Přiznám se, že plněnému perníku jsem nedávala
moc šancí na úspěch, ale překvapil mě více než příjemně. Kombinace sušeného
ovoce a perníkového těsta je prostě dokonalá. Bohužel stejně jako u klasických
perníčků i tady se musí čekat, než se vše správně uleží a perník změkne. Tedy pokud
perník nesníte hned po upečení, kdy je ještě měkký. Já jsem měla co dělat, aby
mi vůbec po upečení něco zůstalo a mohla jsem si udělat pár fotek k příspěvku:-)
Těsto:
60 g medu
1 vejce
300 g hladké mouky
½ prášku do pečiva
150 g moučkového cukru
2 lžíce mléka
2 lžičky perníkového koření
1 lžička sušené citronové kůry
Náplň:
125 g švestkových povidel
2 lžíce rumu
25g kandované pomerančové kůry
80 g vlašských ořechů
100 g sušených švestek
100 g fíků
50 g rozinek
Med si rozpustíme, přidáme vejce, prosátou
mouku, prášek do pečiva, cukr, koření a kůru a mléko a vypracujeme hladké
nelepivé těsto. Pokud by se těsto drobilo přidáme kapku mléka. Těsto zabalíme a
dáme do druhého dne uležet do chladu.
Na náplň si nahrubo nasekáme vlašské ořechy a
pokrájíme si na menší kousky fíky a švestky. Pokud jsou švestky příliš tvrdé,
zalijeme je horkou vodou a necháme chvíli odstát, poté slijeme a nakrájíme.
Všechny suroviny na náplň smícháme v míse.
Těsto si na pomoučeném vále rozválíme na placku
tlustou zhruba 3 mm a vykrajujeme pruhy 5 cm široké. Na střed každého pruhu
těsta naneseme lžičkou náplň a po delší straně přehneme, těsto dobře spojíme a
vytvoříme malý závin. Záviny přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a dáme
péct do trouby předehřáté na 200°C, pečeme 5 minut, poté teplotu stáhneme na
170°C a pečeme dalších 30 minut do zlatohněda. Perník necháme vychladnout,
zabalíme ho do alobalu a dáme ho do chladu na několik dní změknout. Perník
nakrájíme na malé kousky a podáváme.
Tipy:
Těsto vyjde zhruba 8 závinů o délce 20-25 cm. Do náplně můžete použít jakékoli sušené
ovoce. Já příště přidám více kandovaného ovoce a méně rozinek.
Žádné komentáře:
Okomentovat