neděle 19. března 2017

Švédský mandlový dort

Švédský mandlový dort
Při poslední návštěvě Ikey jsem konečně ochutnala jejich mandlový dort. Hodně jsem na něj těšila, takže o to větší bylo mé zklamání. Dort mi přišel poměrně suchý a chuťově takový jalový. Kamarádka měla stejný kousek vylepšený čokoládou, což výsledku pomohlo, ale ani tak jsem neměla pocit, že by potenciál tohoto dortu byl vyčerpán. Takže jsem nelenila a dortík upekla doma. Výsledek byl přesně takový, jaký jsem si představovala. Jen upozorňuji, že krém je poměrně sladký, ale v tomto dortíku mi to nevadilo. Určitě do něj nezapomeňte dát Amaretto, které celý krém posunulo do jiných chuťových sfér:-)

Korpus: (průměru 17,5 cm)
120 g (mletých) neloupaných mandlí
3 bílky
90 g krupicového cukru

Krém:
120 ml smetany ke šlehání
75 g krupicového cukru
1 lžíce Amaretta
3 žloutky
90 g změklého másla

Na dokončení:
50 g mandlových plátků

Mandle si v robotu nasekáme na jemno (popř. je umeleme v mlýnku na ořechy nebo nastrouháme na struhadle). Bílky šleháme v míse, jakmile začnou tvořit pěnu přisypeme po částech cukr a vyšleháme do pevného sněhu. Opatrně vmícháme mandle, aby sníh příliš nespadl. Připravíme si dva kusy pečícího papíru, na každý tužkou obkreslíme kruh o průměru 18 cm a otočíme pokreslenou stranou dolů. Na každý papír naneseme polovinu těsta a rozetřeme ho přes nakreslenou část. Pečeme v troubě předehřáté na 170°C asi 20 minut, dokud nebude plát zlatavě hnědý.

Smetanu s cukrem si dáme do kastrolku a ohříváme, dokud se cukr nerozpustí. Poté směs po troškách za stálého míchání přelijeme ke žloutkům, promícháme a dáme zpět do kastrolku. Pomalu zahříváme, dokud krém nezhoustne. Směs by se neměla vařit, aby se žloutky nesrazily. Nakonec do horkého krému vmícháme Amaretto. Na krém položíme potravinářskou folii a dáme vychladit. Vychladlý krém prošleháme. V jiné nádobě si vyšleháme změklé máslo a postupně k němu vešleháváme žloutkový krém.

Dortové pláty sundáme z pečícího papíru a případně ořežeme přesahující těsto. Na první plát naneseme menší polovinu krému a přiklopíme druhým plátem. Zbytkem krému obmažeme vršek a boky dortu.

Na dozdobení si na pánvi na sucho opražíme mandlové plátky. Pánví průběžně prohazujeme, aby se mandle opekly rovnoměrně a hlavně se nespálily. Necháme vychladnout a dort jimi posypeme.

Švédský mandlový dort
Tipy:
Místo kreslení na papír můžete jako šablonu pro nanesení těsta použít dno dortové formy příslušného průměru, které dáte pod papír.

pondělí 13. března 2017

Jemný čokoládový chlebíček

Jemný čokoládový chlebíčekChtěla jsem si doma upéct chlebíček, který znám pod německým názvem Herrenkuchen. Opět jsem hledala a hledala, ale ten správný recept se mi najít nepodařilo. Možná to bude tím, že originální chlebíček je opravdu velmi sladký a já automaticky ve všech receptech množství cukru výrazně snižuji. Buď jak buď, můj výsledný chlebíček je krásně vláčný a s intenzivní chutí čokolády, takže jsem ho určitě nepekla naposledy. 
Množství je na klasickou chlebíčkovou formu. Já jsem pekla v menší jednorázové papírové formě, která je skvělá, pokud chcete upečený výtvor někomu darovat a navíc odpadá vymazávání formy. Zbytek těsta jsem upekla ve formě na muffiny.

