skvěle jsem si s ní vylepšila svůj velikonoční mazanec.

Ingredience:
100 g loupaných nesolených arašídů
150 g mléčné čokolády
1 lžíce arašídového oleje
1/2 lžičky kakaa
špetka soli

Arašídy spolu s olejem mixujeme v mixéru, dokud nevznikne hladká kaše. Několikrát mixování přerušíme a stěrkou setřeme arašídy z boků mixovací nádoby. Mezitím si ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě rozpustíme mléčnou čokoládu. Arašídy, čokoládu, kakao a špetku soli promícháme na hladký krém a dáme do chladu ztuhnout.

Tipy:
Místo arašídového oleje můžete použít jakýkoli jiný rostlinný olej např. kokosový.

pátek 30. března 2018

Brownies

BrowniesJe to až s podivem, že můj první pokus o brownies proběhl až teď, ale je to tak. Od jeho vyzkoušení mě vždy odrazovalo množství cukru uváděné v receptech. Jenže jak jsem při různých ochutnávkách zjistila, bez toho dostatečného množství cukru není brownies ono. Já jsem si v receptu množství cukru přeci jenom trošku snížila, ale i tak je to kalorická bomba. Naštěstí je brownies tak syté, že ho nelze sníst moc, takže směle do toho:)

Ingredience: (forma 19x25 cm)
175 g hořké čokolády (obsah kakaa min. 50%)
125 g másla
2 vejce L
100 g cukru
40 g hladké mouky
1/2 prášku do pečiva

Čokoládu si spolu s máslem rozpustíme nad vodní párou nebo v mikrovlnce. Vejce vyšleháme do světlé pěny, poté přisypeme cukr a šleháme dalších několik minut do husté pěny. Vaječnou směs opatrně vmícháme k čokoládě a nakonec zlehka vmícháme prosátou mouku s práškem do pečiva. Těsto přelijeme do pekáčku vyloženého pečícím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 160°C zhruba 25-30 minut. Správně upečené brownies má na povrchu pevnou krustu a pod ní zůstane mazlavé. Brownies necháme vystydnout a poté nakrájíme na malé čtverečky.

Brownies
Tipy:
Klasický test se špejlí, zde tedy nefunguje resp. pokud Vám vyjde špejle suchá, máte bohužel přepečeno. Brownies můžete doplnit šlehačkou příp. vanilkovou zmrzlinou a ovocem.

úterý 20. března 2018

Višňovo-smetanový dort

VIšňovo-smetanový dortVišňovo smetanový dort mi připomíná odlehčenou verzi schwarzwaldského dortu. Je v něm podstatně méně šlehačky, takže je určitě méně tučný a na mě působí i jemnějším dojmem. Příprava dortu není nijak složitá, ale doporučuji rozložit si jí do 2 dnů. S odleželým korpusem se vždy lépe pracuje a se svařenými višněmi se také lépe nakládá, když jsou vychladlé. K době nutné pro přípravu nezapomeňte ještě připočítat, že smetanová náplň je se želatinou a musí tedy nějakou dobu tuhnout. Samotná práce je ale rychlovka.

Korpus: (forma o průměru 23 cm)
4 vejce L
80 g cukru
65 g hladké mouky
35 g kakaa
35 g oleje

Višňová náplň:
1 velký višňový kompot bez pecek
25 g škrobu
20 g cukru

Smetanová náplň:
200 g krémového sýra cream cheese
250 g odtučněného tvarohu
250 ml smetany ke šlehání
70 g cukru
20 g vanilkového cukru
12 g mleté želatiny

Do větší mísy si oddělíme bílky od žloutků. K bílkům přidáme cukr a šleháme elektrickým šlehačem do tuhého sněhu zhruba 5-7 minut. Poté po jednom na nejnižší otáčky zašleháme žloutky a pak po troškách olej. Nakonec metlou nebo vařečkou opatrně vmícháme prosátou mouku s kakaem. Těsto přesuneme do formy vyložené pečícím papírem a dáme péct do trouby předehřáté na 170°C zhruba na 30 minut, dokud nevyjde špejle suchá. Vychladlý korpus zabalíme a dáme uležet do chladu.

