Banány momentálně nepatří k mému
oblíbenému ovoci. Čerstvé mi z neznámého důvodu přestaly chutnat a tepelně
upravené jsem vlastně nikdy ráda neměla. Tento dort je opravdu banánový, takže
jsem ho dělala hlavně pro své rodiče, ale nakonec kupodivu chutnal i mě.
110 g másla
150 g polohrubé mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
2 menší zralé banány
2 lžíce zakysané smetany
200 g třtinového cukru
2 vejce
Karamelizované banány:
2 menší zralé banány
50 g třtinového cukru
50 g másla
Krém:
Krém:
250 g mascarpone
150 g smetany ke šlehání
2 lžíce cukru moučka
Karamelová poleva:
100 g cukru krupice
100 ml smetany ke šlehání
Nejprve si rozmixujeme, popř.
utřeme vidličkou banány a přidáme k nim zakysanou smetanu a dáme stranou.
V misce ušleháme změklé máslo s cukrem do pěny a pak po jednom zašleháme
vejce. Do této směsi přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a sodou a
nakonec vmícháme banánovou směs. Těsto pečeme ve vymazané a moukou vysypané
formě v troubě předehřáté na 170°C zhruba hodinu (nebo dokud špejle nevyjde suchá).
Na pánvi nebo v hrnci se
silnou stěnou necháme na mírném ohni zkaramelizovat cukr. Jelikož třtinový cukr
má často větší krystalky než klasický bílý, chvilku to potrvá, takže vydržte a
hlavně nerozpalujte plotýnku na větší oheň, jinak se Vám karamel může snadno
spálit. Do vzniklého karamelu vmícháme opatrně máslo a necháme rozpustit. Zbylé
2 banány rozpůlíme nejprve podélně a pak příčně a opečeme z obou stran v
karamelové směsi. Hotové banány vyndáme a dáme vychladnout.
Na krém si vyšleháme všechny
ingredience tj. mascarpone, smetanu a cukr moučka do hladké směsi.
Vychladlý korpus prokrojíme na dvě
části, pomažeme tenkou vrstvou krému a poklademe zkaramelizovanými banány, poté potřeme částí krému. Přiklopíme druhým
korpusem a boky i povrch potřeme zbytkem krému.
Na dozdobení si připravíme karamel
stejným způsobem jako výše, jen na místo másla vmícháme smetanu a necháme
chvilku svařit na požadovanou konzistenci. Dáme vychladnout a dort polevou
ozdobíme. Dort vychladíme, nejlépe do druhého dne, aby se hezky uležel a
chutě se propojily.
Tipy:
Těsto bylo vyšší než bych si
představovala, takže příště ho buď trochu uberu, a nebo ho upeču ve dvou
formách (pak by údajně nemělo tak vyskočit do výšky a navíc se nemusí prokrojovat).
Žádné komentáře:
Okomentovat