Tento recept jsem dostala od kamarádky jako
recept na cheesecake. Aniž bych chtěla někomu vnucovat své pojetí věci, tak
zastávám názor, že pokud místo krémového sýra použiju v receptu tvaroh, tak to prostě už není cheesecake ale tvarohový koláč. Ono je
to s tím cheesecakem vůbec takové složité. Někdo používá striktně jen sýr
Philadelphia, jiný dává ricottu nebo mascarpone a jiný cokoliv, co ho napadne.
Pro mě je nepostradatelnou ingrediencí krémový sýr, na značce mi nezáleží,
nicméně nebudu zastírat, že Philadelphia se pohybuje zcela mimo mé cenové
rozpětí.
Teď už je jasné, jak to vidím já. a můžeme zpátky k tvarohovému
koláči:-) Abych ho přeci jenom trochu odlišila od cheesecaku, tak jsem nepoužila
klasické sušenkové těsto. Celkový výsledek mě moc překvapil především
konzistencí. Koláč mi nepřišel tak hutný jako klasický cheesecake a tvaroh
zůstal hezky šťavnatý. Takže za mě naprostá spokojenost.
Těsto: (forma o průměru 17,5 cm)
30 g másla
30 g moučkového cukru
120 g polohrubé mouky
1 vejce
1 lžíce kakaa
Náplň:
500 g tučného tvarohu
125 g zakysané smetany
150 g cukru krystal
2 vejce
20 g kukuřičného škrobu
špetka vanilky
Meruňková omáčka:
200 g meruněk
50 g cukru
Změklé máslo smícháme s cukrem a kakaem.
Vmícháme vajíčko a nakonec mouku. Dno formy vyložíme pečícím papírem. Těsto
rovnoměrně rozetřeme na dno a pečeme 10 minut v troubě předehřáté na
175°C.
Všechny suroviny na náplň smícháme
v hladkou směs a nalijeme na předpečené těsto. Teplotu v troubě
zvýšíme na 200°C a na dno trouby dáme nádobu s horkou vodou. Koláč pečeme
15 minut a poté snížíme teplotu na 120°C a pečeme dalších 45 minut. Upečený
koláč by se měl na prostředku lehce třást.
Meruňky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na
menší kousky. Povaříme s cukrem do změknutí a propasírujeme přes sítko.
Žádné komentáře:
Okomentovat