Při poslední návštěvě Ikey jsem konečně ochutnala
jejich mandlový dort. Hodně jsem na něj těšila, takže o to větší bylo mé
zklamání. Dort mi přišel poměrně suchý a chuťově takový jalový. Kamarádka měla
stejný kousek vylepšený čokoládou, což výsledku pomohlo, ale ani tak jsem
neměla pocit, že by potenciál tohoto dortu byl vyčerpán. Takže jsem nelenila a
dortík upekla doma. Výsledek byl přesně takový, jaký jsem si představovala. Jen upozorňuji, že krém je poměrně sladký, ale v tomto dortíku mi to nevadilo. Určitě do něj nezapomeňte dát Amaretto, které celý krém
posunulo do jiných chuťových sfér:-)
Korpus: (průměru 17,5 cm)
120 g
(mletých) neloupaných mandlí
3 bílky
90 g
krupicového cukru
Krém:
120 ml
smetany ke šlehání
75 g
krupicového cukru
1 lžíce Amaretta
3 žloutky
90 g
změklého másla
Na
dokončení:
50 g
mandlových plátků
Mandle si v robotu nasekáme na jemno
(popř. je umeleme v mlýnku na ořechy nebo nastrouháme na struhadle). Bílky
šleháme v míse, jakmile začnou tvořit pěnu přisypeme po částech cukr a
vyšleháme do pevného sněhu. Opatrně vmícháme mandle, aby sníh příliš nespadl.
Připravíme si dva kusy pečícího papíru, na každý tužkou obkreslíme kruh o
průměru 18 cm a otočíme pokreslenou stranou dolů. Na každý papír naneseme polovinu
těsta a rozetřeme ho přes nakreslenou část. Pečeme v troubě předehřáté na
170°C asi 20 minut, dokud nebude plát zlatavě hnědý.
Smetanu s cukrem si dáme do kastrolku a
ohříváme, dokud se cukr nerozpustí. Poté směs po troškách za stálého míchání
přelijeme ke žloutkům, promícháme a dáme zpět do kastrolku. Pomalu zahříváme,
dokud krém nezhoustne. Směs by se neměla vařit, aby se žloutky nesrazily.
Nakonec do horkého krému vmícháme Amaretto. Na krém položíme potravinářskou
folii a dáme vychladit. Vychladlý krém prošleháme. V jiné nádobě si
vyšleháme změklé máslo a postupně k němu vešleháváme žloutkový krém.
Dortové pláty sundáme z pečícího papíru a
případně ořežeme přesahující těsto. Na první plát naneseme menší polovinu krému
a přiklopíme druhým plátem. Zbytkem krému obmažeme vršek a boky dortu.
Na dozdobení si na pánvi na sucho opražíme
mandlové plátky. Pánví průběžně prohazujeme, aby se mandle opekly rovnoměrně a
hlavně se nespálily. Necháme vychladnout a dort jimi posypeme.
Tipy:
Místo kreslení na papír můžete jako šablonu pro
nanesení těsta použít dno dortové formy příslušného průměru, které dáte pod
papír.