čtvrtek 25. května 2017

Čokoládový dort s karamelovou pěnou a hruškami

Dort s karamelovou pěnou a hruškamiPřemýšlím, zda je vůbec běžné sehnat touto dobou hrušky, ale ke mně se dostaly a bylo potřeba je rychle spotřebovat, takže jsem hledala recept, ve kterém bych je co nejlépe zužitkovala Z dostupných receptů mě nic úplně nezaujalo, takže jsem sáhla ke kombinaci dvou receptů a troufám si říct, že jsem měla šťastnou ruku:-) Kombinace čokolády, karamelu a hrušek je určitě povedená. Za sebe bych jen příště volila korpus o polovinu nižší, jelikož takto chuť čokolády hodbě přebila karamelovou pěnu, která je sama o sobě výtečná. Jinak ale nemám výtku;)

Čokoládový korpus:
100 g hořké čokolády
100 g másla
2 vejce
80 g cukru krupice
45 g hladké mouky
špetka soli

Karamelová pěna:
80 g cukru krupice
2 lžíce vody
80 g smetany ke šlehání
větší špetka soli (cca 1/4 lžičky)
10 g másla
5 g práškové želatiny
2 žloutky
20 g cukru krupice
50 ml mléka
200 g smetany ke šlehání

Na dokončení
4-5 hrušek

Ve vodní lázni si rozpustíme nalámanou čokoládu s máslem a necháme lehce vychladnout. Žloutky si oddělíme od bílků a šleháme je s 20 g cukru zhruba 5 minut do hustě světlé pěny. Ke žloutkům nejprve s citem vmícháme čokoládovou směs a poté prosátou mouku se solí. Nakonec vmícháme bílky vyšlehané se zbylým cukrem (tj. 60 g) do polotuha. Dno dortové formy si vyložíme pečícím papírem a těsto přesuneme do formy. Pečeme na 180°C zhruba 20 minut. Těsto se po upečení trochu propadne a povrch popraská, což je v pořádku.

Hrušky oloupeme, rozkrojíme na čtvrtiny a zbavíme je jádřince. Do kastrolku si dáme vodu s citronovou šťávou a hrušky v ní povaříme do změknutí. Uvařené hrušky necháme okapat a vystydnout.

Na základ karamelové pěny si přivedeme vodu s 80 g cukru k varu, poté stáhneme teplotu a za občasného míchání necháme zkaramelizovat do zlatohněda. Mezitím si ohřejeme 80 g smetany, kterou postupně po malých dávkách přiléváme za stálého míchání ke karamelu. Vaříme dál dokud nevznikne hladká jednolitá směs, vypneme sporák a vmícháme máslo a špetku soli. Želatinu necháme nabobtnat ve studené vodě. V kastrolku ohřejeme mléko a za stálého mícháni ho pomalu přiléváme ke žloutkům smíchaným s cukrem. Žloutkovou směs přelijeme zpět do kastrolku a lehce zahřejeme. Odstavíme přidáme nabobtnalou želatinu a mícháme, dokud se nerozpustí. Žloutkovou směs vmícháme ke karamelu a necháme vychladnout. Druhou část smetany na pěnu si vyšleháme a postupně jí opatrně vmícháme ke karamelovému základu.

Korpus si vyndáme z ráfku, seřízneme ho do roviny a upevníme zpět do formy. Na korpus poklademe hrušky a nakonec vše zakryjeme karamelovou pěnou. Dáme ztuhnout do lednice minimálně na 4 hodiny (ideálně přes noc).

Čokoládový dort s karamelovou pěnou a hruškami

Tipy:
Pokud se stejně jako já zdráháte používat tepelně neupravená vejce, můžete žloutky s mlékem při výrobě pěny nechat projít chvilku varem. Struktura pěny nebude tolik jemná, ale rozdíl to bude nepatrný. 
Množství použitých hrušek záleží na jejich velikosti. Doba vaření zase na jejich zralosti a odrůdě. Řiďte se tedy rozumem:-)

úterý 16. května 2017

Banánové cupcakes s krémem z arašídového másla a banánu

banánové cupcakes s krémem z arašídového másla a banánuCo vznikne, když Vám doma přebývají přezrálé banány? No přece banánové cupcaky s krémem z arašídového másla a banánu:-) Původně byl tento recept taková znouzectnost, ale krém (nejen) mě svou chutí naprosto odboural, takže brzy bude opakovačka. Recept na těsto je totožný s receptem na banánový chlebíček s čokoládou, pouze je z poloviční dávky. Na krém jsem kdysi dávno narazila někde na internetu a dlouho jsem hledala odvahu ho vyzkoušet. Krém měl na začátku výraznější chuť po arašídovém másle, po rozležení ale krásně vystoupila chuť banánu.