Ingredience: (forma 28x12)
250 g másla
30 g kakaa
250 ml vody
200 g cukru
4vejce
400 g hladké mouky
200 g smetany ke šlehání
1 prášek do pečiva
150 g hořké čokolády

Poleva:

100 g hořké čokolády
100 g smetany ke šlehání

Vodu, máslo a kakao dáme do kastrolku a na mírném ohni přivedeme k varu. Odstavíme a necháme vychladnout. V míse krátce prošleháme vejce se smetanou a přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva, cukr a promícháme. Nakonec vmícháme zchladlou čokoládovou směs a nasekanou hořkou čokoládu. Hladké těsto přelijeme do formy na chlebíček, kterou jsme si vymazali máslem a vysypali hrubou mouku. Pečeme v troubě předehřáté na 150°C zhruba 60 minut (dokud zapíchnutá špejle nevyjde suchá). Chlebíček necháme vychladnout a vyndáme z formy.

Na polevu přivedeme smetanu k varu a přelijeme jí čokoládu nasekanou na malé kousky. Vymícháme na hladkou směs a necháme chvíli vychladnout, aby směs trochu zhoustla a chlebíček polijeme. Uchováváme v chladu a před konzumací necháme odležet při pokojové teplotě.
Čokoládový Herrenkuchen
Tipy:
Těsto můžete péct také ve formě na muffiny. Poloviční dávka vystačí zhruba na 12 muffinů.

úterý 7. března 2017

Panna cotta s mléčnou čokoládou

Panna cotta s mléčnou čokoládouPanna cotta patří k těm nejjednodušším dezertům. Má velikou výhodu v tom, že se dá jednoduše obměňovat a je rychlá na přípravu. A přesto (nebo právě proto?) jsem v ní nikdy moc zalíbení nenašla. Nicméně k Vánocům jsem dostala kuchařku zaměřenou na panna cottu, takže jsem musela vyzkoušet, alespoň nějaký ten recept, aby se na ní jen neprášilo:-) 

Vyzkoušená panna cotta s čokoládou mi přišla trošku tužší, ale přisuzuji to právě čokoládě. Chuťově byla ale dobrá a překvapilo mě, že ačkoliv byla s mléčnou čokoládou, tak nebyla přeslazená. 

Ingredience: (na 6 porcí)
200 g smetany ke šlehání
100 g mléka
200 g mléčné čokolády
80 g třtinového cukru
8 g mleté želatiny
špetka mleté skořice
špetka mletého kardamomu

Želatinu zalijeme trochou studené vody a necháme nabobtnat. Čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni. V kastrolku si přivedeme k varu smetanu s mlékem a odstavíme. Postupně přimícháme cukr, koření a rozpuštěnou čokoládu. Nakonec vmícháme želatinu a mícháme, dokud se nerozpustí. Směs přelijeme do skleniček a dáme do lednice minimálně na 4 hodiny (ideálně přes noc) ztuhnout. 

Tipy:
Koření můžete vynechat, v chuti příliš cítit nebylo. Panna cottu můžete plnit do i do mističek nebo kelímků. Já jsem vyzkoušela silikonovou formu na polokoule.

neděle 19. února 2017

Čokoládová pěna

Čokoládová pěnaTato čokoládová pěna má podle mě dvě hlavní přednosti. Je odlehčená bílky, diky čemuž není tak hutná a zároveň neobsahuje šlehačku, takže je to i taková dietnější verze, pokud se to o čokoládě dá říkat:-) Pěna nemá úplně tuhou konzistenci, takže se podle mě lépe hodí k plnění do různých skleniček a pohárků a skvěle se doplňuje s různými druhy ovoce. Já jsem ji zkombinovala s mraženými malinami a doplnila cukrářskými piškoty, hodí se sle i banány, jahody nebo třeba borůvky.

