Dlouho jsem přemýšlela,
jakým receptem vstoupit do nového roku. Po zvážení důležitosti události a
nedostatku času u mě nakonec vyhrál cheesecake s arašídovým máslem, který jsem
si chtěla vyzkoušet už od léta, a stále nebyla vhodná příležitost.
Arašídové máslo
je specifické svojí sladko-slanou chutí, takže jsem byla zvědavá, jak se jeho
chuť prodá právě v cheesecaku. Výsledek dopadl velice dobře a cheesecake všem chutnal. Doporučuji ho konzumovat po malých kouscích, je velice hutný, tak, aby
se Vám nezajedl:-)
100 g světlých sušenek (např. BEBE)
50 g másla
Náplň:
400 g krémového sýra
400 g krémového sýra
100 g zakysané smetany
120 g třtinového cukru
2 vejce
200 g arašídového másla
Poleva
50 g hořké čokolády
4 lžíce smetany ke šlehání
hrst pražených nesolených arašídů
Postup:
Troubu předehřejeme na 180°C a spodek
dortové formy si vyložíme pečícím papírem. V mixeru nebo ručně nadrtíme sušenky
a smícháme je s rozpuštěným máslem. Vzniklou sypkou směs přesuneme do formy a přitlačíme
ke dnu. Dáme péct zhruba na 10 minut, poté korpus vyndáme, snížíme teplotu na
150°C a na dno trouby dáme nádobu s horkou vodou.
Mezitím si smícháním všech
ingrediencí připravíme náplň, kterou vylijeme na předpečený korpus. Cheesecake
pečeme 15 minut a poté snížíme teplotu na 120°C a pečeme zhruba hodinu než
náplň zpevní. Upečený cheesecake necháme vychladnout (nejlépe do druhého dne).
Tipy:
Do náplně jsem použila arašídové
máslo s kousky arašídů „crunchy“, ale lépe se hodí jemná verze bez kousků.