úterý 11. listopadu 2014

Obrácený jablkový koláč

Jako každý rok máme na pozim doma tolik jablek, že nevíme co s nimi. Část se vždy zpracuje na marmeládu a letos proběhla nově zkouška moštu, ale i tak se zásoby netenčí, takže je třeba přistoupit k plánu B:-) Štrúdly už nás omrzely, takže jsem jablečný repertoár rozšířila o obrácený koláč, který si se štrúdlem nezadá v rychlosti a jednoduchosti přípravy.

Obrácený jablkový koláčTěsto:
120 g hladké mouky
60 g cukru krupice
1 vejce
2 žloutky
200 ml smetany ke šlehání
půl prášku do pečiva

Jablečná vrstva:
1/2 kg jablek
30 g másla
60 g rozinek
1/2 lžičky skořice


Nejprve si oloupeme jablka a nakrájíme je na malé kousky. Do velké pánve dáme máslo a krátce (1-2 minuty) smažíme jablka. Poté přidáme rozinky a skořici a opatrně promícháme. Jablečnou směs necháme vystydnout.

Troubu si předehřejeme na 180°C. Než se nahřeje tak si v míse lehce našleháme vejce, žloutky a cukr, přidáme hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec přilijeme smetanu ke šlehání a celou směs promícháme. Formu o průměru 23 cm si vymažeme máslem. Dno opatrně poklademe jablky, tak aby bylo celé pokryté, zalijeme těstem a dáme péct do trouby zhruba na 30-40 minut. Zda je těsto upečené můžeme vyzkoušet pomocí špejle.

Koláč můžeme podávat ihned po upečení ve formě nebo ho necháme vychladnout a opatrně ho vyklopíme na servírovací talíř a poprášíme cukrem moučka.

Tipy:
Pokud používáte rozevírací formu, doporučuji dát si pod ní ještě plech, abyste si neušpinili troubu od šťávy z jablek.

Žádné komentáře:

Okomentovat