Višňový kompot si scedíme a ze slité šťávy si odměříme 300 ml. Do šťávy vmícháme cukr a škrob a za stálého míchání přivedeme k varu, aby směs zhoustla. Poté vmícháme višně a ještě krátce povaříme. Necháme vystydnout.

Dortový korpus uvolníme z formy a seřízneme do roviny zhruba na výšku 2,5-3 cm. Korpus upevníme zpátky do formy, kterou jsme si po obvodu vyložili cukrářskou folií nebo pruhy pečícího papíru. Na korpus naneseme višňovou náplň.

Krémový sýr smícháme spolu s tvarohem a oběma cukry. Želatinu zalijeme troškou studené vody a necháme nabobtnat. Mezitím si vyšleháme šlehačku. Želatinu dáme na pár vteřin do mikrovlnné trouby, aby se zcela rozpustila a vmícháme jí do sýrové směsi. Nakonec vmícháme šlehačku. Náplň nejprve naneseme lžící po obvodu višní a poté opatrně nanášíme na zbytek dortu, aby byly zcela zakryté. Hotovým dortem lehce zatřeseme, aby se smetanová vrstva zarovnala. Dort dáme ztuhnout zhruba na 4 hodiny do lednice.

VIšňovo-smetanový dort


Tipy:
Korpus můžete před nanesením višní pokapat rumem nebo griotkou. Cream cheese můžete nahradit lučinou. Dort na fotkách je dělaný z poloviční dávky ve formě o průměru 17,5 cm.

pondělí 12. března 2018

Karamelový cheesecake II

Karamelový cheesecakeJeden recept na karamelový cheesecake už na blogu mám, ale jak jsem kdysi psala, nebyla jsem s jeho výslednou chutí příliš spokojená. Snažila jsem se tedy najít jinou verzi receptu, ale moc úspěšná jsem nebyla, jelikož téměř všechny mají základ v karamelizovaném kondenzovaném mléku, které podle mě chuť karamelu připomíná jen vzdáleně. Zkoušela jsem tedy ještě recept na klasický cheesecake, který byl po upečený politý karamelem, ale ani s touto verzí jsem nebyla spokojená. Zapátrala jsem tedy mezi svými recepty a do cheesecaku jsem použila základ na karamelový krém. Příprava je sice trošku složitější než u prvního receptu, ale chuť je určitě o třídu lepší.


Korpus: (forma o průměru 17,5 cm)
100 g sušenek Lotus
40 g másla

Náplň:
200 g krémového sýra
130 g cukru
120 g smetany ke šlehání
30 g másla
1 vejce

Sušenky si nadrtíme a smícháme je s rozpuštěným máslem. Směs upěchujeme na dno formy vyložené pečícím papírem a dáme zapéct do trouby předehřáté na 175°C zhruba na 10 minut. Poté vyndáme a na dno trouby dáme nádobu s horkou vodou.

Do pánve nasypeme cukr a necháme pomalu zkaramelizovat do zlatohnědé barvy. Mezitím si ohřejeme smetanu. Za stálého míchání přidáme ke karamelu kousky másla a vymícháme hladkou směs. Nakonec pomalu přiléváme horkou smetanu a neustále mícháme. Směs necháme chvilku povařit, aby se rozpustily případné karamelové hrudky.

Karamelový základ přelijeme do mísy, přidáme krémový sýr a vejce a umícháme na hladkou směs. Směs nalijeme na předpečený korpus a dáme péct do trouby na 15 minut na 175°C. Poté stáhneme na 125°C a pečeme dalších zhruba 20-25 minut. Správně upečený cheesecake se na středu ještě lehce třese. Cheesecake necháme vychladnout v troubě a až poté ho vyjmeme z formy.

