Moc
často se nestává, že bych si zašla na zákusek do cukrárny. Důvod je
prostý. Většina cukráren používá suroviny, které mi spolehlivě zkazí chuť většiny zákusků tj. rostlinné tuky a šlehačky a umělá dochucovadla. Pokud se tedy vydám do
cukrárny, kupuji zákusky, jejichž původní suroviny nelze nijak nahradit
(kremrole, indián, punčový řez), protože vše ostatní je sázka do loterie:-(
Proto jsem se rozhodla, že si raději nějaký ten zákusek upeču sama. Moje první volba padla na štafetky. Z části proto, že tak mohu zužitkovat přebytečné bílky a také proto, že nejsou nijak náročné na přípravu. Popravdě jsem si nikdy štafetku v cukrárně nekoupila, protože mi přišla obyčejná. Nemohu tedy porovnat rozdíl mezi domácí a kupovanou, ale vězte, že ta domácí verze nemá chybu, takže jí určitě
vyzkoušejte.
3 bílky
70 g cukr moučka
40 g hladké mouky
30 g mletých lískových ořechů
Krém:
130 ml mléka
2 lžíce solamylu
1 žloutek
2 lžíce cukru
1 lžíce rumu
1 lžička instantní kávy
100 g másla
75 g hořké čokolády
Na
těsto začneme šlehat bílky a postupně do nich přisypáváme cukr.
Šleháme, dokud nevznikne tuhý sníh. Opatrně vmícháme prosátou mouku
s cukrem a oříšky a rovnoměrně rozetřeme na plech vyložený pečícím
papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 160°C zhruba 12-15 minut. Těsto
nesmí začít hnědnout, jinak se bude lámat. Upečené těsto necháme vychladnout.
Všechny
suroviny na krém kromě másla uvaříme za stálého míchání na hustou kaši a
necháme vychladnout. Průběžné mícháme, aby se nám nevytvořil škraloup. Do zchladlého základu postupně vešleháme změklé máslo.
Z těsta
si nařežeme tři stejně velké pruhy. První pruh potřeme polovinou krému,
přikryjeme druhým pruhem a namažeme zbylým krémem a přiklopíme třetím plátem.
Štafetky necháme dobře vychladnout a teprve poté krájíme. Štafetky
máčíme z poloviny v rozpuštěné čokoládě a necháme zaschnout.
Žádné komentáře:
Okomentovat