neděle 8. listopadu 2015

Svatomartinské koláče

Co nevidět tu máme svátek svatého Martina. Ten není spojen jen se svatomartinskou husou ale také s koláči. Abych se o recept mohla podělit, pekla jsem koláče v předstihu a musím říct, že tak jako s tímto receptem jsem se snad s žádným jiným nepotrápila. Na blog jsem se ho nakonec rozhodla dát jen proto, aby sloužil jako varování, že takto to fungovat nebude. Nemám tím namysli chuť koláčů, která byla naprosto v pořádku ale konzistenci jednotlivých náplní. Máková a povidlová byly příliš tuhé a tvarohová naopak úplně tekutá, takže ačkoliv jsem si se zdobením koláčů chtěla vyhrát, neměla jsem šanci. Aby toho nebylo málo, tak fotky se také nepovedly. Příště snad raději upeču tu husu:-)

Koláč s tvarohem, mákem a povidlyTěsto: (cca na 2 koláče á 20 cm a 4 malé)
250 g hladké mouky
50 g cukru
125 ml mléka
60 g másla
1 žloutek 
15 g droždí

Tvarohová náplň:
125 g tučného tvarohu
1/2 žloutku
50 g cukru

Maková náplň:
125 g mletého máku
100 ml mléka
60 g cukru

Povidlová náplň:
125 g povidel
25 ml rumu

Část mléka si ohřejeme, aby bylo vlažné, rozdrobíme do něj droždí, přidáme lžíci cukru a zasypeme trochou mouky. Misku přikryjeme čistou utěrkou a v teple necháme vzejít kvásek. Mezitím si do větší mísy odvážíme ostatními suroviny na těsto, ke kterým přidáme vzešlý kvásek. Vypracuje pružné hladké těsto. Mísu překryjeme utěrkou a necháme hodinu v teple kynout.

Na tvarohovou náplň si smícháme všechny suroviny. Stejně připravíme i povidlovou náplň. Mák s mlékem a cukrem si svaříme a necháme vystydnout.

Vykynuté těsto si rozdělíme na dva díly, které si rozválíme na dva kruhy. Na těsto přiložíme dno od dortové formy nebo talíř o průměru 20 cm a přesahující těsto odřízneme. Z odříznutého těsta uděláme malé koláčky. Koláče zdobíme jednotlivými náplněmi pomocí zdobícího sáčku a špiček dle fantazie. Dozdobit je můžeme hrozinkami a mandlemi. Okraje koláčů potřeme rozšlehaným žloutkem a pečeme v předehřáté troubě na 170°C asi 35 minut do zlatova..

Tipy:
Ani jedna z náplní neměla konzistenci takovou, aby se s ní daly koláče hezky ozdobit. Na tvarohovou náplň použijte raději tvaroh v alobalu nikoliv ve vaničce. Maková náplň si určitě žádá více mléka. U povidel je to nejobtížnější, každá mají jinou konzistenci, takže musíte trochu spoléhat na vlastní odhad. Místo rumu můžete povidla naředit také vodou.

sobota 31. října 2015

Arašídové sušenky

Sušenky s arašídovým máslemJelikož zkouším neustále nové recepty, tak se mi dost často stává, že nějaký osvědčený recept klidně rok neupeču. Jako třeba tyhle sušenky, vždycky všem chutnaly a já je přitom neupekla skoro dva roky. Tak trochu si myslím, že to je kvůli tomu, že jsou strašně jednoduché na přípravu a já teď mám raději recepty, které vyžadují trošku více námahy. Dneska ale nebylo vůbec času nazbyt, takže jsem tento recept více než uvítala.

Ingredience: (na cca 20 sušenek)
150 g hladké mouky
70 g másla
70 g arašídového másla
100 g třtinového cukru
1 vejce
1 lžička prášku do pečiva 

Příprava je opravdu jednoduchá. Všechny suroviny smícháme a vypracujeme na těsto. Z těsta válíme kuličky zhruba o velikosti vlašského ořechu, které lehce zploštíme a dáváme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 190°C zhruba 15 minut dokud sušenky nezačnou zlátnout. Upečené sušenky jsou měkké, ale po vychladnutí ztvrdnou.

Tipy:
Arašídové máslo za rozumnou cenu seženete v rámci amerického týdne v jednom nejmenovaném supermarketu. Na sušenky můžete použít arašídové máslo s kousky i to hladké (já mám raději variantu s kousky). 

středa 28. října 2015

Dýňový cheesecake

Dýně patří ke stálicím podzimu a  způsobů, jak jí využít v kuchyni, je nepřeberně mnoho. Dýně není nijak chuťově výrazná a lze jí tedy přidat prakticky do všeho. Po mých loňských experimentech s dýňovými koláči došla letos konečně řada na cheesecake. Tak jako ostatní dýňové recepty vyžaduje i tento kladný vztah ke skořici, která hraje v chuti výraznou roli. Na pečení jsem poprvé vyzkoušela dýni máslovou, kterou v obchodě snadno poznáte, na rozdíl od ostatních druhů má tvar hrušky.
Dýňový cheesecake
Korpus: (na formu o průměru 17,5 cm)
100 g sušenek Lotus
30 g másla

Náplň:
100 g máslové dýně
200 g ricotty
200 g krémového sýra
60 g cukru
1 vejce
1 lžička skořice
1/2 lžičky mletého zázvoru


Dýni si omyjeme, rozpůlíme a vydlabeme semínka. Na menší kousky si nakrájíme cca 125 g, které dáme vařit zhruba na 10 minut, dokud dýně nezměkne. Uvařenou dýni slijeme a necháme vychladnout. Pak ořízneme slupku a 100 g rozmixujeme na pyré.

