středa 21. října 2015

(Bezlepkový) makový koláč s jablky a brusinkami

Bezlepkový makový koláčUrčitě to znáte také, spoustu potravin jsme jako malí nejedli a dnes je zbožňujeme. Jednou z takových potravin je mák, kterému jsem přišla na chuť až v posledních letech. Právě proto ani nemám příliš osvedčených receptů s mákem, ale svou bilanci se pomalu snažím vylepšovat jako třeba tímto receptem. Příjemných bonusem tohoto makového koláče je to, že neobsahuje mouku a je tedy přirozeně bezlepkový. Je tedy fakt, že koláč je díky absenci mouky velmi křehký a vyžaduje opatrné zacházení, ale chuťově je opravdu dobrý. Jablka dodají koláči na šťavnatosti a brusinky zase pikantnost.

Ingredience: (na plech 17x25 cm)
3 vejce
40 g cukru krystal
20 g moučkového cukru
35 g oleje
100 g mletého máku
2 jablka
40 g brusinek
40 g meruňkové marmelády

Nejprve si oddělíme žloutky od bílků. V jedné míse vyšleháme žloutky s moučkovým cukrem do nadýchané pěny a v druhé míse vyšleháme bílky s cukrem krystal do pevného sněhu. Do sněhu opatrně vešleháme žloutkovou směs a poté vešleháme po troškách olej. Nakonec opatrně vmícháme mletý mák. Těsto přesuneme do formy vyložené pečícím papírem, poklademe jablky nakrájenými na plátky a posypeme brusinkami. Dáme péct do trouby předehřáté na 180°C zhruba na 30 minut. Během pečení si rozehřejeme marmeládu a propasírujeme jí přes sítko. Ještě horký upečený koláč potřeme nejlépe pomocí mašlovačky marmeládou.

Tipy:
Na koláč se hodí spíše sladší jablka.

středa 14. října 2015

Koláče s karamelem a hruškami

Už asi čtrnáct dní mám strašnou chuť na hruškový koláč. Jasně, že není nic jednoduššího než si ho upéct, hrušek je všude dost, ale toho času se nedostává, takže na koláč došlo až včera. Tedy přesněji řečeno, v mém podání se jednalo o několik menších koláčů.
Koláč s hruškami a karamelemTěsto: (na 5 koláčů o průměru 10 cm)
125 g hladké mouky
90 g másla
1 lžíce cukru

Hruškovo-karamelová náplň:
140 g cukru krupice
60 ml vody
1 lžička bílého vinného octa
125 ml smetany ke šlehání
4 hrušky
20 g hladké mouky
špetka vanilky
špetka skořice

Studené máslo si nakrájíme na menší kousky a spolu s moukou a cukrem vypracujeme buď ručně pomocí konečků prstů nebo ve foodprocessoru na těsto podobné kompaktnější drobence. Formičky si vyložíme těstem, propícháme vidličkou a dáme minimálně na 30 minut do ledničky.

Hrušky si oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na plátky, které případně ještě překrojíme. Hrušky smícháme s moukou a kořením.

Cukr, vodu a ocet dáme do tlustostěnného kastrolku nebo pánve, na středním ohni přivedeme k varu a vaříme dokud nevznikne karamel zlatavě hnědé barvy. Karamel odstavíme. Ohřejeme si smetanu, kterou přimícháme ke karamelu a vše přilijeme a zamícháme k hruškám. Karamelovou náplní plníme jednotlivé koláčky. Pečeme cca 40 minut v troubě předehřáté na 180°C.
Hruškový koláč s karamelem

Tipy:
Místo koláčků můžete upéct 1 koláč o průměru zhruba 17 cm nebo množství zdvojnásobit a mít koláč o průměru 23 cm. Koláč je díky množství karamelu hodně sladký, takže ho doporučuji servírovat se šlehačkou nebo zakysanou smetanou. Další možností je upravit si poměr karamelu a hrušek.

neděle 27. září 2015

Křehký jablečný koláč

Jablečný koláčNevím jak vy, ale já mám podzim neodmyslitelně spojený s jablky. Letošní úroda jablek je sice poměrně chudá, ale pár jablek na tento křehký koláč se naštěstí našlo. Recept jsem kdysi našla v Albert magazínu a jako jeden z mála jsem ho v podstatě vůbec nemusela upravovat. Pro mě jakožto absolutní milovnici křehkého drobenkového těsta je tento koláč tím nejlepším, co lze z jablek upéct. Jednoduchá kombinace máslového těsta s jablky a skořicí je prostě dokonalá. Jen o něm píšu a hned bych si ho dala znovu.

Těsto: (forma o průměru 23 cm)
225 g másla
260 g polohrubé mouky
150 g třtinového cukru
1 lžička skořice

Náplň:
1-1,5 kg jablek
2 lžíce citronové šťávy
1 lžička skořice

Máslo si nakrájíme na menší kousky a spolu s ostatními surovinami pomocí prstů vytvoříme těsto o konzistenci drobenky. Dvě třetiny těsta natlačíme na dno a boky dortové formy vyložené pečícím papírem zbytek necháme na dokončení.

Jablka si oloupeme a nakrájíme na tenké plátky a promícháme s citronovou šťávou a skořicí. Směs naklademe na těsto a posypeme zbylou drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C zhruba hodinu. 