Ingredience: (6-8 skleniček)
250 ml mléka
2 žloutky
175 g cukru
70 g škrobu
10 g másla
2 lžíce rumu
50 g kvalitní hořké čokolády
4 bílky
2 lžíce cukru
 
Nejprve si oddělíme žloutky od bílků. Škrob smícháme s trochou mléka, tak abychom neměli hrudky a odložíme na později. Mléko s cukrem zahřejeme a vmícháme do něj škrob. Směs za stálého míchání provaříme zhruba 2 minuty. Vzniklou kaši odstavíme z ohně a část opatrně vmícháme k vaječným žloutkům (čímž zabráníme následnému sražení). Žloutkovou směs vmícháme do kaše a na mírném ohni a za stálého míchání chvíli prohříváme (nevaříme). Krém odstavíme z ohně a postupně do něj vmícháme máslo, rum a rozpuštěnou hořkou čokoládu. 

V míse si ušleháme 4 bílky do tuhého sněhu. Čtvrtinu sněhu vmícháme do ještě teplého krému a postupně vmícháme i zbylý sníh. Krém plníme do skleniček a uchováváme v chladu.

Tipy:
Před syrovými tepelně neupravenými vejci mám velký respekt, proto používám sušené pasterované bílky. Samozřejmě lze použít i bílky z čerstvých vajec, pěnu pak spotřebujte co nejdříve.

úterý 14. února 2017

Red velvet dortíky

Red velvet
Přiznám se, že svátek sv. Valentýna mi zatím nepřirostl k srdci. Je to vlastně stejný svátek jako jakýkoli jiný, jen pro mě nemá tu tradici, jako jiné "klasické" svátky, na které jsem zvyklá od mala. Každopádně jsou všechny svátky dobrou záminkou pro nějaké to pečení, takže jsem se rozhodla upéct valentýnské red velvet dortíky.

Red velvet korpus asi není potřeba představovat. Opravdu dostojí svému jménu a syrové těsto je krásně sametové hladké. Upečené těsto je pak trošku hutnější a krásně vláčné a tradičně se doplňuje krémem z krémového sýra. Já jsem tentokrát měla chuť na něco trošku jiného a zvolila jsem tvarohový krém s máslem, který je chuťově jemnější a méně výrazný. Na vykrojení dortíků jsem použila formičku ve tvaru srdce z Lidlu. Můžete ale samozřejmě vykrojit jakýkoliv jiný tvar nebo upéct klasický dort, (zhruba o průměru 18 cm) pak ale zdvojnásobte dobu pečení.

Těsto: (na 6 dortíků)
275 g hladké mouky
150 g cukru
120 g másla
2 vejce
240 ml podmáslí
15 g kakaa
1 lžička jedlé sody
1 lžička bílého vinného octa
1 lžička červeného barviva

Krém:
250 g tvarohu
125 g másla
100 g moučkového cukru
Máslo s cukrem si vyšleháme do pěny a po jednom zašleháme vejce. V míse smícháme prosátou mouku s kakaem a postupně ji střídavě s podmáslím vešleháváme do máslového základu. Když je těsto sametově hladké, vmícháme červenou barvu. Ve skleničce smícháme jedlou sodu s octem, směs začne hodně pěnit, což je v pořádku. Sodu s octem vmícháme do těsta, které přelijeme na velký plech vyložený pečícím papírem, ten můj měl rozměr 33x25 cm. Pečeme v troubě předehřáté na 175°C asi 20 minut, dokud zapíchnutá špejle nevyjde suchá a bez drobečků. Těsto necháme vychladnout a vykrájíme z něj srdíčka.

Tvaroh si vyšleháme s cukrem. V jiné míse vyšleháme změklé máslo a po troškách, aby se máslo nesrazilo, k němu přišleháváme tvaroh. Krém přendáme do cukrářského sáčku a naneseme ho na jeden korpus. Na něj položíme druhý kousek těsta a opět nastříkáme krém. Takto postupujeme se všemi dortíky. Povrch můžeme ozdobit rozdrobenými zbytky těsta.

Tipy:
Zbylé těsto a krém můžete navrstvit do skleniček a sníst jen tak. Pokud máte více času, můžete ze zbytků udělat dortová lízátka cakepops.