neděle 22. ledna 2017

Mléčné karamely "Krowky"

Mléčné karamely KrowkyKrowky nejsou obyčejné karamely. Mají tu úžasnou vlastnost, že se nelepí na zuby a v ústech se příjemně rozpouští. Z toho plyne také hlavní nevýhoda, to že po nich nebolí zuby, znamená, že se dají jíst na kila:-) Bonbony Krowky pochází původem z Polska (odtud také název), ale dnes se dají běžně sehnat v obchodech pod různými názvy, poznávacím znamením je vždy kravička na obalu. Ty domácí se od originálu trochu liší, protože nejsou měkké na středu, ale mně takhle chutnají více.

Ingredience: (plech 26x17 cm)

500 g cukru krystal
½ plechovky slazeného kondenzovaného mléka
125 ml mléka
125 g másla

Cukr a obě mléka dáme ve velkém hrnci nebo pánvi vařit. Jakmile se začne směs vařit, snížíme teplotu a necháme na mírném ohni probublávat 25 minut. Hmota se mezitím zbarví do světle hněda. Poté přidáme máslo nakrájené na kousky a necháme vařit ještě dalších 30 minut. Výsledná hmota by měla mít zlatavě hnědou barvu. Hmotu přelijeme na pekáč vyložený pečícím papírem a necháme v chladu zatuhnout. Krájíme ostrým nožem na kostky.

Tipy:
Hmota během vaření hodně zvětší svůj objem, takže volte opravdu velký hrnec. Hmota je velice horká, takže při manipulaci s ní buďte hodně opatrní.

1 komentář:

  1. Dobry den,chcem sa opytat, kolko vydrzia (teda pokym po hned nezjedia) 😂 dakujem Zuzana

    OdpovědětVymazat