Drobenkový jablečný koláč

Tipy:
Pokud používáte rozevírací dortovou formu, dejte jí do trouby raději na plechu. Máslo má tendenci během pečení spodem vytékat a je rozhodně pohodlnější mýt 1 plech než celou troubu:-)

úterý 22. září 2015

Fíkový tatin

Tento týden se nese ve znamení fíků. Jsou k dostání ve všech obchodech a většinou i za přijatelnou cenu, takže jsem si řekla, že bych z nich měla něco upéct. Pro recept na fíkový tatin neboli obrácený koláč jsem sáhla do kuchařky od Mirky Slavíkové. Recept je sice na suroviny docela rozsáhlý, ale ve výsledku bylo celkem lehké se s ním popasovat. Chuť koláče po upečení mě překvapila, ač mám fíky ráda, byla poměrně nezvyklá. Jakmile se ale koláč uležel a chutě se propojily, byl o poznání lepší.

Koláč s fíkyTěsto: (4 koláčky o průměru 12 cm)
2 vejce
50 g másla
50 g cukru krupice
50 g hladké mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva

Mandlová pasta (frangipane):
85 g mandlové mouky
1 malé vejce
35 g másla
35 g cukru krupice

Karamel:
2 lžíce tmavého třtinového cukru
30 g medu
30 g másla

3 čerstvé fíky
 
Na těsto si vyšleháme změklé máslo s cukrem do pěny a postupně do něj vešleháme vejce. Totéž provedeme i s mandlovou pastou a vmícháme mandlovou mouku. Obě směsi smícháme dohromady a nakonec přisypeme prosátou moukou s kypřícím práškem. 

Do tlustostěnného kastrolku nebo pánve si dáme všechny suroviny na karamel a zahříváme na středním ohni, dokud se cukr nerozpustí. Horký karamel nalijeme do formiček vymazaných máslem.

Fíky si omyjeme a nakrájíme na tenké plátky a vyskládáme je na karamelovou vrstvu. Nakonec do formiček přidáme těsto a dáme péct do trouby předehřáté na 180°C asi na 30 minut.

Tipy:
Na koláč se hodí hodně zralé fíky. Uvedené množství vystačí také na 1 velký koláč o průměru asi 20 cm. Pro lehčí verzi můžete použít těsto z receptu na obrácený jablkový koláč.

neděle 13. září 2015

Sladké úlovky z Korfu

Letošní dovolená na Korfu stála opravdu za to. Pro ty co v zeměpise tápají, Korfu je severně položený řecký ostrov, který se díky svým klimatickým podmínkám pyšní kromě nádherných pláží také krásnou přírodou. Typickými plodinami jsou olivy a kumquat (ovoce podobné malému pomeranči, které se jí i se slupkou). Obojí se zde zpracovává na mnoho způsobů. Z oliv se kromě oleje, různých past a tapenád dělá i marmeláda či kandované olivy ve sladkém nálevu. Kumquat se nejčastěji prodává kandovaný, v podobě marmelád nebo jako likér.

Sladkosti na Korfu jsou více méně stejné jako v celém Řecku. Baklavu zde najdete v mnoha různých obměnách a tak jako ostatní sladkosti je prodávána na váhu. Dezert, který mě osobně zaujal úplně nejvíc, jsem ochutnala na výletě v hlavním městě Korfu. V podstatě šlo o baklavu ve tvaru rolky, ale místo oříšků byla plněná vanilkovou zmrzlinou, což se ukázalo jako mimořádně povedené spojení. Pro mě to byla vůbec jedna z nejlepších sladkostí, jaké jsem kdy ochutnala, takže o to víc mě mrzelo, že v místě mého pobytu jsem tuto rolku nesehnala.

Ostatní zákusky, které jsem v místních cukrárnách ochutnala jsem bohužel často stihla sníst dřív než jsem si vzpomněla, že bych si je taky mohla vyfotit. Díky tomu zde chybí fotka řecké verze věnečku, který ovšem vypadal jako větrník - horní část byla bez polevy a otočená špičatou částí dolů, ve vzniklé mističce pak byly třešně v marmeládě. Dalším, který unikl blesku fotoaparátu, byl kornoutek z těsta podobného kremrolím plněný lehkým vanilkovým krémem. Obě tyto sladkosti mi chutnali. Naopak dvě zdokumentované mě nijak zvlášť neoslovili, ale nutno dodat, že byli z jiné cukrárny a dáno to bylo především (ne)kvalitou krému. Oplatková trubička máčená v čokoládě a plněná krémem ani piškot plněný stejným krémem obalený v čokoládových šupinách a politý kávovým fondánem si mé chuťové pohárky nezískali. 
 
Úplně největším zklamáním bylo ovšem pečivo s kumquatem. Po rozříznutí jsem zjistila, že je to pouze filo těsto stočené do kola a vnitřek kola je naplněný kumquatovým fondánem. O to víc mě mrzelo, že jsem se nechala zlákat vzhledem a místo obvyklé miniverze zákusku jsem si koupila hned tu velkou.

Co se týká zmrzliny na Korfu, člověk se musí dívat, kde jí kupuje. Poměrně často nabízejí cukrárny zmrzlinu od jednoho nejmenovaného velkovýrobce, kterou seženete v každém obchodě i u nás. Doporučuji tedy najít cukrárny s vlastní výrobou a ochutnat jejich speciality. Mě obzvláště zaujala kumquatová zmrzlina a zmrzlina z červených hroznů.

Po důkladném prozkoumání všech možností zbývalo rozhodnutí, co si z těch všech dobrot vybrat a koupit domů. Jelikož váha zavazadel je neúprosně přesná a většina mnou vybraných lahůdek byla ve skle, které taky něco váží, nebylo to vůbec lehké. Nakonec to vyhrála kumquatová marmeláda a marmeláda z fíků. které jsem si dala hned po příjezdu domů  k snídani:-)