úterý 30. května 2017

Tartaletky s vanilkovým krémem a borůvkami

Tartaletky s vanilkovým krémem a borůvkamiTartaletky jsou u nás v poslední době hodně oblíbené. Jelikož je peču často a často mi jich pár nenaplněných zbude, mám je téměř kdykoliv k dispozici v mrazáku, kde čekají na tu správnou náplň. Tentokrát se dočkali krému vanilkového. Nikoliv, ale z vanilkového pudinku, ale hezky poctivě z vanilky a žloutků. Tento krém můžete libovolně doplnit čerstvým sezónním ovocem, takže ho v nadcházejícím období určitě užijete.

Těsto: (na cca 30 minitartaletek)
250 g hladké mouky
150 g másla
95 cukru moučka
30 g mletých mandlí
1 vejce

Vanilkový krém:
500 ml mléka
100 g krupicové cukru
6 žloutků
70 g kukuřičného škrobu
vanilkový lusk/extrakt
100 g másla

Na dokončení:
borůvky (jahody, maliny atp.)

V robotu připravíme těsto. Nejdříve promixujeme změklé máslo pokrájené na menší kousky s cukrem a mandlemi. Postupně přidáváme mouku a mixujeme na konzistenci drobenky. Nakonec přidáme vejce a mixujeme, dokud se nezačne tvořit kompaktní těsto. Těsto krátce dopracujeme ručně, zabalíme ho do folie a dáme minimálně na hodinu do chladu.

Těsto vyválíme na pomoučeném vále zhruba na tloušťku 3 mm a vykrojíme kruhy o několik cm větší než jsou samotné formičky. Do každé formičky vložíme kolečko těsta a dobře přitlačíme, aby těsto všude doléhalo. Případné přebytečně těsto odstraníme. Takto připravené tartaletky dáme zhruba na hodinu do lednice. Troubu si předehřejeme na 175°C. Tartaletky vyndáme z lednice a na každou si položíme kousek pečícího papíru, tak abychom zakryli celé dno a těsto zatížíme suchým hrachem (fazolemi atp.) Pečeme 15 minut, poté pečící papír se zátěží sundáme a pečeme ještě zhruba 5 minut. Hrách nevyhazujeme a použijeme ho příště.

Trochu mléka odlijte do hrnku, rozmíchejte v něm kukuřičný škrob a rozšlehejte žloutky. Zbytek mléka s cukrem a trochou vanilky přiveďte na mírném ohni k varu. Část horkého mléka přilijte postupně do hrnečku se škrobem a žloutky a promíchejte. Pak vlijte zpět do hrnce a za stálého míchaní nechte chvilku povařit. Odstavíme a vmícháme kousky másla, tak aby se rozpustilo. Horký krém přikryjeme potravinářskou folii, kterou položíme přímo na povrch pudinku (díky tomu se nevytvoří škraloup). Dáme vychladit. Vychlazený vanilkový krém vyšlehejte. Ze začátku šlehání je krém cuckovatý a nesoudržný, ale po chvilce se vyšlehá na hladký krém.

Vychladlé tartaletky plníme vanilkovým krémem a dozdobíme čerstvým sezónním ovocem. Uchováváme v chladu. 

Tartaletky s vanilkovým krémem a sezónním ovocem

Tipy:
Pokud nemáte formu na tartaletky, můžete použít formu na muffiny, která vám udělá stejnou službu, je těsto nedávejte až po okraj, aby nebyly upečené košíčky příliš vysoké. Bílky zbylé z přípravy krému můžete zamrazit a použit někdy v budoucnu.

Žádné komentáře:

Okomentovat