Tenhle koláč by byl vlastně hodně nevýrazný,
nebýt jedné podstatné ingredience – rumu (tedy přesněji řečeno tuzemáku).
S rumem se pro mě tahle obyčejná záležitost posouvá minimálně o stupínek
výše. Samozřejmě to není žádný luxusní koláč, kterým byste hostili váženou
návštěvu, ale jen tak k odpolední kávě je super. Koláč je krásně vláčný a
opravdu hodně rumový. Taky aby ne, každá porce obsahuje skoro čtvrtinu panáka
rumu, takže řidičům ho rozhodně nepodávejte:-)
Ingredience: (na formu o průměru 18 cm)
150 g třtinového cukr
125 g másla
30 g kakaa
125 ml vody
150 g polohrubé mouky
2 vejce
½ prášku do pečiva
90 ml rumu
100 g rozinek
Máslo, cukr, vodu a kakao zahříváme (nevaříme)
na mírném ohni, dokud nevznikne hladká směs. Ze směsi si odlijeme 60 ml,
smícháme s rumem a odložíme si ji na dokončení dortu. Do zbytku čokoládové
směsi vmícháme vajíčka a poté mouku s práškem do pečiva a rozinky. Těsto
přesuneme do formy vyložené pečícím papírem a pečeme v troubě předehřáté na
180°C zhruba 30 minut. Jakmile je koláč upečený, vyndáme ho z trouby a
polijeme ho rumovo-čokoládovou směsí. Necháme vychladnout a poté uvolníme
z formy.
Tipy:
Čerstvě hotový koláč je opravdu hodně rumový,
čím déle ho necháte uležet, tím méně bude chuť alkoholu
intenzivní.