Tipy:
Při výrobě karamelové směsi postupujte opravdu pomalu, pokud máslo nebo smetanu přidáte v příliš velkém množství najednou, tak se z karamelu stane jedna hrouda a o to déle jí budete muset vařit, aby se rozpustila. Pokud Vám přeci jenom zůstanou v karamelu nějaké nerozpuštěné kousky cukru, směs jednoduše přeceďte přes sítko.





středa 28. února 2018

Čokoládový dort s citronovým krémem (bezlepkový)

Čokoládový dort s citronovým krémemCitronový krém u nás frčí, hlavně moje mamka ho zbožňuje. Volba na její narozeninový dort, byla tedy jasná. Čistě citronový dort jsem dělala nedávno, takže jsem se rozhodla pro jinou variantu a citronový krém zkombinovat s mým oblíbeným bezlepkovým čokoládovým korpusem. Kombinace čokoláda-citron je léty prověřená klasika, takže šlo jen o to dobře odhadnout poměr těsta a krému, aby se chutě navzájem nepřebíjely ale doplňovaly, což se mi snad povedlo:-)

Těsto: (forma o průměru 17,5 cm)
135 g másla
300 g čokolády s vysokým obsahem kakaa
1 lžička instantní kávy
2 lžičky vanilkové esence
6 vajec
špetka soli
60 g cukru

Citronový krém:
3 vejce
80 ml citronové šťávy (množství zhruba ze dvou kusů)
4 g kůry z bio citronů (množství zhruba ze dvou kusů)
150 g cukru
50 g másla
5 g mleté želatiny
100 ml smetany ke šlehání

Na dokončení:
100 ml smetany ke šlehání

Ve větším míse si ve vodní lázni rozpustíme máslo s čokoládou a instantní kávou. Směs necháme lehce vychladnout a mezitím si vyšleháme bílky s cukrem do tuhého sněhu. Do čokoládové směsi vmícháme žloutky a vanilkový extrakt. Nakonec po částech opatrně, aby těsto zůstalo nadýchané, vmícháme sníh. Těsto rozdělíme do 3 forem vyložených pečícím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 175°C zhruba 20 minut. Těsto se během pečení hodně nafoukne a po vychladnutí se propadne, tak to má být.

Bio citrony si omyjeme a osušíme. Na jemném struhadle nastrouháme žlutou část kůry. Poté vymačkáme z citronu šťávu. Do mísy si odvážíme potřebné množství citronové kůry, citronovou šťávu, cukr a vejce a vaříme do zhoustnutí nad vodní lázní. Do hotové krému vmícháme máslo nakrájené na menší kousky a necháme rozpustit. Mletou želatinu zalijeme troškou studené vody a necháme nabobtnat. Poté jí vmícháme do horkého krému a mícháme do rozpuštění. Na krém položíme potravinářskou folii a necháme vychladnout. 

Vychladlý krém prošleháme šlehačem a vmícháme ušlehanou smetanu. Korpusy si seřízneme do roviny. Na první plát namažeme zhruba 75 g krému, na něj položíme druhý plát a pomažeme stejným množstvím krému. Přiklopíme třetím plátem a vršek opět pomažeme krémem. Dort dáme do chladu, aby zpevnil. Zbylý krém smícháme s dalšími 100 ml ušlehané smetany a boky dortu obmažeme nejprve tenkou vrstvou, abychom je začistili a poté silnější vrstvou. 

Čokoládový dort s citronovým krémem


Tipy: 
Těsto je velice křehké, proto je lepší si upéct korpusy den dopředu, aby se s nimi lépe pracovalo. Pokud Vám zbude citronová kůra, smíchejte jí s krupicovým cukrem, vzniklý citronový cukr využijete při jiném pečení třeba do těsta nebo do tvarohové náplně.