středa 17. prosince 2014

Kuličky z pekanových ořechů

Pekanové ořechy pocházejí z Ameriky, a jelikož se svým vzhledem i chutí velice podobají našim vlašským ořechům, nejsou zde tolik rozšířené. Oproti vlašákům jsou pekany sladší, na druhou stranu mi přijde jejich hnědá slupka více trpká, takže ve výsledku mi přijdou na samotné jedení příliš výrazné, na pečení se ale hodí výborně. 

Kuličky z pekanových ořechů
Tento recept se chuťově podobá tradičním vanilkovým rohlíčkům (u kterých mi stále není jasné, jak přišli ke svému názvu, když hlavní roli v chuti hrají ořechy nikoliv vanilka). Na rozdíl od rohlíčků mi toto těsto nepřijde tak suché a hlavně dělání kuliček je podstatně snažší než tvarovat rohlíčky:-)

Těsto: (2 plechy)
290 g hladké mouky
225 g másla
100 g pekanových ořechů
60 g moučkového cukru
1 lžička vanilkové esence
špetka soli

moučkový cukr na obalení

Nejprve si opražíme ořechy, aby byla jejich chuť intenzivnější. Pekany dáme na plech a pak do předehřáté trouby na 180°C. Pražíme zhruba 10 minut nebo dokud nezačnou vonět. Vychladlé ořechy nasekáme v robotu na jemno. Přidáme změklé máslo spolu se všemi ostatními ingrediencemi vypracujeme křehké těsto, které necháme alespoň hodinu vychladit, aby se nám s ním lépe pracovalo. Z těsta tvarujeme kuličky, které pečeme na 180°C zhruba 20 minut. Hotové kuličky necháme vychladnout a poté opatrně obalujeme v moučkovém cukru.

Tipy: 
Jak bylo napsáno výše pekany se velice podobají vlašákům, takže můžete použít ty. Sama jsem pekany nikdy nenahrazovala, takže nemohu posoudit, jak podstatný je rozdíl v chuti.
Moje kuličky byli velké asi jako lískové oříšky, takže jsou to takové jednohubky, velikost ale záleží na Vás, jen nezapomeňte přizpůsobit délku pečení.

Žádné komentáře:

Okomentovat