Dýně patří ke stálicím podzimu a způsobů, jak jí využít v kuchyni, je nepřeberně mnoho. Dýně není nijak chuťově výrazná a lze jí tedy přidat prakticky do všeho. Po mých loňských experimentech s dýňovými koláči došla letos konečně řada na cheesecake. Tak jako ostatní dýňové recepty vyžaduje i tento kladný vztah ke skořici, která hraje v chuti výraznou roli. Na pečení jsem poprvé vyzkoušela dýni máslovou, kterou v obchodě snadno poznáte, na rozdíl od ostatních druhů má tvar hrušky.
Korpus: (na formu o průměru 17,5 cm)
100 g sušenek Lotus
30 g másla
Náplň:
100 g máslové dýně
200 g ricotty
200 g krémového sýra
60 g cukru
1 vejce
1 lžička skořice
1/2 lžičky mletého zázvoru
Dýni si omyjeme, rozpůlíme a vydlabeme semínka. Na menší kousky si nakrájíme cca 125 g, které dáme vařit zhruba na 10 minut, dokud dýně nezměkne. Uvařenou dýni slijeme a necháme vychladnout. Pak ořízneme slupku a 100 g rozmixujeme na pyré.
Sušenky si rozdrtíme buď ručně nebo v mixéru a smícháme je s rozpuštěným máslem. Směs upěchujeme na dno dortové formy vyložené pečícím papírem. Dáme zapéct do trouby předehřáté na 180°C asi na 7 minut.
Všechny ingredience na náplň smícháme dohromady. Zapečený sušenkový základ vyndáme z trouby a nalijeme na něj dýňovou směs. Cheesecake pečeme v troubě, na jejíž dno jsme pekáč s vodou na 180°C zhruba 15 minut, poté stáhneme na 120°C a pečeme zhruba 50 minut (správně upečený cheesecake se uprostřed ještě trochu třese). Formu sundáváme až po vychladnutí.
Tipy:
Nejlépe chutná cheesecake dobře vychlazený. Podávat ho můžete se šlehačkou posypanou skořicí.
Žádné komentáře:
Okomentovat