Mátová čokoláda patří k té skupině potravin, kterou jedni zbožňují a druzí ji nevezmou do pusy. U nás doma ji máme rádi všichni a úplně nejraději jen tak, ale občas ji zakomponuji i do pečení, jako v případě tohoto cheesecaku.
Korpus (forma o průměru 18 cm):
100 g kakaových sušenek (např. kakaové věnečky)
45 g másla
Náplň:
100 g mátové čokolády After Eight (popř. značka Hatherwood z Lidlu)
50 g hořké čokolády 72%
200 g krémového sýra
30 g cukru krupice
1 vejce
60 ml zakysané smetany
Postup:
Troubu předehřejeme na 180°C. Spodek formy vyložíme pečícím papírem. V mixeru nebo ručně nadrtíme sušenky a smícháme je s rozpuštěným máslem. Vzniklou sypkou směs přesuneme do formy a nejlépe rukama přitlačíme ke dnu. Dáme péct zhruba na 10 minut.
Ve vodní lázni si mezitím rozpustíme oba druhy čokolády do hladké hmoty. V míse smícháme krémový sýr s cukrem a po částech přidáme rozpuštěnou čokoládu. Poté zapracujeme vejce a zakysanou smetanu a náplň nalijeme na předpečený korpus.
Na dno vyhřáté trouby vložíme nádobu s vodou, díky tomu cheesecake nepopraská. Cheesecake pečeme prvních 15 minut na 180°C, poté snížíme teplotu na 140°C a pečeme zhruba 45 minut než náplň zpevní. Upečený cheesecake necháme vychladnout (nejlépe do druhého dne), teprve poté odstraňujeme formu.
Tipy:
Místo mátové čokolády lze použít i bonbony Peprmintky od Orionu. Pokud máte mátový extrakt můžete použít ten a starost se sháněním mátové čokolády Vám odpadá úplně:-). Krémový sýr kupuji buď v Lidlu nebo Kauflandu v 200 g kelímcích, ale sehnat se dá určitě i jinde.
Žádné komentáře:
Okomentovat