Těsto: (na 12 ks)
125 g celozrnné mouky
1 vejce
1 zralý banán
45 g másla
50 g cukru
50 g hořké čokolády
1 lžíce bílého jogurtu
1 lžička jedlé sody

Krém:
80 g arašídového másla
100 g másla
1 zralý banán
100 g moučkového cukru

Oloupaný banán si nalámeme na menší kousky a vidličkou ho rozmělníme na kaši. Přidáme vejce, rozpuštěné máslo a ostatní sypké suroviny a umícháme hladké těsto. Nakonec vmícháme hořkou čokoládu, kterou si předtím nakrájíme na malé kousky. Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky, které naplníme těstem. Pečeme v troubě předehřáté na 175°C zhruba 20 minut.

Vyšleháme máslo a do něj postupně vešleháváme arašídové máslo. Nakonec vmícháme rozmixovaný banán a moučkový cukr. Cukr přidáváme podle chuti. Krém necháme před zdobením trochu ztuhnout v lednici.

Na upečené muffiny naneseme pomocí zdobičky krém a dozdobíme třeba kolečkem banánu.

Banánové cupcakes s krémem
Tipy:
Pokud dáte o něco méně krému než je na mých fotkách, pak Vám vystačí na všech 12 kousků. Mně takto na 2 kousky nezbylo, ale těsto je dobré i samotné, takže to nevadilo. Místo celozrnné mouky můžete použít klasickou hladkou. Čokoláda používám ve formě pecek nebo malých kapiček, takže odpadá její pracné sekání. Toto provedení lze běžně koupit v cukrářských potřebách, většinou ale pouze v kilovém či větším balení. Arašídové máslo je k sehnání v LIDLu v rámci amerického týdne. Cupcaky zdobím sušeným banánem protože ten na rozdíl od toho čerstvého nezhnědne:-)

pátek 5. května 2017

Chléb s černými olivami

Chléb s černými olivamiPečivo se u nás doma moc nevyskytuje, a to i přesto že ho mám velice ráda. U rohlíků a housek mám vždy pocit, že ať jich sním kolik chci, tak nikdy nemám dost a chleba zase řeším, že pro 2 lidi je prostě moc velký:) I přesto jsem neodolala a koupila si další knížku od Mirky van Gils Slavíkové "Vůně chleba", odkud také pochází tento recept. V pečení chleba jsem v podstatě nováček, takže jsem sama byla zvědavá, jak se dílo zadaří. Při zadělávání mi přišlo, že je oliv v chlebu strašně moc, ale upečený chleba jich obsahoval tak akorát a byl více než dobrý:-)

Ingredience:
350 g hladké mouky
150 ml teplé vody
4 g soli
15 g čerstvého droždí
175 g černých oliv
40 ml olivového oleje

Do mísy prosijeme mouku a přidáme sůl. V teplé vodě si rozmícháme droždí.a smícháme s moukou. Přidáme olivový olej a vypracujeme hladké těsto, do kterého nakonec opatrně zapracujeme nasekané olivy. Hotové těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě zhruba 45 minut kynout. Poté vytvarujeme bochánek a necháme kynout dalších 45 minut. Před pečením potřeme chléb vodou. Pečeme v předehřáté troubě na 230°C asi 40 minut.

Chléb s černými olivami
Tipy:
Upečený chléb poznáte tak, že zní při poklepání dutě. Množství oliv odpovídá jednomu balení oliv ve skleničce z LIDLu.


neděle 23. dubna 2017

Muffiny s chia semínky a brusinkami

Nevím, čím to je, ale většina zdravých receptů je velmi snadná a rychlá na přípravu. To platí i pro tyto muffiny, které mě překvapily vláčností. Chuťově zde dominuje kakao, takže pokud máte raději sladší, přidejte více medu případně nahraďte brusinky rozinkami. Pokud zdvojnásobíte množství surovin, můžete místo muffinů upéct chlebíček. Dobu pečení pak prodlužte zhruba na 40 minut.