Sušenky si rozdrtíme buď ručně nebo v mixéru  a smícháme je s rozpuštěným máslem. Směs upěchujeme na dno dortové formy vyložené pečícím papírem. Dáme zapéct do trouby předehřáté na 180°C asi na 7 minut.

Všechny ingredience na náplň smícháme dohromady. Zapečený sušenkový základ vyndáme z trouby a nalijeme na něj dýňovou směs. Cheesecake pečeme v troubě, na jejíž dno jsme pekáč s vodou na 180°C zhruba 15 minut, poté stáhneme na 120°C a pečeme zhruba 50 minut (správně upečený cheesecake se uprostřed ještě trochu třese). Formu sundáváme až po vychladnutí.

Tipy:
Nejlépe chutná cheesecake dobře vychlazený. Podávat ho můžete se šlehačkou posypanou skořicí.


středa 21. října 2015

(Bezlepkový) makový koláč s jablky a brusinkami

Bezlepkový makový koláčUrčitě to znáte také, spoustu potravin jsme jako malí nejedli a dnes je zbožňujeme. Jednou z takových potravin je mák, kterému jsem přišla na chuť až v posledních letech. Právě proto ani nemám příliš osvedčených receptů s mákem, ale svou bilanci se pomalu snažím vylepšovat jako třeba tímto receptem. Příjemných bonusem tohoto makového koláče je to, že neobsahuje mouku a je tedy přirozeně bezlepkový. Je tedy fakt, že koláč je díky absenci mouky velmi křehký a vyžaduje opatrné zacházení, ale chuťově je opravdu dobrý. Jablka dodají koláči na šťavnatosti a brusinky zase pikantnost.

Ingredience: (na plech 17x25 cm)
3 vejce
40 g cukru krystal
20 g moučkového cukru
35 g oleje
100 g mletého máku
2 jablka
40 g brusinek
40 g meruňkové marmelády

Nejprve si oddělíme žloutky od bílků. V jedné míse vyšleháme žloutky s moučkovým cukrem do nadýchané pěny a v druhé míse vyšleháme bílky s cukrem krystal do pevného sněhu. Do sněhu opatrně vešleháme žloutkovou směs a poté vešleháme po troškách olej. Nakonec opatrně vmícháme mletý mák. Těsto přesuneme do formy vyložené pečícím papírem, poklademe jablky nakrájenými na plátky a posypeme brusinkami. Dáme péct do trouby předehřáté na 180°C zhruba na 30 minut. Během pečení si rozehřejeme marmeládu a propasírujeme jí přes sítko. Ještě horký upečený koláč potřeme nejlépe pomocí mašlovačky marmeládou.

Tipy:
Na koláč se hodí spíše sladší jablka.

středa 14. října 2015

Koláče s karamelem a hruškami

Už asi čtrnáct dní mám strašnou chuť na hruškový koláč. Jasně, že není nic jednoduššího než si ho upéct, hrušek je všude dost, ale toho času se nedostává, takže na koláč došlo až včera. Tedy přesněji řečeno, v mém podání se jednalo o několik menších koláčů.
Koláč s hruškami a karamelemTěsto: (na 5 koláčů o průměru 10 cm)
125 g hladké mouky
90 g másla
1 lžíce cukru

Hruškovo-karamelová náplň:
140 g cukru krupice
60 ml vody
1 lžička bílého vinného octa
125 ml smetany ke šlehání
4 hrušky
20 g hladké mouky
špetka vanilky
špetka skořice

Studené máslo si nakrájíme na menší kousky a spolu s moukou a cukrem vypracujeme buď ručně pomocí konečků prstů nebo ve foodprocessoru na těsto podobné kompaktnější drobence. Formičky si vyložíme těstem, propícháme vidličkou a dáme minimálně na 30 minut do ledničky.

Hrušky si oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na plátky, které případně ještě překrojíme. Hrušky smícháme s moukou a kořením.

Cukr, vodu a ocet dáme do tlustostěnného kastrolku nebo pánve, na středním ohni přivedeme k varu a vaříme dokud nevznikne karamel zlatavě hnědé barvy. Karamel odstavíme. Ohřejeme si smetanu, kterou přimícháme ke karamelu a vše přilijeme a zamícháme k hruškám. Karamelovou náplní plníme jednotlivé koláčky. Pečeme cca 40 minut v troubě předehřáté na 180°C.
Hruškový koláč s karamelem

Tipy:
Místo koláčků můžete upéct 1 koláč o průměru zhruba 17 cm nebo množství zdvojnásobit a mít koláč o průměru 23 cm. Koláč je díky množství karamelu hodně sladký, takže ho doporučuji servírovat se šlehačkou nebo zakysanou smetanou. Další možností je upravit si poměr karamelu a hrušek.