Ingredience: (na 9 muffinů)
20 g chia semínek
15 g sušených brusinek
125 ml vody
2 vejce
40 ml olivového oleje
85 g celozrnné mouky
50 g medu
25 g kakaa
1/2 prášku do pečiva

Chia semínka s brusinkami zalijeme vodou a necháme 15 minut bobtnat. Mezitím se v míse smícháme vejce s olejem a přidáme mouku s práškem do pečiva, prosáté kakao a med. Nakonec vmícháme nabobtnalou směs semínek a brusinek. Těstem plníme formu na muffiny vyloženou papírovými košíčky. Pečeme na 175°C zhruba 15-20 minut.

neděle 9. dubna 2017

Velikonoční mazanec

Velikonoční mazanec
Už několik let si slibuji, že na Velikonoce upeču mazanec (stejně tak si marně na Vánoce slibuji vánočku a štolu). Letos jsem se ale zařekla, že to konečně dám a taky že jo:-) Mazanec jsem nikdy nepekla a v rodině nám nekoluje žádný osvědčený recept, takže jsem musela inspirovat na internetu. Má první cesta za inspirací vedla k blogu Florentýny, který mě poslední dobou baví čím dál více. Místo jejího receptu na mazanec jsem nakonec raději sáhla po jednodušším receptu na vánočku a místo pletení copánku jsem si vytvarovala prostě mazanec. Výsledek předčil mé očekávání - krásně vláčný mazanec mě utvrdil v tom, že jsem vybrala ten správný recept:-)

Ingredience:
500g hladké mouky
100 g másla
200 ml mléka
2 žloutky
80 g cukru
20 g vanilkového cukru
30 g droždí
50 g rozinek
50 g loupaných mandlí
citronová kůra
bílek na potření

Nejprve si připravíme kvásek. V misce třeme droždí s lžičkou cukru tak dlouho, dokud nebude mít kašovitou konzistenci. Poté přidáme lžíci mouky a zalijeme 100 ml vlažného mléka. Misku přikryjeme a necháme na teplém místě zhruba 10 minut, dokud nevzejde kvásek. Mezitím si do mísy prosijeme mouku, přidáme oba cukry a citronovou kůru. K mouce přidáme postupně kvásek, žloutky a nakonec rozpuštěné vlažné máslo. Pokud máte robota, využijte jeho služeb a těsto hněťte zhruba 10 minut, dokud nebude hezky hladké. Ti, co robota nemají, musí těsto hníst ručně. Hotové těsto dáme do mísy, poprášíme ho trochou mouky, aby neosychalo, přikryjeme ho utěrkou a dáme na teplé místo kynout zhruba na hodinu, aby zdvojnásobilo svůj objem. Mezitím si do horké vody namočíme rozinky, necháme 15 minut bobtnat a poté slijeme a necháme okapat. 

Vykynuté těsto přendáme na vál lehce ho propracujeme a postupně do něj vpracujeme rozinky a polovinu mandlí. Těsto dáme zpět do mísy a necháme kynout další hodinu až hodinu a půl. Během kynutí 1-2 prohněteme. Nakynuté těsto přendáme na plech vyložený pečícím papírem a vytvarujeme ho do tvaru bochánku. Mazanec na středu nařízneme do kříže, poté ho potřeme bílkem rozšlehaným se lžící vody a nakonec posypeme mandlovými lupínky. Troubu si předehřejeme na 180°C. Mazanec v ní pečeme 15 minut, poté teplotu snížíme na 150°C a pečeme dalších zhruba 35 minut. 

Mazanec

Tipy:
Pro nejlepší výsledek je dobré použít výběrovou mouku, já jsem jí bohužel nesehnala, ale i z klasické hladké mouky stál výsledek za to. Lepší výsledek by také měly zajistit suroviny pokojové teploty. Pokud by mazanec během pečení příliš hnědl, přikryjte ho alobalem.